AfterDawn logo

USB-C -härveli suoraan helvetistä: Kiero idea tuo vihatun ominaisuuden myös USB-C:hen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Jokainen tietoteknisten laitteiden kanssa viimeisen 20 vuoden aikana värkännyt ihminen tietää, että perinteinen USB-liitin täytyy asettaa ainakin kolme kertaa porttiinsa ennen kuin se osuu sinne oikein päin.

Tästä ilmiöstä on olemassa myös Intelin vääräleukojen luoma meemi, jossa tätä USB-liittimen kanssa sähläystä kutsutaan USB:n superpositioksi, jossa liitin menee oikein päin - jostain syystä - vasta kolmannella kerralla.

USB-C toi vihdoin armahduksen tähhän riesaan: liitin on symmetrinen eli sen voi laittaa porttiin kummin päin vain ja se napsahtaa paikoilleen. Tämä muutos on todennäköisesti kollektiivisesti säästänyt jo tuhansia kirosanoja maapallolta viime vuosien aikana. Kunnes..

Aivan, kunnes joku neropatti keksi lukea USB-C:n speksit kuin piru lukisi raamattua. Tarkalleen ottaen USB-C ei pakota hyväksymään kummin päin vain liitettyä liitintä, vaan se on ainoastaan vahvasti suositeltua.

Joten hollantilainen insinööri Pim de Groot loi USB-C -laitteen, joka hyväksyy ainoastaan oikein päin kytketyn USB-C -liittimen.


Ja tämä pahaakin pahempi "keksintö" sai luonnollisesti ideanikkarit toimiin ja Pim de Grootille on ehdotettu jo laitteen kehittämistä siten, että ensimmäinen ja toinen yritys kytkeä liitin porttiin olisivat aina väärin ja kytkentä onnistuisi vasta kolmannella kerralla. Tuollainen paholaisen keksintö olisi täysin mahdollista toteuttaa. Toivomme, että yksikään oikea laitevalmistaja ei saa tästä ideoita tuleviin kännyköihinsä tai muihin USB-C -liitäntää käyttäviin laitteisiin.

USB superpositio

USB on myös mielenkiintoinen suo nimeämisensä osalta, kuten katsauksemme USB-standardien nimeämissekoiluun osoittaa.

1 KOMMENTTI

avthein1/1

Suomalainen ingenjööri tekee piuhan jossa kummassakin päässä on 3,5mm plugi 4:llä kontaktirenkaalla ja laitteisiin vastaavat reiät.

Ei voi mennä mikään väärinpäin, kunhan ei erehdy tökkimään stereoliitäntöihin tai headset liitäntöihin muissa laitteissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki