AfterDawn logo

YouTube: 720p ei ole enää teräväpiirtoa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Pieni muutos, joka kertoo kuluttajien vaatimustason noususta. YouTube ei enää luokittele 720p-tarkkuutta teräväpiirroksi palvelussaan, vaan ainoastaan 1080p tai sitä tarkemmat videot ovat nyt teräväpiirroksi määriteltyjä.

720p, joka perinteisesti määritellään 1280x720 -resoluution mukaan, on tähän saakka ollut tyypillisesti kaikissa määritelmissä se "alin mahdollinen" teräväpiirron raja: tarkkuus, jota monet HD-televisiokanavat käyttävät lähetyksissä edelleenkin. Nyt YouTube ei kuitenkaan enää näytä videon laatuvalinnassa pienen pientä HD-lätkää 720p-tarkkuudelle, vaan varaa sen ainoastaan tätä tarkemmille videoille.

YouTube ei ole itse kommentoinut muutosta, mutta trendi on sinänsä selkeä: 1080p oli vielä kymmenen vuotta sitten teräväpiirron huipputaso, mutta nyttemmin 4K-tarkkuus on yleistynyt hurjaa vauhtia ja 8K-tarkkuuden videoitakin kokeillaan jo, joten määritelmät elävät väkisinkin.

YouTube 720p ei ole enää HD


Vertailun vuoksi, perinteinen 720p -tarkkuuden video sisältää 921 600 pikseliä, eli vajaan megapikselin, yhtä ruutua kohden. Vastaavasti UHD eli tyypillisimmin 4K:n määritelmänä käytetty tarkkuus sisältää 8 294 400 pikseliä yhtä ruutua kohden, eli lähes kymmenen kertaa enemmän kuvainformaatiota.

1 KOMMENTTI

Pikselit (vahvistamaton)1/1

Minusta 720p ei ole koskaan ollut teräväpiirtoa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki