AfterDawn logo

EU lätkäisi Steamille miljoonasakot

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Euroopan komissio on lätkäissyt pelikauppa Steamin omistajalle Valvelle sekä viidelle pelijulkaisijalle yhteensä 7,8 miljoonan euron sakot Euroopan Unionin lakien rikkomisesta. Tuomio koskee ns. maantieteellistä rajoittamista, joka sotii EU:n yhteisen talousalueen periaatteita vastaan.

Käytännössä tuomio tuli siitä, että peliyhtiöt olivat estäneet Itä-Euroopasta ostettujen pelien aktivoinnin Länsi-Euroopassa. Samat pelit saattavat maksaa merkittävästi vähemmän vaikkapa Slovakiassa kuin Ranskassa, joten pelaajilla on kiusaus ostaa peli nimenomaan Slovakiasta ja ottaa se käyttöön Ranskassa. EU:n lainsäädännön mukaan näin saakin toimia, sillä EU:n ideana on olla yksi, yhtenäinen talousalue, jossa ei ole sisäisiä raja-aitoja.

Syy erilaiselle hinnoittelulle eri maissa johtuu luonnollisesti EU-maiden erilaisista tulotasoista. Vuonna 2014 romanialaisten keskipalkka oli 323 euroa kuukaudessa ja tanskalaisten 4307 euroa kuukaudessa.


Pelien aktivointi oli maantieteellisesti estetty vuosien 2010 ja 2015 välillä, komissio totesi tutkimuksissaan. Se langetti sakkoja siten, että Valven maksettavaksi lankesi sakoista suurin, 1,6 miljoonan euron osuus. Muut sakkoihin tuomitut peliyhtiöt olivat Koch Media, Focus Home, ZeniMax, Capcom sekä Bandai Namco.

Valve on ilmoittanut jo, ettei se ole tyytyväinen tuomioon, vaan aikoo valittaa siitä. Yhtiön mukaan se on lopettanut Steamissa maantieteellisten estojen käytön jo vuonna 2015, tietyin poikkeuksin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki