AfterDawn logo

Arvostelussa valoisa Roccat Ryos MK FX -pelinäppäimistö

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
1 kommentti

Suomalaiselta kalskahtavista tuotenimistään huolimatta saksalainen oheislaitevalmistaja Roccat on julkaissut uuden pelinäppäimistön mallistonsa kärkeen. Laite kulkee nimellä Roccat Ryos MK FX.

Roccat on markkinointipuheiden mukaan pannut näppäimistöön kaiken osaamisensa ja se on suunnattu kovimman tason pelaajille. Design on pysynyt samana kuin aiemmissa Ryos-malleissa, eli näppäimistössä on kiinteä rannetuki ja melko suuret linjat (50,8 x 23,4 x 4,4 cm, painoa 1,6 kg). Näppäimistön vasemmasta yläkulmasta löytyy sekä mikrofoni- että kuulokeliitäntä, mikä helpottaa kommunikaatiovälineiden kytkemistä. Hieman omituisesti oikeasta yläkulmasta Pro-mallista löytyneet USB-portit on jätetty pois. Onneksi Roccatin tunnusmerkiksi muotoutuneet peukalonäppäimet välilyönnin alapuolella ovat paikallaan. Oletuksena niistä saa vaihdettua näppisprofiilia, mutta ne voi ohjelmoida myös muuhun käyttöön.


Makronäppäimet ovat vasemmassa laidassa. Itse pidän paikkaa niille huonona, vaikka se onkin jokseenkin standardi, sillä osun niihin turhan usein tavoitellessani esimerkiksi vasenta CTRL-näppäintä. Tässä olisi valmistajalla innovaation paikka.

Roccat Easy-Shift-tekniikka on tietysti mukana, mikä tarkoittaa, että jokaiseen näppäimeen voi asettaa kaksi toimintoa, joita voi vaihdella lennosta.

Ryos MK FX:n ylälaidasta lähtee konetta kohti melkoinen johtohelvetti. Näppäimistön päässä kaikki on kääritty kivasti yhteen kuoreen, mutta toisesta päästä erkanee peräti neljä johtoa: audiojohdot ja kaksi USB-liitintä. Roccat perustelee kahta johtoa virralla sekä kehittyneellä n-key rollover anti-ghosting-tekniikalla. Käytännössä tekniikan pitäisi olla täydellinen, eli halutessaan näppäimistöltä voi painaa samanaikaisesti vaikka kaikkia näppäimiä. Ilmeisesti on niin, että näppäimistö valaistuksineen tarvitsee niin paljon virtaa, etteivät kaikki, etenkään vanhemmat kannettavat tietokoneet ja muutamat Mac-mallit anna yhdestä portista tarpeeksi virtaa. Käytännössä näppäimistö saattaa monilla koneilla toimia täysin siis yhdelläkin USB-liittimellä. Näin kävi myös allekirjoittaneelle.

Mekaaninen näppäimistö on, kuten sanottua, taustavalaistu ja valoefektejä on tarjolla joka lähtöön. Halutessaan jokaisen näppäimen valoa voi säätää erikseen. Valo loistaa sekä niiden päältä että alta, valaisten myös näppäinvälit. Harmittavasti valaistuksessa on samanlaista laatuvaikutelmaan liittyvää ongelmaa kuin testaamassamme Isku FX -näppiksessä: kaikki näppäinten merkit eivät valaistu tasaisesti.


Ryosin tapauksessa esimerkiksi numeronäppäinten erikoismerkit eivät valaistu juuri ollenkaan, eli ongelma on vielä Iskua pahempi. Samoin on myös muiden näppäinten kanssa, joissa on useampi kuin yksi merkki. Esimerkiksi Windows-näppäimen logosta huomaa, että se on selvästi valaistu vain yläreunastaan alaosan jääden pimeämmäksi. Käytännön merkitystä tällä on vähän, sillä valaistuksesta selkeästi suuremman huomion vie näppäinten väleistä kajastava valo, mutta on outoa ettei asiaan ole kiinnitetty huomiota.

Syy valaistuksen epätasaisuudelle käy ilmeiseksi kun näppäimen irrottaa, sillä valo on sijoitettu aivan kytkinmekanismin ylälaitaan ja keskellä sen hehkun peittää itse kytkin. Toisenlaisessa mekanismissa valo voisi olla kytkimen keskellä valaisten näin hyvin itse näppäimen, mutta silloin jäätäisiin toki ilman taustavaloa.

Kaiken sulavasta toimivuudesta vastaavat kaksi 32-bittistä sisäistä ARM Cortex -suoritinta. Ratkaisu tuntuu tarpeettomalta ylilyönniltä, mutta ehkäpä Roccatilla on tälle jokin järkiperuste. Ainakin kaikkien makrojen suorittaminen pitäisi käydä vikkelästi ja viiveettä, jos ei muuta.

Roccat on monien muiden valmistajien tavoin päätynyt käyttämään Cherry MX -kytkimiä, testilaitteessa ne olivat ruskeaa mallia. Kyseessä on mutkaton yleiskytkin, joka sopii kohtuullisesti kaikkiin tilanteisiin.

Roccat Ryos MK FX on kohtuullisen tasokkaalta tuntuva laite. Pienenä ongelmana voi kuitenkin nähdä Roccatin Swarm-ohjelmiston, jonka käytettävyys on kohtuullinen, mutta toimintavarmuus ei ansaitse kiitosta. Toistaiseksi minulla on liki jokaisen testaamani Roccat-laitteen kanssa ollut joitakin ongelmia ohjelmiston kanssa. Toivoin, että uusittu Swarm olisi ne korjannut, mutta näin ei käynyt.

Käytännössä ohjelman asetukset eivät aina pysy tallennettuina tai kulje laitteelle asti. Ilmeisesti koneen virustorjunta on usein syypää, mutta Roccatilla lienee myös peiliin katsomista, sillä samaa ongelmaa ei ole esimerkiksi kutakuinkin yhtä monipuolisessa Logitechin ohjelmistossa ainakaan itselläni ollut. Ryosin kanssa ongelma ilmeni mm. siinä, että näppisprofiiliin tallennetut valaistuskuviot hävisivät aina, kun kone palasi lepotilasta (vaikka virustorjuntaan oli asetettu Swarmin kohdalle poikkeus). Ne sai palautettu vaihtamalla profiilin toiseen ja sitten takaisin. Pieni, mutta ylimääräinen vaiva.


Monipuolista mekaanista pelinäppäimistöä etsivälle Ryos MK FX sopii oikein hyvin, erityisesti jos on makrojen suurkuluttaja. Valaistusmahdollisuudet ovat liki rajattomat ja näppis tukee myös AlienFX:ää. Kuulokeliitäntä on mukava lisä, mutta samalla odottaisi myös USB-paikkoja näppiksen kylkeen. Hintaa on Roccatin omassa kaupassa rapsakat 200 euroa, mutta se on esimerkiksi Logitechin vastaavien uutuustuotteiden kanssa samassa suuruusluokassa.

Vahvuudet:
Makrojen suorituskyky ja asetus
Paljon valaistusvaihtoehtoja
Vahva kokonaisuus

Heikkoudet:
Ei USB-liitintä lisälaitteille
Rannetuki ei irrotettava tai säädettävä
Swarmin ongelmat

1 KOMMENTTI

viinamae1/1

Ruma, Jonne-avaruusalusmuotoilu. Ei kelpaa edes ilmaiseksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT