AfterDawn logo

EU:n digitaalinen koronatodistus otettiin käyttöön

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

EU:n digitaalisesta covid-todistuksesta annettu asetus astui voimaan 1. heinäkuuta. Tämä tarkoittaa, että EU-kansalaiset ja EU:ssa asuvat voivat nyt saada digitaalisen covid-todistuksen (EU:n koronatodistuksen), joka kelpaa kaikkialla EU:ssa.

Todistuksia on alettu jo antaa ennen asetuksen voimaantuloa 21 EU-maassa sekä Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa.

EU:n koronatodistuksen on tarkoitus helpottaa vapaata ja turvallista liikkumista EU:ssa covid-19-pandemian aikana. Kaikilla eurooppalaisilla on oikeus vapaaseen liikkuvuuteen, myös ilman todistusta, mutta todistus helpottaa matkustamista ja vapauttaa haltijansa tietyistä rajoituksista, kuten karanteenista.

"Euroopan unioni toimii kansalaistensa hyväksi. EU:n koronatodistus symboloi avointa ja turvallista Eurooppaa, joka avautuu hallitusti asettaen ihmisten terveyden suojelun etusijalle.

Maaliskuussa lupasimme kesälomiin mennessä EU:n laajuisen järjestelmän, jolla helpotetaan vapaata ja turvallista matkustamista EU:ssa. Nyt EU:n digitaalinen covid-todistusjärjestelmä on toiminnassa.


Suuri enemmistö EU-maista on jo liittynyt järjestelmään ja valmiina antamaan ja tarkastamaan todistuksia. Todistuksia on luotu jo yli 200 miljoonaa.

EU:n koronatodistus auttaa eurooppalaisia saamaan takaisin suuresti arvostamansa vapauden", komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi EU:n koronatodistuksen käyttöönotosta.

Todistus on saatavilla ilmaiseksi kaikilla EU:n virallisilla kielillä sekä digitaalisena että paperimuodossa.

Suomessa EU-koronatodistus on saatavilla digitaalisesti Omakannan kautta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki