AfterDawn logo

Neuvostoliittolainen Taru sormusten herrasta -leffa ilmestyi YouTubeen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Harva tietää, että Taru sormusten herrasta -kirjasarjasta on tehty useita muitakin versioita kuin vuosituhannen alussa luodut Peter Jacksonin ylistystä keränneet mammuttiteokset. Nyt yksi harvinaisuus on löytänyt tiensä YouTubeen.

Vuonna 1991, Neuvostoliiton nilkuttaessa kohti historiansa auringonlaskua, loi leningradilainen TV-kanava oman näkemyksensä ikonisesta J.R.R. Tolkienin kirjasarjasta. Elokuva ehdittiin esittää tasan yhdesti, kyseisellä TV-kanavalla.

Sittemmin Neuvostoliitto romahti, maa pilkottiin osiksi ja raunioille nousi nippu uusia tai uusvanhoja valtioita sekä nykyinen Venäjä. Elokuvan luultiin kadonneen historian myllerryksissä ja sitä on etsitty harrastajien toimesta jo kolmenkymmenen vuoden ajan.

Mutta nyt se löytyi, alkuperäisen elokuvan tilanneen TV-yhtiön, Leningrad Televisionin seuraajan, 5TV:n kätköistä. TV-kanava päätti tehdä kulttuuriteon ja latasi elokuvan katsottavaksi YouTubeen sellaisenaan. Elokuva on kerännyt jo yli 700 000 katselukertaa.

Elokuva, joka kulkee nimellä Khraniteli, on jaettu kahtia ja löytyy YouTubesta alta:


Ja toinen osa:

Luonnollisesti neuvostoaikaisen version löytyminen on synnyttänyt myös annoksen huumoria nettiin..

Aiheesta uutisoi mm. The Guardian.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT