AfterDawn logo

Katsomo siirsi ohjelmat kirjautumisen taakse – Käytännössä pakko luoda tunnukset

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
23 kommenttia

MTV:n Katsomo-nettitelevisiopalvelun ohjelmia voi jatkossa katsoa pääasiassa vain kirjautuneena. Muutos tuli voimaan tänään.

Sisältöjen siirtoa vapaasta katselusta kirjautumisen taakse perustellaan nettitelevisiopalvelun kehittämisellä ja käyttökokemuksen parantamisella. Kirjautumisen avulla MTV voi esimerkiksi tarjota personoituja ohjelmasuosituksia. Lisäksi kirjautumisen ansiosta käyttäjä voi aloittaa ohjelman toistamisen samasta kohtaa, johon hänen katselu edellisellä kerralla tyssäsi.

Käytännössä kaikkien kokonaisten ohjelmien katsominen vaatii jatkossa kirjautumisen, kun taas Katsomon klipit ovat katsottavissa ilman kirjautumista. Poikkeuksena kokonaisista ohjelmista uutislähetykset, Huomenta Suomi ja Tulosruutu ovat katsottavissa myös ilman kirjautumista.

Käyttäjätunnuksen luominen on ilmaista ja se onnistuu klikkaamalla Katsomo.fi:n yläreunassa olevaa avainikonia. Rekisteröinnin yhteydessä kysytään nimeä, sähköpostiosoitetta, postinumeroa, sukupuolta ja syntymävuotta.


Katsomon FAQ-sivuilla todetaan kohdassa "Miksi Katsomon ohjelmien katselu vaatii nyt kirjautumisen?" seuraavaa: "Jotta mainonta olisi käyttäjillemme mahdollisimman merkityksellistä, pyritään sitä kohdentamaan käyttäjäkohtaisesti."

Yle Areenaa voi myös katsoa kirjautuneena. Kirjautuminen ei ole kuitenkaan pakollista.

23 KOMMENTTIA

trooper781/23

Ensin pakkokirjautuminen, sen jälkeen muuttelevat varmaan tuonkin kuukausi-maksulliseksi =/

muppis2/23

Ensin huononnetaan maksulliset palvelut ja sen jälkeen ilmaisetkin, ja pelkästään mainostajien takia. Viis katsojista. Vielä maksan kahdesta maikkarin palvelusta, mutta huonolta näyttää niidenkin jatkumisen suhteen.

muppis3/23

Sivusto on rikki.

muppis4/23

Sivusto on rikki

tubbana5/23

Ikinä en ole katsomon mainoksia katsonut vaan aina on löytynyt ja tulee löytymään keino ne poistaa. Turhaan käytätte resurssejanne niihin, korjatkaa paska palvelu muilta osin.

Zeitsei6/23

Aina kun jotain muutetaan ja tehdään hankalammaksi, valehdellaan päin naamaa että "parannamme palvelua".
Ainakin säästävät bandwidth-kuluissa jatkossa, koska katson videoni muualta.

teme5657/23

Mielenkiintoinen rekisteröintipakko. Rekisteröidyin tuonne 10minutemaililla ja thats it. Ei tullut edes sähköpostiin mitään vahvistuslinkkiä, kuten vastaavissa portaaleissa yleensä.

pentsu8/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:

Ikinä en ole katsomon mainoksia katsonut vaan aina on löytynyt ja tulee löytymään keino ne poistaa. Turhaan käytätte resurssejanne niihin, korjatkaa paska palvelu muilta osin.

Resurssien käyttö mainontaan taitaa kuitenkin olla elinehto mainosrahoitteiselle kanavalle. Luulisin...

Mutta olishan se helvetin hienoa jos mikään maailmassa ei maksaisi mitään eikä tarvitsisi katsoa mainoksia. Kauppojen valomainokset voisi kieltää, mainokset sanomalehdistä, ja hei, luopua rahasta kokonaan! Kaikki on paskaa, paitsi kusi...

tubbana9/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:

Ikinä en ole katsomon mainoksia katsonut vaan aina on löytynyt ja tulee löytymään keino ne poistaa. Turhaan käytätte resurssejanne niihin, korjatkaa paska palvelu muilta osin.

Resurssien käyttö mainontaan taitaa kuitenkin olla elinehto mainosrahoitteiselle kanavalle. Luulisin...

Mutta olishan se helvetin hienoa jos mikään maailmassa ei maksaisi mitään eikä tarvitsisi katsoa mainoksia. Kauppojen valomainokset voisi kieltää, mainokset sanomalehdistä, ja hei, luopua rahasta kokonaan! Kaikki on paskaa, paitsi kusi...

Ei vaan että ne käyttää resursseja keksimällä uusia kikkailuja miten mainoksia voi pakkosyöttää ihmisille, sitten puolessa tunnissa joku postaa muroon uuden keinon ne kiertää. Ihan turhaa resurssien hukkaamista. Ne ketkä kattoo mainoksia, kattoo ne muutenkin. Ne ketkä ei, ei kato kuitenkaan.

muppis10/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:

Ikinä en ole katsomon mainoksia katsonut vaan aina on löytynyt ja tulee löytymään keino ne poistaa. Turhaan käytätte resurssejanne niihin, korjatkaa paska palvelu muilta osin.

Resurssien käyttö mainontaan taitaa kuitenkin olla elinehto mainosrahoitteiselle kanavalle. Luulisin...

Mutta olishan se helvetin hienoa jos mikään maailmassa ei maksaisi mitään eikä tarvitsisi katsoa mainoksia. Kauppojen valomainokset voisi kieltää, mainokset sanomalehdistä, ja hei, luopua rahasta kokonaan! Kaikki on paskaa, paitsi kusi...

Ei vaan että ne käyttää resursseja keksimällä uusia kikkailuja miten mainoksia voi pakkosyöttää ihmisille, sitten puolessa tunnissa joku postaa muroon uuden keinon ne kiertää. Ihan turhaa resurssien hukkaamista. Ne ketkä kattoo mainoksia, kattoo ne muutenkin. Ne ketkä ei, ei kato kuitenkaan.


Nimenomaan.

Lumikki11/23

Ei kai tässä ole kyse siitä että kuka saa/näkee mainoksia ja kuka ei. Vaan ne jotka katsoo niitä mainoksia niin heille kohdistetaan paremmin se mainonta. Käytännössä se tarkoittaa aika tarkkaa käyttäjien profilointia eli seurataan heidän jokaista tekoa ja mitä he katsovat.

Tietysti käyttäjien profilointi johtaa käyttäjäkohtaiseen tietokantaan. Mitenkähän näissä on nuo henkilötietolain vaatimat velvoitteet hoidettu. Koska kun kysytään henkilön nimeä, sekä muita henkilöön liityvä asioita ja asia vaatii rekisteröinnin niin kyse on minusta tällöin henkilötietokannasta.

pentsu12/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:Ei vaan että ne käyttää resursseja keksimällä uusia kikkailuja miten mainoksia voi pakkosyöttää ihmisille, sitten puolessa tunnissa joku postaa muroon uuden keinon ne kiertää. Ihan turhaa resurssien hukkaamista. Ne ketkä kattoo mainoksia, kattoo ne muutenkin. Ne ketkä ei, ei kato kuitenkaan.

Joo. Totta. En mäkään niitä mainoksia rakasta mutta ymmärrän olemassaolon.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Ei kai tässä ole kyse siitä että kuka saa/näkee mainoksia ja kuka ei. Vaan ne jotka katsoo niitä mainoksia niin heille kohdistetaan paremmin se mainonta. Käytännössä se tarkoittaa aika tarkkaa käyttäjien profilointia eli seurataan heidän jokaista tekoa ja mitä he katsovat.

Jutussa mainittu "mainonnan kohdentaminen" vaikuttaa vähän keksityltä syyltä, tai no, ehkä katselutottumuksen perusteella voi jonkinlaista profilointiakin tehdä. Veikkaan kuitenkin kuten joku muukin jo mainitsi että osa sisällöstä laitetaan maksulliseksi kuten ruudussakin. Mene ja tiedä...

Lumikki13/23

Voi olla, tiedä mikä se todellinen syy siellä on. Ehkä osa syynä on se EU:n määräys että palvelujen on toimittava koko EU:n alueella. Joten ennen pystyi tunnistaa suomalaisen ip-osoitteesta, mutta jos pitää tunnistaa koko EU:n alueella niin siihen tarvitaan kyllä kirjautuminen.

mjk14/23

Heh tyypillinen kirjautumispakko... tyypillinen tämän takia: kirjaudut sisään (kun olet rekisteröinyt itsesi) niin kappas vähän ajan päästä sähköpostiin tulvii mainoksia. Myös toinen seikka se että pian myös rekisteröidyt käyttäjät saavat ilmoituksen palvelun muuttuneen maksulliseksi..no empä paljoa ole katsomoa käyttänyt joten itselle minimaalinen haitta :p

Näppishemmo15/23

Onneksi tulee harvoin käytettyä Katsomoa. Käytössä kun on kovalevyllinen digiboxi ja Viihde joten ei ole enää tarvetta näille tv kanavien omille nettitv palveluille.

Zhark16/23

Joskus on tullut jotain satunnaisesti katsottua katsomon kautta, mutta eipä tule enää, pitäkää tunkkinne. Muutenkin palvelu tuntui toimivan paremmin pari vuotta takaperin vaikka eihän sen noin pitäisi mennä.

avthein17/23

Käyttäjien kyttääminen taustalla.
Eli tietokantaa siitä mitä kukin on katsellut. Erittäin kyseenalaista kansalaisen tietosuojan kannalta kun tiedoista selviää erittäin arkaluonteistakin tietoa käyttäjistä.

Muutoin kirjautumisessa saatavissa varmaan samat hyödyt ja lisäpalvelut kuin YLEn areenassakin.

pentsu18/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:


Eli tietokantaa siitä mitä kukin on katsellut.

Se onkin varmaan tärkeää tietoa jollekin.

muppis19/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:


Eli tietokantaa siitä mitä kukin on katsellut.

Se onkin varmaan tärkeää tietoa jollekin.

Oliko tuo sarkastinen ilmaisu?
Koska juurikin tuota tietoa haetaan, että halutaan profiloida käyttäjät ja sitä mukaan osataan paremmin myydä mainoksia tietylle ajalle.
Mainonnan kohdentaminen ei ole keksitty syy. Se on nimenomaan juuri se syy minkä takia tuota tehdään. Mainostavat tahot ei halua kokea, että heidän mainosrahansa menisi hukkaan vaikka käytännössä niiden tuottoprosentti on lähellä samaa, oli se ohjelma- tai käyttäjäkohdennettua, koska tietyn tyyppiset ihmiset katsoo tiettyjä ohjelmia.
Joku on joskus sanonut:
Jos rekisteröidyt ilmaiseen palveluun et ole enää käyttäjä, olet tuote.

sorrii20/23

Siihen sitten varmaan loppuu Katsomon käyttö ...
((Pari vuotta vanhalla Samsungin älyttömällä TV'llä kirjautuminen kestää pidempään kuin niitä ohjelmia jaksaa katsoa ... ))
Tietokoneella ehkä joskus tulee katsottua uutiset ...

pentsu21/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:


Eli tietokantaa siitä mitä kukin on katsellut.

Se onkin varmaan tärkeää tietoa jollekin.

Oliko tuo sarkastinen ilmaisu?
Koska juurikin tuota tietoa haetaan, että halutaan profiloida käyttäjät ja sitä mukaan osataan paremmin myydä mainoksia tietylle ajalle.

Ei ollut sarkastinen ilmaisu, mutta käytin yhteydessä ehkä väärää sanavalintaa. Tarkoitin että mulle on aivan sama tietääkö joku MTV3:lla että olenko katsonut selviytyjiä vai kymmenen uutisia. Jos tekevät tuosta jonkin profiloinnin ja esittävät sen mukaan kohdennettua mainontaa niin mitä väliä? Ne mainokset tulee joka tapauksessa halusit tai et.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Joku on joskus sanonut:
Jos rekisteröidyt ilmaiseen palveluun et ole enää käyttäjä, olet tuote

Tämä kyllä pitää monessa suhteessa paikkansa. Mm. Trafi myy ihmisten henkilötietoja suoramarkkinointiin jollei sitä erikseen käy estämässä.

Lumikki22/23

Lainaus:

Jos tekevät tuosta jonkin profiloinnin ja esittävät sen mukaan kohdennettua mainontaa niin mitä väliä? Ne mainokset tulee joka tapauksessa halusit tai et.


Oli se mainonta hakuammuntaa tai kohdennettua niin sillä ei ole väliä silloin kun sen kohteeksi joutuu.

Mutta ne tekee sinusta henkilönä tietokantaan profiilia. Joka tarkoittaa että voit jatkossa saada kohdennettua mainontaa muualtakin kuin MTV:n tv-järjestelmistä. Esimerkiksi sähköpostina tai ne voi myydä sen sinun proffilisi toiselle yritykselle joka sitten taas alkaa kohdistaa mainontaa sinuun. Voit saada puhelinmyynti soittoja enemmän jne..

Jos ihmettelen sitä että saat sitä mainontaa hieman joka taholta niin se on juuri sitä että olet ollut välinpitämätön kenelle annat yksityistietosi. Kun on tarkempana kenelle antaa tietonsa niin pystyy vältämään suuren osa siitä kohdistusta mainonnasta.

Lainaus:

Tämä kyllä pitää monessa suhteessa paikkansa. Mm. Trafi myy ihmisten henkilötietoja suoramarkkinointiin jollei sitä erikseen käy estämässä.


Juuri tästä on kyse, mutta ei kannata olla naivi ja luulla että yritys/valtio jolle annat tietojasi ei joskus jossain vaiheessa myisi tietojasi. Myyhän valtion väestörekisterikin tietosi rahasta ellet sitä erikseen kiellä.

Mitä tulee kieltämiseen niin se toimii vain niin kaun kuin laki tukee asiaa tai yritys jolle se kielto on annettu on toiminnassa. Koska jos yritys menee konkurssiin tai sen ostaa joku toinen yritys niin sille on taas ihan sama onko sillä vanhalla "yrityksellä" ollut jotain kieltoja.

Paras tapa välttää mainontaa on olla antamatta muille edes mahdollisuutta siihen kohdistettuun mainontaan. Koska sinuun ei voi kohdistaa mainontaa jos niillä ei ole profiilia sinusta tai tietoa sinun olemassa olossa. Jolloin näet "halutetassasi" vain globaali mainontaa, jonka voi usein blokata tai ohittaa aika helposti. Esimerkiksi netissä mainosten esto tai TV-ohjelmassa tallennus ja mainosten yli hyppiminen katselussa. jne...

pentsu23/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

...Esimerkiksi sähköpostina tai ne voi myydä sen sinun proffilisi toiselle yritykselle joka sitten taas alkaa kohdistaa mainontaa sinuun. Voit saada puhelinmyynti soittoja enemmän jne.

Muuten juuri noin, mutta ihan mikä tahansa yritys ei voi myydä henkilötietorekisteriään suoramarkkinotsijoille. Vain viranomaiset voivat, kuten aiemmin mainittu Trafi. Jutun aiheena olleen MTV3:n osalta tätä pelkoa ei siis ole.

Toiseksi, sitä puhelinnumeroa ei kannata ilmoittaa mihinkään tällaiseen palveluun. Myös sähköpostiosoitteeksi kannattaa ilmoittaa jokin sellainen sposti jota ei varsinaisesti käytä. Avata siis tällaisia tapauksia varten ihan oma sposti.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT