AfterDawn logo

Chiacoin -kryptovaluutan suosio nostaa kovalevyjen hintoja

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Toukokuun alussa markkinoille tuli jälleen uusi kryptovaluutta. Tällä kertaa kyseinen valuutta eroaa kilpailijoistaan varsin merkittävästi sen louhimistekniikan ansiosta.

Chiacoin ei tarvitsekaan äärettömän nopeaa näytönohjainta ja valtaisaa määrää sähköä louhimiseen, jolla siis luodaan uusia lohkoja eli "kolikoita" kryptovaluuttaan. Chiacoin pohjautuu liukulukulaskennan sijaan käyttäjien koneilla olevaan levytilaan, jota käytetään lohkoketjun varmennukseen. Konseptilla on englanninkielinen proof of space and time -termi, jossa louhijat siis todistavat käyttävänsä tallennustilaansa kryptovaluutan hyväksi ja näin muodostuu uusia lohkoketjun palasia. Tarkempi tekninen kuvaus löytyy Chiacoinin kotisivuilta.

Ja koska kaikessa uudessa on tyypillisesti se "jonkin ongelma", se on Chiacoinin tapauksessa kaksivaiheinen.

Ensinnäkin, Chiacoinin louhiminen tekee niin paljon levyoperaatioita, että SSD-levyt kuluvat loppuun. SSD-levyille luvataan tietty määrä kirjoitus- ja lukukertoja, jotka tyypillisesti tarkoittavat useiden vuosien, jopa vuosikymmenten käyttöikää tavallisessa käytössä. Chiacoinia louhittaessa SSD-levyn kirjoituskerrat kuluvat loppuun helposti jo vuodessa.

Lisäksi louhiminen syö tallennustilaa varsin reipasta tahtia, jos sitä mielii tehdä isommassa mittakaavassa. PC Gamerin mukaan 512 gigatavun tallennustila täyttyy Chiacoinia louhittaessa 40 vuorokaudessa ja 2 teratavun levykin alle puolessa vuodessa.


Joten Chiacoinin louhijat ovat vetäneet näistä kahdesta ongelmasta loogisen johtopäätöksen ja ostaneet erittäin suuria perinteisiä, mekaanisia kovalevyjä.

Ja luonnollisesti tämä on näkynyt hinnoissa. Yhdysvalloissa etenkin 14 teratavun kovalevyjen hinnat ovat kivunneet huhtikuun jälkeen merkittävästi ylöspäin. Ja samaa trendiä näkyy - tosin pienemmässä määrin - myös Suomessa:

Esimerkiksi WD Ultrastar 12 teratavun versio ,maksoi vielä ennen vappua noin 270 euroa ja nyt hinta on 325 euron tasossa.

Seagaten kovalevyn hintakehitys keväällä 2021

Yllä graafissa (lähde: Hintaopas) näkyy vastaava loikka myös 16 teratavun Seagaten kovalevyn osalta. Hinta on hypännyt pitkän laskun jälkeen merkittävästi ylöspäin toukokuun aikana.

1 KOMMENTTI

LupusC1/1

Jaa.
Olisiko mun vanhoilla 250Gb-1TB ide-levyillä virkaa?
Enhän mä mitään ole pois heittänyt...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki