AfterDawn logo

Elegantisti mekaaninen näppäimistö – testissä Logitech G810

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
1 kommentti

Logitech on julkaissut G910-huippumallin jatkoksi ulkomitoiltaan siromman G810:n. Ensisilmäyksellä uudessa näppäimistössä viehättää eritoten sen yksinkertaistettu ulkomuoto, josta loistavat poissaolollaan makronäppäimet sekä ylimääräiset ulokkeet: näppäimistö näyttää jopa askeettiselta futuristisen G910:n rinnalla. G810 on rakennettu yksinkertaista toimivuutta arvostaville.

Ensimmäinen hyöty uudesta designista on, että se vie huomattavan vähän pöytätilaa – oikeastaan juuri niin vähän kuin täysin varusteltu näppäimistö voi viedä ilman, että näppäinvälejä alkaa tiivistää. Toinen on se, että näppäimistö näyttää tyylikkäältä ja tasokkaalta, jopa elegantilta. Laatutuntuma onkin erinomainen myös käytettäessä.

Kuten G910, myös G810 kuuluu Logitechin Orion-sarjaan. Sen näppäinten sisältä löytyy 25 % suosittuja Cherry MX -kytkimiä (ainakin valmistajan itsensä mukaan) nopeammat Romer-G-kytkimet, joille luvataan huippu 70 miljoonan painalluksen käyttöikä. Lisäksi Logitech Gaming Softwarella näppäimistön jokaisen näppäimen valaistusta voi säätää haluamansa väriseksi, minkä lisäksi on saatavilla erilaisia valaistusefektejä. Ilahduttavasti myös medianäppäinten sekä näppäimistön ylänurkassa olevan logon valaistusta voi säätää. Äänenvoimakkuusrullaa lukuun ottamatta näppäimistöstä ei löydy yhtään valaisematonta painiketta.


Gaming Software toimii ohjelmistona ihan mukavasti, ilman suurempia kompatuskiviä. Erityisesti valaistuksen asettaminen ja säätäminen on helppoa. Gaming Software näyttää ulkoisesti hiukan vanhentuneelta, mutta pääasia että toiminnallisuus on olemassa ja toimivuuteen voi luottaa. Käytännössä ohjelma toimii nopeasti ja säädöt löytää helposti.

G910:n näppäimet on muotoiltu voimakkaasti, mutta G810 luottaa perinteisempään asetteluun – näppäinten muotoilussa ei ole kikkailtu sen enempää kuin koko muunkaan näppäimistön. Tuntuma on perinteisiin näppäimistöihin tottuneelle tuttu ja mukavan konstailematon. G810 on mukavaa vaihtelua jatkuvasti erikoisemmilta näyttävien huippunäppisten sarjassa.


Kytkinten tasosta on vaikea näppituntumalla lähteä laukomaan objektiivisia totuuksia, mutta allekirjoittaneen sormien alla Romer-G-kytkimet ovat sopivan kevyitä ja todella nopeita. Jollain tapaa painallus on utuisempi, vähän pehmeämpi kuin esimerkiksi ruskeilla Cherry-kytkimillä. Itse en kuitenkaan osannut eroa tunnistaa ennen kuin sain näppieni alle samanaikaisesti verrokkinäppiksen.


G810 sopii pelaamisen lisäksi ihan hyvin myös kirjoittamiseen ja muuhun oheistoimintaan. Kovin äänekkäistä painikkeista ei ole kyse, mutta kyllähän mekaaninen kytkin aina vähän ääntä päästää. Hyvää soveltuvuutta kaikenlaiseen tekemiseen edesauttaa tietysti myös perinteisempi ulkomuoto ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä. Itse pidin näppäimistöstä jopa niin paljon, että lienee aika raapustaa merkki toistaiseksi suhteellisen lyhyeen vihkoon tuotteista, joiden palauttaminen testin jälkeen harmittaa.

Näppäimistön alta löytyvät kahdet siivekkeet, joiden avulla näppäimistön kaltevuutta voi säätää. Pieni valinnanvara on harmillisen harvoin näppäimistöjen säädöissä nähty ominaisuus. Pienemmät siivekkeet ovat kylläkin tällä kertaa niin pienet, että nousua on jo vaikea huomata.


G910 ja G810 -näppäimistöjen tekninen samankaltaisuus näkyy myös niiden hinnassa: Logitech laskuttaa niistä eurolleen saman verran, 209 euroa. Jälleenmyyjien kautta hinnat tulevan mahdollisesti alas joitakin kymppejä. Näillä hinnoilla Logitech G810 asettuu selvästi pelinäppäimistöjen hintahaitarin yläpäähän, mutta tarjoaa kyllä myös rahalle kiitettävästi vastinetta. G910 ja G810 ovat hyvä pari, sillä toinen tarjoaa kaiken mahdollisen lisäkilkkeen ja toinen jättää ne tyystin omaan arvoonsa keskittyen oleelliseen. Näin molempien leirien kannattajat voivat tyytyväisinä valita omansa, eikä kummankaan tarvitse tehdä kompromisseja.

Omalla subjektiivisella listallani G810 on ehdottomasti yksi tämän hetken kärkinäppäimistöistä.

1 KOMMENTTI

akse1/1

Tämmöstä olen vähän haikaillut.

Olen aina tykännyt minimalistisesta näppiksistä mutta niitä ei ole yleensä saanut mekaanisena.

Tällä hetkellä Logitechin Illuminated..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT