AfterDawn logo

Applen muotoilupomo lähtee – Ei ole viihtynyt toimistolla enää vuosiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Applen muotoilupomo Jony Iven lähtö yhtiöstä lähes 30 vuoden uran jälkeen tuli ulkopuoliselle yleisölle isona yllätyksenä, mutta yhtiön sisällä lähtöä on ehkä odotettu jo pidemmän aikaa. Tällainen kuva syntyy Bloombergin ja The Wall Street Journalin julkaisemien artikkeleiden kautta.

Ive paljasti jo vuonna 2015, että Apple Watchin kehityksen loppuvaihe oli hänen uransa uuvuttavinta aikaa, minkä takia Ive on ehkä halunnut keskittyä enemmän muihin asioihin. Jotta Ive voisi irtaantua Applen design-tiimin päivittäisistä asioista, ylennettiin hän vuonna 2015 chief design officeriksi eli CDO:ksi. Applella C-tason titteli löytyi Iven lisäksi vain toimitusjohtajalta.

Irtaantuminen näkyi myös käytännössä, sillä ylennyksen jälkeen Ive vieraili Applen päämajassa yhä harvemmin. Suunnittelijoita Iven näkymättömyys häiritsi, koska alaiset eivät saaneet kunnollista tukea päätöksiä vaativissa kysymyksissä. Lisäksi Ive ei osallistunut sovittuihin tapaamisiin tai tapaamisia pidettiin kaukana Applen päämajasta. Osa suunnittelijoista teki johtopäätökset iPhone X:n julkaisun jälkeen ja lähtivät Applelta, minkä jälkeen Iveä pyydettiin ottamaan enemmän vastuuta päivittäisistä toiminnoista.


Ive otti vastuun vastaan, mutta hän ajautui kuitenkin nopeasti Britanniaan, jossa hänen isänsä alkoi sairastella. Iven kiinnostus tuotesuunnittelua kohtaan Applella laimeni myös siitä syystä, että Ive koki Cookin johtavan yhtiötä operatiiviset toiminnot edellä eikä ollut tarpeeksi kiinnostunut tuotesuunnittelusta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT