AfterDawn logo

Legendaarinen Metal Gear julkaistiin Amigalle!

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vuonna 1987 julkaistiin yksi pelimaailman tunnetuimmista peleistä, Metal Gear. Legendaksi nousseen pelisuunnittelijan Hideo Kojiman luomasta pelistä syntyikin pelisarja, joka on jaksanut tuottaa jatko-osia jo vuosikymmenten ajan - uusimpana vuonna 2018 julkaistu Metal Gear Survive.

Toimintaseikkailupelien genressä Metal Gear -sarja onkin jo ikonisessa asemassa oleva tapaus, yli 30 vuotta julkaisunsa jälkeenkin. Alkuperäinen Metal Gear julkaistiin Suomessa lähes tuntemattomalle MSX2 -alustalle, mutta pelin suosio oli kotimaassaan Japanissa heti julkaisun jälkeen niin huikea, että pelistä tehtiin nopeaan tahtiin käännöksiä myös muille tuon ajan suosituimmille pelikoneille, kuten Commodore 64:lle. Käännösten laatu tosin vaihteli valtavasti: MSX2 oli teknisesti niin paljon edellä mm. Commodore 64:sta ja Sinclair Spectrumia, että käännöksistä karsittiin rankalla kädellä.

Mutta yksi merkittävä käännös jäi tuolloin tekemättä: 1980-luvun lopun kiistatta parhaan pelitietokoneen, Commodore Amigan käännös. Kyseistä käännöstä ehdittiin jopa mainostaa alan lehdissä 1980-luvun lopulla, mutta sellaista ei koskaan julkaistu. Peli onkin Amiga-piireissä eräänlainen urbaani legenda - peli, joka saattoi olla olemassa, mutta tuskin kuitenkaan.

Nyt asiaan on tullut korjaus.


Nyt Amigan nykyistä kuolemanjälkeistä elämää ylläpitävästä demoskenestä on löytynyt ohjelmoija, joka on vihdoin toteuttanut projektin - ja kunnialla. Alkuperäinen MSX2-alustan Metal Gear on purettu osiin muiden toimesta jo aiemmin, joten tuon alkuperäisen koodin pohjalta Hoffman -nimimerkillä toimiva Amiga-koodaaja on tehnyt täydellisen Amiga-käännöksen alkuperäisestä MSX2-versiosta.

Alla hieman pelikuvaa Amiga-käännöksestä:


Käännös toimii sellaisenaan kaikilla Amiga-malleilla, kunhan niistä löytyy vähintään megatavun verran muistia (eli mm. alkuperäiseen Commodore Amiga 500 -koneeseen pitää asentaa puolen megatavun lisämuisti).

Pelin voi ladata suoraan Hoffmanin kotisivujen kautta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki