AfterDawn logo

HTML-nettistandardin kehittäjä löi hanskat tiskiin – Lopettaa standardin kehityksen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Verkkosivuilla yleisesti käytettävä HTML-kuvauskielen kehityksestä ja ylläpidosta vastannut W3C on päättänyt lopettaa standardin kehittämisen ja pitkällisen pohdinnan jälkeen se antaa vetovastuun WHATWG-nimiselle järjestölle, joka koostuu suurimpien verkkoselaimien kehittäjistä.

Web Hypertext Application Technology Working Group eli lyhyemmin WHATWG perustettiin jo vuonna 2004 ja se on osallistunut voimakkaasti web-standardien kehitykseen. Ryhmään kuuluu suurimpien verkkoselainkehittäjien – eli Applen, Googlen, Mozillan ja Microsoftin – edustajat. Ryhmä on pitkään tehnyt verkkostandardien määrittelytyön, minkä jälkeen se on mennyt W3C:n hyväksyttäväksi.

W3C:n ja WHTWG:n yhteistyö on sujunut ilman suurempia ongelmia, kunnes keväällä 2018 niiden sukset menivät ristiin. Taustalla oli W3C:n aikeet hyväksyä rakenteisten dokumenttien määritykset määrittävän DOM-standardin versio 4.1. Selainkehittäjät vastustivat kiivaasti aietta, eivätkä ne ole lisänneet tukea selaimiinsa. Reilun vuoden kiistelyn jälkeen W3C päätti luovuttaa HTML:n ja DOM:n määrittelyvastuun WHATWG:lle.


Suurimmat selainkehittäjät kuuluvat myös W3C:hen, mutta niiden lisäksi järjestöön kuuluu satoja muita jäseniä. Uutinen tarkoittaa käytännössä sitä, että selainkehittäjät ovat yksin vastuun HTML:n ja DOM:n kehityksestä.

1 KOMMENTTI

G0lden_Kebab1/1

Apple, Google ja Microsoft. Kaikki kolme voittoa tavoittelevia yhtiöitä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT