AfterDawn logo

Applen Safari jakaa "turvallisen selaamisen" tietoja kiinalaiselle Tencentille

Matti Robinson Matti Robinson
1 kommentti

Apple on toiminut Googlen kanssa yhteistyössä turvallisen selaamisen puolesta jo vuosia, erityisesti Google Safe Browsing projektin myötä. Ominaisuus mahdollistaa varoittamisen vaarallisten sivustojen yhteydessä, joka on varmasti tuttu monille selaajille.

Googlen lisäksi vastaavanlainen ominaisuus löytyy myös kiinalaisjätti Tencentiltä, jonka turvallisen selaamisen tilaa on alkanut tukea nyt niin ikään Safari. Uusimman Applen mobiilikäyttöjärjestelmän käyttäjät, ainakin uusimmassa iOS 13 -versiossa, jakavat tietoja nyt Tencent Safe Browsing -järjestelmään Googlen lisäksi, paljastuu Reclaim The Netin artikkelista.

Jo muutaman vuoden ajan Apple on jakanut tietoja Tencentille, jos käyttäjät ovat olleet Kiinasta, mutta nyt tämä vaikuttaa koskevan muitakin Safari-käyttäjiä maasta riippumatta. Ongelmaa ei sinänsä ole, jos Tencent käyttää dataa valveutuneesti eikä esimerkiksi jaa sitä Kiinan valtion käyttöön.


IP-osoitteiden ja ladattujen sivustojen tiedot eivät ole sinänsä välttämättä kovinkaan henkilökohtaisti arkaluontoista tietoa, mutta niiden avulla on mahdollista muodostaa – erityisesti jos käytössä on Kiinan valtion resurssit – kuvan selaajasta. Jopa anonymiteetin suoja saattaa olla vaarassa.

Viimeaikoina Kiinan toimet ovat olleet Hong Kongin protestien suhteen erityisesti kyseenalaistettuja niin Suomessa kuin maailmalla. Suomessa kohahdutti Helsingin Sanomissa julkaistu Kiinan valtion koko sivun mainos, jota on kutsuttu laajalti propagandaksi.

Muun muassa Yhdysvalloissa puolestaan Blizzard-peliyhtiö sakotti Heartstone-pelaajaa Kiina-vastaisista some-viesteistä. Appleki on jo aiemmin ollut vaikeassa tilanteessa Hong Kongin protestien johdosta, ja se kertoi hiljattain syistä poistaa protestoijien käyttämän karttasovelluksen App Storesta.

Päivitys: Apple on kertonut, että Tencentin "turvallisen selaamisen" toiminto on käytössä vain jos laitteen maaksi on asetettu Kiina. Tällöinkään suoraan URL-osoitetta ei jaeta, vaan osoitetta verrataan vain Tencentin listaan.

1 KOMMENTTI

RingLeaderTM1/1

Mitenkä tämä iPhonen uusi kotinavigointi näppäin toimii nykyään painamalla laitteen sivuilta yhtä aikaisesti?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki