AfterDawn logo

Yksi kaikkien aikojen suosituimmista peleistä, Lemmings, täytti 30 vuotta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Ystävänpäivänä tuli kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista peleistä, Lemmings julkaistiin ensimmäistä kertaa.

Peli itse asiassa julkaistiin demoversiona jo vuoden 1990 jouluksi, Amiga Format -lehden joulunumeron mukana.. Kyseinen kolme kenttää sisältänyt demoversio oli niin suosittu, että julkaisijan, Psygnosiksen, piti kiirehtiä valmis peli ulos mahdollisimman pian, jotta hype-käyrä ei ehtisi laantua.

Ja 14.2.1991 peli vihdoin julkaistiin Commodore Amigalle - ja se oli valtaisa menestys. Hyvin pian peli käännettiin käytännössä kaikille silloisille suosituille tietokonealustoille: vuoden sisään Amiga-version julkaisusta peli oli käännetty sekä Atari ST:lle, PC:lle, SNESille että Sinclair Spectrumille. Ja lisää seurasi: Commodore 64, Acord Archimedes, Apple MacIntosh, NES, jne.

Pelin ideana on siis ohjata laumaa sopuleita (eng. lemming) heidän matkallaan kohti maalia ja turvapaikkaa. Ohjaamiseen käytetään erilaisia esteitä, rakennustyökaluja, jne ja niitä käyttämällä luodaan turvallinen reitti, jota pitkin sopulit pääsevät lopulta turvaan.

Hyvin yksinkertainen idea siis - mutta äärimmäisen koukuttava. Alla videota alkuperäisestä Amigan Lemmings-versiosta:


Pelin julkaissut Psygnosis myytiin sittemmin vuonna 1993 Sonyll ja Lemmingsien oikeudet ovat Sonyn hallussa. Sonyn lisenssillä Lemmingseistä julkaistiin versio Androidille ja iPhonelle vuonna 2018.

Pelin myyntimääriä on mahdoton arvioida tarkasti, mutta arviot liikkuvat noin 20 miljoonan myydyn pelin tasolla, kun mukaan lasketaan kaikki virallisella lisenssillä tehdyt käännökset pelistä, jotka on pitänyt ostaa rahhalla (vs ilmaispelit tai freemium-pelit).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT