AfterDawn logo

Teknologiadilemma: Yksityisyys vai natsit

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maailman herätessä vaatimaan tietoturvaa ja yksityisyyttä käyttämiltään sovelluksilta, joutuvat niitä kehittävät teknologiayritykset painimaan valtavan moraalisen ongelman kanssa.

Jos jokin sovellus, vaikkapa pikaviestisovellus tai sosiaalisen median palvelu, rakennetaan pomminvarmasti yksityisyyttä kunnioittavaksi, ei palvelun ylläpitäjillä tai viranomaisilla ole mitään tietoa siitä, miten käyttäjät sovellusta käyttävät. Tämähän on sinänsä monellakin tavalla ideaalitilanne jokaiselle, joka arvostaa yksityisyyttään: kukaan ei voi vakoilla.

Mutta samalla kukin tällaisia tekniikoita kehittävä yritys ottaa samalla valtavan maineriskin. Kun ensimmäiset roskalehtien otsikot tulevat väistämättä lähitulevaisuudessa kirkumaan Signalissa pyörivistä natsien keskusteluryhmistä tai pedofiiliringeistä, on Signalin maineen hallinnasta vastaavilla tahoilla kädet täynnä työtä.


Aivan samalla tavalla Telegram joutui jo vuosia sitten skandaalilehdistön otsikoihin, kun selvisi että ISIS-terroristijärjestö käytti kyseistä sovellusta viestikanavanaan. Ja aivan samalla tavalla yleinen mielipide suhtautuu Tor-verkkoon, joka tunnetaan paremmin deep web-nimellä: sitä pidetään pääosin huumekaupan temmellyskenttänä, vaikka sen alkuperäiset tarkoitusperät ovatkin pikemminkin sensuurin kiertämisessä. Kaikkia salattuja viestikanavia käytetään maissa, joissa hallinto rajoittaa voimakkaasti vapaata mielipiteen ilmaisua.

Sinänsä tämä ei ole mitenkään Signalin, Telegramin tai minkään muun palveluntarjoajan syy. Yhteiskunnan ulkopuolelle asettuvat tahot, kuten vaikkapa väkivaltaa ihannoivat ääriliikkeet tai pedofiilit löytävät toki aika tavat levittää sanomaansa ja materiaaliaan maailmalle, vaikka siihen käytetyt sovellukset eivät olisikaan massojen suosimia.

Mutta nyt, kun WhatsAppin hylkääminen ja siirtyminen turvallisempiin alustoihin on meneillään, odotamme jo mielenkiinnolla väistämättä tulevaisuudessa nähtäviä aiheesta kaiken irti repiviä otsikoita.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki