AfterDawn logo

Arvostelussa Roomba 975 robotti-imuri - hyvää ja huonoa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Saimme keväällä 2020 pitkään arvosteluumme Roomba 975 -robotti-imurin, joka täydentää iRobot -valmistajan roboimureiden valikoimaa nimenomaan keskihintaisten robotti-imurien osalta.

Malli on Roomballe perinteiseen tyyliin varsin sekavasti nimetty ja on itse asiassa täsmälleen sama laite kuin Roomba 976, Roomba 972, Roomba 971, jne. Viimeinen numero merkitsee Roomban tapauksessa tyypillisesti vain imurin väriä.

Noin 400 eurolla tätä kirjoittaessa myytävä Roomba 975 päivittää Roomban keskihintaisten imureiden valikoimaa ja tuo kategoriaan yhtiön kalliimmista malleista tuttuja ominaisuuksia.

Roomba 976 myyntipakkaus, avattuna
Roomba 975 myyntipakkaus, avattuna

Otimme uutuuden neljän kuukauden käyttötestiin, kahdessa eri kohteessa. Toisessa kohteessa siivottavana oli noin 70m2 askeettisesti sisustettu kerrostalokolmio, toisessa kohteessa taas mattoja täynnä oleva lemmikkikoti.

Katso Roomba 975 päivän hinta täältä!

 1. Roomba 975, millainen se on?
 2. Tekniset tiedot
 3. Käyttöönotto
 4. Sovellus (Android & iOS)
 5. Toiminta
 6. Siivouskartat
 7. Miten robotti-imuria pitäisi käyttää?
 8. Akkukesto
 9. Matot
 10. Huonekalut
 11. Muut esteet
 12. Lemmikkikoti
 13. Portaat
 14. Melu
 15. Muut ongelmat
 16. Siivousjälki
 17. Yhdessä mopin kanssa
 18. WiFin kuuluvuuskartta
 19. Millaiseen kotiin se sopii?
 20. Yhteenveto
 21. Kannattaako se ostaa?
 22. Plussat
 23. Miinukset
 24. Tähdet


Roomba 975 - millainen se on?

Roomba 976

Roomba 975 tunnistaa välittömästi Roombaksi: imuri on perinteisen Roomban mallin näköinen pyöreä kiekko, jossa on selkeät mekaaniset painikkeet laitteen päällä eri ominaisuuksia varten.

Roomban kamera

Tärkeä ero vanhempiin ja edullisempiin Roomban malleihin on kuitenkin havaittavissa myös ulkoapäin. Roomba 975:n päällä on pienen pieni yläviistoon osoittava kamera, jolla robotti osaa navigoida asunnossa ja luoda asunnosta siivouskartat.

Roomban latausasema

Myös lataustelakka on tyypillinen Roomban lataustelakka: pieni ja siro pömpeli, johon menee virtajohto ja jossa on vain yksi pieni merkkivalo sen ilmaisemiseksi, että laite on latautumassa.

Roomba 975 pohjasta

Alta päin katsottaessa Roomba on Roomba: sivuharja kulmassa ja kaksi silikonista siivoustelaa, jotka irrottavat juuttunutta likaa lattiasta.

Tekniset tiedot

 • Paino: 3,9 kg
 • Leveys: 35 cm (ympyränmuotoinen)
 • Korkeus: 9,1 cm
 • Akku: 1800 mAh (akkku vaihdettavissa), kestää noin 75min
 • Pölysäiliön koko: 0,55 litraa
 • Muuta: osaa jatkaa siivousta akun tyhjennyttyä (recharge & resume), HEPA-suodatin
 • Hinta: Tarkista päivän hinta


Käyttöönotto

Roomba 975 on tyypillinen nykyaikainen laite käyttöönottonsa suhteen, eli se on ns. connected -laite, joka keskustelee netin kanssa kodin langattoman lähiverkon kautta.


Käyttöönotto aloitetaan etsimällä robotin lataustelakalle sopiva kohta kodista, josta robotti pääsee vapaasti liikkumaan ja jonne se voi siivoustyön jälkeen palata takaisin latautumaan.

Paikan valinnan jälkeen latausasema kytketään pistorasiaan ja robotti työnnetään telakkaan latautumaan ensimmäistä kertaa.

Seuraavaksi asennetaan iRobotin oma sovellus älypuhelimeen (tuettuna ovat iOS ja Android), luodaan käyttäjätili ja tehdään sovelluksen perussäädöt kuntoon. Tämän jälkeen paritetaan robotti älypuhelimen kanssa ja yhdistetään se kodin langattomaan lähiverkkoon.

Roomba 975 voi käyttää myös ilman älypuhelinsovellusta, mutta tällöin osa sen potentiaalista menetetään ja tavallaan maksetaan hieman turhasta.

Sovellus

Roomba 975 käyttää samaa sovellusta kuin kaikki muutkin Roombat (ne, joita voi ohjata älypuhelimella). Sovellus on selkeä, suhteellisen helppokäyttöinen ja saatavilla myös suomeksi. Tämä alentaa luonnollisesti käyttöönoton kynnystä kotimaassamme.

Testin aikana Roomban kaikissa imureissaan käyttämä iRobot Home -sovellus päivittyi isosti ja muuttui hieman toimintalogiikaltaan. Samalla mukaan tuli myös tekoälyn mukanaan tuomia ehdotuksia ja vinkkejä.

Sovelluksen suunnittelussa näkyy pitkän työn tulos ja se onkin mukavan selkeä käyttölogiikkansa ansiosta.

Ajastusten luominen sovelluksen kautta

Sovelluksen tärkein anti on ajastusten määrittäminen. Tämä on tehty varsin selkeäksi ja mitään moitteen sanaa on vaikea keksiä ajastusten näkymästä.

iRobot -sovelluksen päänäkymä
Sovelluksen päänäkymä

Eniten käytetty toiminto lienee imurin käynnistäminen. Tässä uusittu sovellus on hieman epäselvempi kuin aiemmin, sillä siivouksen aloitus löytyy nyt joko yläreunan "Uusi työ" -kohdan alta tai "Suosikit"-kohdasta päänäkymästä.

Siivoustilastoja ja historia

Tilastonikkareille mielenkiintoinen näkymä on myös siivoushistoria, josta näkyy sekä siivottu pinta-ala että siivoukseen kulunut aika. Myös suoritetut siivouskartat näkyvät tästä näkymästä.

Toiminta

Kuten Roomban kaikki mallit, myös Roomba 975 tärähtää käyntiin käytännössä saman tien, kun sitä komennetaan siivoamaan. Komentaminen tarkoittaa tässä tapauksessa joko fyysisen Clean-napin painamista robotin päältä, siivouksen aloitusta sovelluksen kautta tai ajastetun siivouksen alkamista.

Roomba 975 noudattaa jo vuosia kestänyttä iRobotin siivousrobottien perinnettä siinä, että robotin liikkeissä ei tunnu olevan päällisin puolin mitään järjen hiventäkään. Hetken robotin toimintaa katsottuaan tulee olo, kuin robotin liikkeissä olisikin jonkinlainen järki - kunnes robotti päättääkin pompata aivan toiselle puolelle huonetta siivoamaan hetkeksi, palatessaan takaisin kohtaan josta hetkeä aiemmin lähti.

On toki myönnettävä, että karttojen ansiosta Roomban uutukainen etenee kuitenkin jo aavistuksen loogisemman oloisesti kuin aiemmat Roombat - mutta mitenkään järjestelmälliseltä sen toiminta ei edelleenkään vaikuta. Mutta pääsääntöisesti kuitenkin siivous tapahtuu nyt huone kerrallaan, eikä huoneesta toiseen jatkuvasti loikkien, kuten vanhoissa Roomban malleissa.


Sinänsä toiminnan logiikalla ei ole lopputuloksen kannalta mitään merkitystä: jokainen kohta tulee siivottua, kuten pitääkin, vaikkakin hieman erikoisessa järjestyksessä. Vierestä katsominen taas on tuskastuttava kokemus, joten suosittelemme ehdottomasti - jo oman mielenterveyden vuoksi - että Roomban annetaan imuroida omin nokkineen, yksin ollessaan.

Roomba 975 tukee ns. recharge and resume -toimintoa eli jos robotin akku loppuu kesken siivouksen, se palaa latausasemaan lataukseen - ja jatkaa latauksen jälkeen siitä, mihin siivous jäi kesken.

Kartat

Kuten sanottua, Roomba 975 sisältää asunnon kartoitukseen tarkoitetun yläviistoon osoittavan kameran. Siivouksen lopuksi Roomba pukkaakin älypuhelinsovellukseen selkeän kartan alueesta, jonka se on saanut siivottua. Lisäksi kartasta näkyvät myös alueet, joissa Roomba 975 on havainnut tavallista enemmän likaa.

Roomban siivouskartta
siivouskartta luodaan, kun siivous on loppunut

Karttojen osalta kuitenkin iRobot on tehnyt selkeästi kooditason rajoituksia, jotta Roomba 975 eroaisi selkeästi kalliimmista yhtiön malleista: Roomba 975 ei tue huonekohtaista siivousta. Eli Roomba 975 ei voi ohjeistaa siivoamaan ainoastaan tiettyjä huoneita asunnosta, vaan se siivoaa aina kaikki huoneet, joihin se pääsee.

Katso Roomba 975 päivän hinta täältä!

Toinen ohjelmallisesti tehty rajoitus koskee sitä, että Roomba 975 kanssa kartalta ei voida rajata ns. no go -alueita, eli alueita, joihin Roomban ei haluta koskaan menevän. Tällaiset rajoitukset pitää Roomba 975 kanssa tehdä kuten edullisemmissakin Roomba-malleissa, eli erikseen ostettavien fyysisten majakoiden avulla.

Miten robotti-imuria pitäisi käyttää?

Robotti-imuri eroaa käyttötapansa suhteen täysin tavallisesta imurista ja tämä on ehkä tärkein asia, joka kannattaa muistaa robotti-imurin ostoa harkittaessa.

Robotti-imurin tulisi siivota käytännössä jatkuvasti asuntoa, eikä ainoastaan silloin tällöin, kun alkaa näyttää siltä, että koti vaatisi siivoamista.

Ajastamalla robotti-imurin toimimaan esimerkiksi jokaisena arkipäivänä, kun koti on tyhjillään, pysyy asunto siistinä jatkuvasti ja samalla mm. imurin pölysäiliön tyhjennyksen väli harvenee. Myös pöytätasoille ja muualle asuntoon leijaileva pöly vähenee silmin nähden, kun asunnossa imuroidaan robotin toimesta päivittäin.

Akkukesto ja latausajat

Koska Roomba 975 tukee recharge and resume -toiminnallisuutta, eli osaa käydä lataamassa kesken siivouksen ja jatkaa sen jälkeen itsestään kohdasta, johon se viimeksi jäi, ei akkukestolla ole hirvittävän suurta merkitystä robotti-imurin toiminnassa.

Akkukesto on kuitenkin erittäin hyvä, noin 75 minuuttia ja akku loppui testijaksomme aikana vain pari kertaa kesken 80m2 testikohteemme siivouksen. Tällöinkin kyseessä oli tilanne, jossa asunnossa oli tavallista enemmän esteitä kierrettäväksi. Täysin tyhjäksi vedetty akku latautuu testiemme mukaan noin 2 tunnin ajan.


Käytännössä arvioisimme, että 150 - 250 m2 vapaan lattiapinta-alan (joka siis vastannee noin 250-300m2 suht hulppean kokoista, yhdessä kerroksessa olevaa taloa/asuntoa) omaava talokin tulisi siivotuksi tavallisen 8 tunnin työpäivän aikana, robotin ladatessa itsensä kerran työsuoritusten välillä. Valmistaja itse suosittelee imuria korkeintaan 185 m2 vapaan lattiapinta-alan asuntoihin, joka vastaa varsin hyvin omaa arviotamme. Suurempaankin lukaaliin robotin voi sijoittaa, mutta tällöin siivous kestää luonnollisesti kauemmin, robotin joutuessa lataamaan itsensä välillä.

Matot

Matot ovat olleet paria poikkeusta lukuun ottamatta valtava ongelma kaikille testaamillemme robotti-imureille. Etenkin suomalaisten rakkaus räsymattoihin aiheuttanee painajaisia robottisuunnittelijoille ympäri maailmaa.

Ja tämä valitettavasti näkyy myös Roomba 975 kanssa: jos robotilla oli ongelmia, ne liittyivät testimme aikana lähes aina nimenomaan mattoihin.

2Roomba
taidokkaasti tehty: jopa viikatun maton päälle kiipeäminen onnistui - johon sitten jäätiin jumiin

Paksummat ja painavammat matot, jotka eivät liiku tai ryttäänny, eivät olleet Roomba 975:lle ongelma, mutta ongelmia aiheuttivatkin sitten kaikki muut matot. Käytännössä kevyet räsymatot ruttaantuivat lähes poikkeuksetta mytyksi Roomban käsittelyn jäljiltä - ja robotti onnistui jäämään kiikkiin tällaiseen itse kehittämäänsä myttyyn noin joka kolmannella siivouskerralla.

Matto estää etenemisen

Toisessa testikohteessamme tämä aiheutti vielä ikävämmän ongelman, kun kapeahkolla käytävällä pidettiin räsymattoa. Roomba onnistui ruttaamaan maton itselleen esteeksi, jonka ohi se ei enää päässyt, vaan jätti suosiolla siivoamatta noin ⅔ asunnon pinta-alasta, kun pääsy muuhun asuntoon oli estetty.


Ne matot, jotka Roomba 975 pääsi imuroimaan, tulivat siivotuksi pääosin hyvin. Ainoastaan tietyissä matoissa aivan mattojen reunoille jäi joissain tapauksissa lemmikkien karvoja todisteeksi siitä, että Roomba oli käynyt imuroimassa maton. Ilmiö liittynee maton paksuuteen ja siihen, että Roomba poistuu maton päältä hieman vinossa ja osa siivousteloissa olleista karvoista jää tässä vaiheessa maton reunaan.

Poikkeuksen tähän muodosti paksu nukkapintainen matto, josta lemmikkien karvat eivät lähteneet pois siivouksen yhteydessä, vaan niitä jäi sinne tänne myös maton keskialueelle.

Lisäksi aivan paksuimman maton päälle testikohteessamme Roomba 975 ei onnistunut kiipeämään lainkaan.

Katso Roomba 975 päivän hinta täältä!

Huonekalut

Roomba osaa väistää huonekaluja antureidensa ansiosta erittäin hyvin, eikä törmäile kovakouraisesti tuolinjalkoihin. Toki, törmää se niihin, mutta niin kevyesti että testin aikana emme huomanneet mitään jälkiä syntyneen yhteenkään huonekaluun. Aivan kevyimmät tuolit liikkuivat hieman siivouksen aikana, mutta kolhuja niihin ei jäänyt.


Roomban taistelu keittiön tuolia vastaan oli eeppinen

Luonnollisesti erittäin kalliiden, pehmeää materiaalia olevien kalusteiden kanssa suosittelemme silti olemaan tarkkana.

Roomba 975 osaa varsin mainiosti navigoida itsensä myös keittiönpöydän alla olevassa tuolinjalkaviidakossa. Se myös puhdistaa huonekalujen jalkojen vierustat varsin tehokkaasti sivuharjansa ansiosta.

Yhden kevyen sermin Roomba 975 onnistui kaatamaan parikin kertaa testin aikana.

Muut esteet

Kuten kaikki roboimurit, myös Roomba 975 rakastaa johtojen syömistä. Eli kaikki irtonaisena lattialla lojuvat laturijohdot pitää kerätä talteen Roomban tieltä, tai se jumittaa ne telojensa väliin ennemmin tai myöhemmin.


Roomba 975 jumittaa itsensä pöytäliinaan

"Johdoiksi" voitaneen laskea tässä tapauksessa siis kaikki mahdollinen ohut, pitkä ja kapea, jonka robotti pystyy itseensä syömään: hapsuinen lattialle ulottuva pöytäliina, kännykän laturin johdot ja vaikkapa tennareiden kengännauhat.


Roomba syömässä kengännauhoja

Muilta osin Roomba 975 noudattelee muidenkin Roombien jumiutumisfilosofiaa: se jää jumiin tietyn tyyppisiin noin 1,5 cm korkeisiin esteisiin, joiden päälle se saa noustua, muttei osaa niiden päältä enää pois. Tätä matalammat esteet Roomba 975 selvittää mainiosti.

Roomba ja rikkalapio
Roomba 975 kiivenneenä rikkalapion reunan päälle, johon se jumitti lopulta

Mattojen kanssa tuskailua lukuunottamatta Roomba on hieman keskivertoa paremmin esteistä selviävä tapaus niistä imureista, joita olemme vuosien saatossa testanneet.

Lemmikkien karvat ja kissanhiekka

Pistimme Roomba 975 töihin myös asuntoon, jossa asustelee nelijalkainen ystävä. Eli käytännössä pääsimme testaamaan sitä, miten hyvin roboimuri selviytyy sekä irtoavasta karvasta että kissanhiekasta.

Karvojen suhteen Roomba 975 ei valitettavasti loistanut. Kovat lattiapinnat ja ohuella harjaksella varustetut matot se puhdisti karvoista kunnialla, mutta paksumpien mattojen suhteen siivoustulos oli korkeintaan välttävä. Lisäksi myös ohuempien mattojen aivan reunoihin jäi toisinaan nippu karvaa, joka oli tarttunut imurin teloihin ja jäänyt sitten teloista maton reunaan imurin renkaiden siirtyessä kovalle lattiapinnalle.


Kissanhiekka vs Roomba 975, spot cleaning

Kissanhiekan suhteen tulokset kauttaaltaan huonompia yksittäisellä imurointikerralla parin päivän aikana lattialle kertynyt kissanhiekka ei aivan kokonaan päätynyt Roomban sisuksiin, vaan sitä jäi hieman sinne tänne kissan hiekkalaatikon läheisyyteen.

Kissanhiekkaa siivouksen jälkeen

Päivittäisellä imuroinnilla molemmat ongelmat ratkesivat lähes täysin, mutteivät silti aivan kokonaan. Roomba 975 sopii siis testimme mukaan myös lemmikkikotiin, mutta se pitää ajastaa toimimaan päivittäin, jotta asunto pysyy oikeasti täysin puhtaana. Pelkkä kerta, pari viikossa ei pidä lemmikkikotia Roomba 975 toimesta puhtaana.

Roomba 975 suoritus lemmikkikodissa oli keskitasoa, ei siis läheskään loistavaa, kuten joissain testaamissamme malleissa.

Portaat ja kaksikerroksiset kodit

Roomba 975 osaa tunnistaa portaikot, joten sen tippumista portaisiin ei tarvitse pelätä. Robotin reunoilla on "alla olevaa tyhjyyttä" tarkkailevat sensorit, joiden ansiosta se osaa välttää vaaran paikat.

Luonnollisestikaan Roomba 975 ei osaa portaikkoja siivota, joten toisen kerroksen siivousta varten robo pitää kantaa toiseen kerrokseen ja pistää pyörimään siellä manuaalisesti. Latausaseman voi halutessaan siirtää mukana, jos siivottavaa on enemmän: Roomba 975 osaa muistaa useamman kerroksen pohjapiirustukset, joten se osaa palata lataustelakalle myös eri kerroksessa.


Toinen vaihtoehto on luonnollisesti ostaa kaikkiin haluttuihin kerroksiin oma latausasemansa, mutta kustannukset saatuun hyötyyn nähden ovat varsin marginaaliset.

Kahden kerroksen kodissa asuville oma suositukseni olisi se, että pienemmällä lattiapinta-alalla varustettuun kerrokseen ostetaan halvempi robotti-imuri ja isommalla lattiapinta-alalla varustetussa kerroksessa käytetään "parempaa" roboimuria.

Melu

Valmistajan ilmoittama melutaso 58 dB vastaa hyvin omia havaintojamme. Roomba 975 ei ole erityisen äänekäs robotti-imuriksi, mutta häiritsee silti selvästi keskustelua tai television katsomista.

Kun muistetaan, että robotti-imuri siivoaa paljon, paljon hitaammin ja perusteellisemmin kuin tavallinen ihminen, saattaa melu alkaa piankin ärsyttämään, vaikka se ei kovaa olekaan. Tämänkin vuoksi suosittelemme vahvasti sitä, että robotti-imuria käytetään ainoastaan silloin, kun koti on tyhjänä asukkaista.

Naapurit tuskin kuitenkaan Roomba 975 äänestä häiriintyvät, edes kerrostalossa, ellei äänieristys ole tasoa "pahvista rakennettu"

Muut ongelmat

Mitään erityisiä yllätyksiä Roomba 975 ei tarjoillut ongelmienkaan suhteen. Ainoa ärsytyksen piirre oli se, että Roomba 975 tuntuu lähestyvän "kotiaan" eli latausasemaa vähän turhankin innolla ja siirtelee sen paikkaa. Tällöin latausasema oli usein vinksin vonksin ja Roomba ei lopulta löytänytkään kotiinsa.

Ongelma ratkesi junttaamalla lataustelakka suoraan seinän viereen. Pidempiaikaisena ratkaisuna kenties ohuet kaksipuoleisen teipin palat latausaseman pohjaan olisivat fiksu veto.

Siivousjälki

Siivousjälki oli kovilla lattiapinnoilla kauttaaltaan hyvää - ainoastaan kissanhiekka tuotti vaikeuksia Roomballe, sitä jäi pieniä määriä sinne tänne, kun robotin sivuharja viskoi hiekkaa pois robotin tieltä.

Myös kulmat ja huonekalujen jalkojen vierustat Roomba 975 hoiti kunnialla puhtaaksi.

Suurin ongelma oli mattojen kanssa: matot joko ruttaantuivat, jos ne olivat liian kevyitä tai sitten ne eivät puhdistuneet aivan täysin, jos maton materiaali oli vähänkään upottavaa.

Yhdessä mopin kanssa

Roomba 975, kuten muutkin karttoja tukevat uudemmat Roomba-mallit, tukee myös yhteistyötä iRobotin robottimopin, Braava Jet m6 kanssa, jonka arvostelun voit lukea täältä.

Yhteistyö toimii käytännössä siten, että Roomballe kerrotaan, että työn jälkeen tulisi suorittaa myös moppaus. Tämä tapahtuu luonnollisesti älypuhelinsovelluksen kautta.

Moppaa imuroinnin jälkeen
Jos käytössä on iRobotin robomoppi, sen voi asettaa toimimaan yhdessä Roomban kanssa

Käytännössä homma toimii saumattomasti: Roomba ensin imuroi ja sen jälkeen Braava moppaa asunnon.

WiFi-kartta

Pienenä erikoisuutena iRobot on tuonut karttatoiminnoilla varustettuihin Roombiin, kuten Roomba 975:een, mahdollisuuden tehdä kartan kodin langattoman lähiverkon kuuluvuudesta.

Roomba siis siivotessaan samalla tarkkailee sitä, miten hyvin missäkin kohdassa asuntoa WiFi kuuluu ja osaa tehdä tästä kuuluvuuskartan siivouksen lomassa. Kuuluvuuskarttaa pääsee tarkastelemaan siivouksen jälkeen iRobotin älypuhelinsovelluksen kautta.

Roomba Wifi-kartta
WiFi on testikohteessa kauttaaltaan hyvällä tasolla

Ei mikään hirvittävän merkittävä asia robotti-imuria valittaessa, mutta erinomaisen näppärä keksintö silti.

Millaisiin koteihin Roomba 975 sopii?

Roomba 975 ongelmat mattojen ja lemmikkien karvojen kanssa ovat yksi puoli vaakakupissa. Toisena puolena vaakakuppiin menee kohtuullisen hyvä kovien pintojen siivoustulos sekä kyky jatkaa siivousta myös latauksen jälkeen.

Roomba 975 sopii parhaiten noin 80 - 150m2 koteihin, joissa ei ole räsymattoja eikä lemmikkejä.


Pienempiin kuin 100m2 koteihin Roomba 975 luonnollisesti sopii myös, mutta niissä siivoukseen riittää myös edullisempi robotti-imuri, koska tukea recharge and resume -toiminnolle eli siivouksen jatkamiselle, ei tarvita.

Lemmikkikoteihin emme Roomba 975 suosittele.

Katso Roomba 975 päivän hinta täältä!

Luonnollisesti Roomba 975 vaatii myös sen, että kotoa löytyy sekä langaton lähiverkko että älypuhelin - ilman niitä laitteen kaikkia toimintoja ei saada käyttöön ja robotti maksaa ilman älykotiominaisuuksiaan aivan liikaa. Eli iäkkäälle, teknopelkoiselle sukulaiselle Roomba 975 ei kannata lahjaksikaan ostaa.

Yhteenveto

Roomba 975 on erikoinen malli. Tavallaan Roomballa oli tähän noin 300 - 400 euron hintaryhmään ennestäänkin tuotteita, mutta nyt haluttiin tuoda osa kalliimpien mallien ominaisuuuksista myös tähän hintaluokkaan.

Valitettavasti karttojen osalta Roomba 975 on karsittu tapaus. Karttojen ansiosta robotti osaa jatkaa työtään, joten se sopii isompaankin kotiin, mutta muuta iloa kartoista ei sitten olekaan. Huonekohtainen siivous ja no go -alueet on rajattu robotin ominaisuuksista pois - tietoinen valinta, jotta ero pysyisi kalliimpien Roomban mallien välillä, joista edellä mainitut ominaisuudet löytyvät.

Kuitenkin Roomba 975 kompastuskivi on sen keskinkertaisuus. Se ei ole oikein paras missään, mutta maksaa silti suhteellisen paljon. Vain satasen, pari lisähinnalla saa jo tarjouksesta ostettua merkittävässti paremman Roombankin, vaikkapa arvosteluissa loistaneen Roomba i7-mallin.

Katso Roomba 975 päivän hinta täältä!

Vastaavasti edullisemmat Roomban mallit, kuten Roomba e5, tarjoavat lähes saman kuin Roomba 975:kin. Ainoana merkittävänä erona voidaan pitää sitä, että Roomba 975 on edullisin Roomba, joka sopii myös isoon kotiin recharge and resume-toiminnon ansiosta.

Kannattaako se ostaa?

Tätä kirjoittaessa Roomba 975 noin 400 euron hintaluokka on erittäin kilpailtu. Samasta hintaluokasta löytyy sekä Roomban muita malleja että muiden valmistajien malleja.

Roomba 975 on kaikessa kovin keskiverto. Sen siivoustulos on keskivertoa, sen ominaisuudet ovat keskivertoja (mm. Huonekohtaisen siivouksen puuttuminen) ja hintakin on keskiverto.

Tokihan se on paljon parempi imuri kuin mitä 200 eurolla kaupasta saa.

Roomba 975 kannattaa, jos kodissa ei ole paljon mattoja, ei lemmikkejä ja koti on yhdessä kerroksessa oleva noin 100 - 150m2 yhtenäinen tila.

Plussat

 • recharge & resume -toiminto, eli osaa jatkaa siivousta latauksen jälkeen
 • hyvät siivouksen jälkeiset kartat, joista näkee siivottu alue
 • hyvä kovien lattiapintojen siivoustulos
 • helppokäyttöinen
 • suomenkielinen, selkeä sovellus

Miinukset

 • jumii räsymattoihin
 • vaihteleva siivoustulos mattojen osalta, etenkin lemmikkikodeissa
 • ei mahdollista haluttujen huoneiden siivousta
 • ei sovelluksen kautta asetettavia no-go zoneja (eli alueita, joihin robotin ei haluta menevän)

Tähdet

AfterDawn: 3/5 tähteä

Tähtiä tippuu valitettavasti tällä kertaa varsin paljon. 400 euron robotti-imuri, joka ei oikein selviydy matoista kunnialla ja jättää siivoustuloksessakkin toivomisen varaa, ei enempää ansaitse. Lisäksi karttojen käytettävyyden rajaaminen on hieman ärsyttävä, joskin ymmärrettävä veto iRobotilta.

Keskustele

Kuulisimme mielellämme, jos robotti-imureista on kysyttävää, kommentteja tai kokemuksia. Keskustelua voi käydä vaikkapa keskustelualueidemme Keskustelua robotti-imureista -ketjussa.

Lue myös nämä

Olemme vuodesta 2018 lähtien arvostelleet robotti-imureita ja muuta kodin robotiikkaa, joten suosittelemme tutustumaan myös muihin arvosteluihimme:

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki