AfterDawn logo

Commodore 64 louhii nyt bitcoineja

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Näytönohjainten hinnat ovat ampaisseet katosta läpi. Yhtenä syynä tähän ovat kryptovaluuttaa louhivat harrastajat, jotka hamstraavat uusia näytönohjaimia louhintatyöhön. Joten kenties aika olisikin valjastaa käyttöön vanhempaa rautaa, jo ekologisuudenkin nimissä.

Ja tältä pohjalta on syntynyt täysin looginen ratkaisu: bitcoinia louhiva ohjelma legendaariselle Commodore 64 -tietokoneelle. Vuonna 1982 julkaistu legenda pääsee siis nyt työskentelemään 2020-luvun trendikkäimmän tietoteknisen tuotteen parissa.

Puolalaisen Maciej Witkowiakin luoma C64 Bitcoin Miner saavuttaa alkuperäisellä kuusnelosella "päätähuimaavan" vauhhdin: 0,2 bitcoinin tarkistuslukua (hash) sekunnissa. Nykyaikaisilla tietokoneilla mittakaava on se, että puhutaan megahashheista sekunnissa. Esimerkiksi NVIDIA GeForce RTX 3080 -näytönohjain pystyy laskemaan noin 48 500 500 tarkistuslukua sekunnissa. Joten aivan äkkiseltään kuusnelosella ei pääse rikastumaan. Mutta ajatus onkin tärkein.


Bitcoin Miner Commodore 64

Luonnollisesti aivan karvalakkimallin kuusnelosella hommaan ei kuitenkaan voi hypätä, vaan kone pitää saada ensin kytkeytymään internetin ihmeelliseen maailmaan, joten homma vaatii hieman askartelua, vaikka C=64 vintiltä vielä löytyisikin. Projekti on avointa lähdekoodia ja löytyy Githubista.

Toivomme, että kuusnelosten jälleenmyyntiarvo ei luomuksen vuoksi räjähdä käsiin. Retrokoneet vaativat itselleen rakastavan kodin, eivätkä ne saa päätyä aasialaisiin bitcoin-farmeihin töihin.

Vuonna 1982 maailmaan tupsahtanut Commodore 64 oli Suomessa niin suosittu, että sitä kutsuttiin laitteen markkinoinnissa "Tasavallan tietokoneeksi". Otimme muutama vuosi sitten laajan katsauksen Commodore 64 -tietokoneeseen, sen historiaan ja sen vaikutukseen suomalaiseen tietotekniikkaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki