AfterDawn logo

Amazonin pilvipalvelut kaatuivat, jopa ovikellot lopettivat toimintansa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yhä isompi osa maailman verkkopalveluista, sovelluksista ja palveluista käyttää perinteisten fyysisten palvelinten sijaan pilvipalveluita. Näistä suurin ja kaunein on Amazonin omistama Amazon Web Services eli tuttavallisemmin AWS.

AWS kärsi eilen illalla vakavasta häiriöstä, joka kosketti käytännössä koko maailman netin käyttäjiä, kun valtavat palvelukokonaisuudet katosivat käytöstä pitkäksi aikaa. Vaikka ongelma kosketti pääasiassa Amazonin Yhdysvaltain palvelinfarmeja, se heijastui osittain myös muita Amazonin palvelukeskuksia käyttäneisiin palveluihin.

Ainakin Adobe ja suoratoistopalvelu Roku kaatuivat ongelman seurauksena. Ilmeisesti useamman Amazonin datakeskuksen käyttäminen esti Amazonin suurimpien asiakkaiden ongelmat - Amazonin pilveen luottavat mm. Netflix ja Apple, joiden kummankin palvelut toimivat ongelmista huolimatta.

Mutta mielenkiintoisia ilmiöitä aiheesta aiheutui silti, mm. Roomban robotti-imurit lakkasivat toimimasta ongelman seurauksena, jos niitä yritti käyttää iRobot Home-sovelluksen kautta.


Lisäksi käyttäjät ympäri maailmaa kertoivat mitä erikoisempien älylaitteidensa ongelmista. Ainakin älykkäät ovikellot ja jopa jouluvalot lakkasivat toimimasta AWS:n ongelmien vuoksi. Myös perinteiset verkkosivustot kärsivät tapauksesta: ainakin Wall Street Journal ja Chicago Tribune -verkkolehdet kertoivat vaikeuksista verkkosivujensa toiminnassa tapauksen johdosta.

Amazonin markkinaosuus pilvipalveluissa on noin 45 prosenttia - sen kannoilla hengittävät sekä Microsoft että Google omilla pilvipalveluillaan. AfterDawnin palvelutkin toimivat pilvipalveluiden päällä, omat ratkaisumme tarjoaa suomalaisomistuksessa oleva UpCloud.


Amazon kertoi ongelmien keskittyneen sen us-east-1 -toiminta-alueeseen (region).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT