AfterDawn logo

Trump aikoo nostaa iPhonien hintaa – Ilmoitti uusista tulleista

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet ovat olleet reilun vuoden ajan melkoisessa käymistilassa. Kauppasodaksi äitynyt tilanne on näyttänyt pari kertaa jo helpottavan, mutta nyt Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump uhkaa Kiinaa uusilla tulleilla.

Trumpin uhkaus koskettaa Kiinasta tuotavia hyödykkeitä, joiden arvo vuositasolla on noin 300 miljardia dollaria. Näille tuontitavaroille Trump ehdottaa 10 prosentin tullimaksua, joka astuisi voimaan syyskuun 1. päivään mennessä. Aiemmin Trump uhkaili asettaa samoille tavaroille tullit, mutta silloin puheena oli 25 prosentin suuruinen maksu. Trump on siis ottanut askeleen taaksepäin.

Tullikorotuksen taustalla on Trumpin mukaan se, ettei Kiina ole hankkinut Yhdysvalloista lupaamiaan maataloustuotteita. Lisäksi hän perustelee tulleja sillä, että Kiina alkoi kolme kuukautta sitten haroa vastaan, vaikka kauppaneuvottelut olivat maalisuoralla.

Mikäli tullimaksut tulevat voimaan syyskuun alussa, nostavat ne esimerkiksi Kiinasta tuotavien älypuhelimien, tietokoneiden ja pelikonsoleiden hintaa. Koska Kiinassa valmistetaan suuri osa kulutuselektroniikasta, nousevat hinnat Yhdysvalloissa laajalla rintamalla. Vaihtoehtoisesti tuotantoa voidaan siirtää Kiinan ulkopuolelle, jolloin hinnankorotuksille ei ole välttämättä tarvetta.

5 KOMMENTTIA

arivesa1/5

Ehkä ongelman ydin onkin: miksi suurin osa tuotteista tehdään Kiinassa? Usein kehnosti, valtion subventioilla ja patenteista piittaamatta.

Naapurista löytyy Vietnam, Malesia ym halvempia osoitteita, vailla tullimuuria. Eikä US ole niiltä poistanut "kehittyvän talouden" etuja, joista Kiina oli edelleen perusteetta nauttinut.

Aika sekoittaa pakka uusiksi?

arivesa2/5

Jos Apple olisi alunperin tyytynyt normaaliin myyntikatteeseen, olisi se voinut teettää luurinsa muuallakin. Ahneus silti voitti. Tuo voi hyvinkin muuttua jatkossa.

arivesa3/5

Apple näyttää pikkuhiljaa jo oivaltaneen, että järkityypit ei enää maksa ylimäärää nimestä. Laitemyynnin vähetessä onkin painopiste siirretty jo pois kapuloista, palveluista veloittamiseen. Fiksua, ei tullejakaan.

arivesa4/5

10% tulli? Höh, sitähän "vapaakaupan airut" EU on perinyt US- autoilta jo vuosikymmeniä, kun toiseen suuntaan on ollut 2%. Näistä infotaan aika vähän, ja yleensä tarkoitushakuisesti.

On hyvä jos Trump saa vihdoin kaapin paikalleen. Samat säännöt kaikille.

mjk5/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

10% tulli? Höh, sitähän "vapaakaupan airut" EU on perinyt US- autoilta jo vuosikymmeniä, kun toiseen suuntaan on ollut 2%. Näistä infotaan aika vähän, ja yleensä tarkoitushakuisesti.

On hyvä jos Trump saa vihdoin kaapin paikalleen. Samat säännöt kaikille.

Trump ei itse noudata sääntöjä, joten se siitä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT