AfterDawn logo

Windows 10:ssä yllättäviä piilokuluja? Microsoft: Ei ole

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
10 kommenttia

Monet ovat epäilleet Microsoftilla olevan ketunhäntä kainalossa ilmaisen Windows 10 -päivityksen tapauksessa: on epäilty, että ilmaisen käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen tulevista korjauksista voisi joutua maksamaan pätäkkää ohjelmistojätille.

Epäilyksen taustalla on Microsoftin ilmoitus siirtyä uuteen Windows-as-a-Service -malliin, jossa muutaman vuoden syklissä julkaistavien isojen päivitysten sijaan Windows 10:tä aiotaa päivittää jatkuvasti pienimmillä muutoksilla. Tyypillisesti tämänkaltaisiin liiketoimintamalleihin kuuluu jonkinlainen tilausmalli, jossa palvelusta maksetaan jatkuvasti.

Piilokuluja ei tule kuitenkaan löytymään uudesta käyttöjärjestelmästä, vaan Windows 10 -käyttäjille tarjotaan seuraavat 10 vuotta kaikki päivitykset veloituksetta (viisi vuotta Mainstream-tukea ja viisi vuotta lisää Extended-tukea). Tulee kuitenkin huomata, että päivityksiin voi liittyä rautatason vaatimuksia, joita vanhemmat laitteet eivät välttämättä täytä (osa ominaisuuksista ei siten toimi vanhoissa järjestelmissä).

10 KOMMENTTIA

Quaoar1/10

Eihän tuolla Lifecycle-sivulla kerrota mitään Windows 10:n hinnoittelusta. Itse en tuon sivun perusteella tekisi johtopäätöstä, että Windows 10:n käyttö on ilmaista vuoteen 2025 saakka.

G0lden_Kebab2/10

haluaisin myös w10 ASENNUSMEDIAN ilmaiseksi.

Mitä sitten kun w7 päivitetään w10 ja pitääkin OS jossain kohtaa asentaa uudeleen vaikka puolta/vuotta myöhemmin. ?

Asennanko 7 levykkeeltäni ja lataan kaikki service packit ja päivitän taas kymppiin ilman sen asennusmediaa ilmaisena ?

En halua w10 ilmaisena jollen saa myös sen asennusmediaa levyllä ilmaisena, taikka tikulla taikka virallisena ISO:na jostain.

Ei se ole silloin ilmainen jollei sitä asennusmediaa saa mukana....

Toki voisi jonkun imagen tehdä puhtaasta asennuksesta mutta aikas tehtailua... (jauhaa purkkaa).

Se asunnusmedia muistitikulla/levyke maksaa kaupoissa jo nyt. Ei sitä mistään ilmaiseksi saa?

Quaoar3/10

Originally posted by G0lden_Kebab:

Se asunnusmedia muistitikulla/levyke maksaa kaupoissa jo nyt. Ei sitä mistään ilmaiseksi saa?

Windows 8.1:n asennusmedian voi ladata ilmaiseksi Microsoftin sivuilta. Nähtäväksi jää, onnistuuko sama Windows 10:n kanssa. Jos ei, niin ISO-tiedoston voi luoda itse Windows Updaten kautta ladatusta Windows 10:n asennuspaketista.

qwerty834/10

Jossain oli minusta jo uutisoitu, että 10:n median saa myös ladatattua nettisivuilta. Ovat jo laittaneet jokin aika sitten myös seiskan ladattaksi nettisivuiltaan. Lisenssikoodi tietysti pitää löytyä, mutta pointtina, että miksi ihmeessä olisivat muutenkaan muuttamassa jo pitkään kiljuttua muutosta takaisin? He saivat kuitenkin aika massiivisesti kiitosta tuosta laillisesti ladattavasta mediasta käyttäjiltä.

Viljis5/10

Originally posted by qwerty83:

Jossain oli minusta jo uutisoitu, että 10:n median saa myös ladatattua nettisivuilta. Ovat jo laittaneet jokin aika sitten myös seiskan ladattaksi nettisivuiltaan. Lisenssikoodi tietysti pitää löytyä, mutta pointtina, että miksi ihmeessä olisivat muutenkaan muuttamassa jo pitkään kiljuttua muutosta takaisin? He saivat kuitenkin aika massiivisesti kiitosta tuosta laillisesti ladattavasta mediasta käyttäjiltä.

Ei sitä seiskaa saa ladattua kaikilla lisensseillä. Kokeilin Acer 3750-läppärin lisenssillä ja ei antanut ladata. Tuli vaan ilmotus että ota yhteyttä valmistajaan. Kokeilin lisäksi yhdellä ostetulla lisenssillä jolla antoi ladata.

qwerty836/10

Originally posted by Viljis:

Originally posted by qwerty83:

Jossain oli minusta jo uutisoitu, että 10:n median saa myös ladatattua nettisivuilta. Ovat jo laittaneet jokin aika sitten myös seiskan ladattaksi nettisivuiltaan. Lisenssikoodi tietysti pitää löytyä, mutta pointtina, että miksi ihmeessä olisivat muutenkaan muuttamassa jo pitkään kiljuttua muutosta takaisin? He saivat kuitenkin aika massiivisesti kiitosta tuosta laillisesti ladattavasta mediasta käyttäjiltä.

Ei sitä seiskaa saa ladattua kaikilla lisensseillä. Kokeilin Acer 3750-läppärin lisenssillä ja ei antanut ladata. Tuli vaan ilmotus että ota yhteyttä valmistajaan. Kokeilin lisäksi yhdellä ostetulla lisenssillä jolla antoi ladata.

Kuka tässä mistään OEM-lisenssistä on mitään puhunut?

Lumikki7/10

Onhan tuossa oikeasti yksi piilokulu vaikka ei sitä helposti tajua.

Windows päivityksiä saa tosiaan ilmaiseksi kuten jatkossa vaikka sen 10-vuotta. Mutta Windows käyttöjärjestelmän päivityksen saa vain vuoden ajan ilmaiseksi.

Mikä juju?

Miten sitten kun pitää asentaa se päivitetty käyttöjärjestelmä uudestaan vuoden käytön jälkeen jostain syystä. Eipä onnistukkaan koska se vuoden mittainen "koeaika" on jo päättynyt eli joudut ostamaan Windows 10 licenssin, koska "koeaikana" se käyttää sen vanhan käyttöjärjestelmän licenssiä.

Lauzi8/10

Originally posted by Lumikki:

Onhan tuossa oikeasti yksi piilokulu vaikka ei sitä helposti tajua.

Windows päivityksiä saa tosiaan ilmaiseksi kuten jatkossa vaikka sen 10-vuotta. Mutta Windows käyttöjärjestelmän päivityksen saa vain vuoden ajan ilmaiseksi.

Mikä juju?

Miten sitten kun pitää asentaa se päivitetty käyttöjärjestelmä uudestaan vuoden käytön jälkeen jostain syystä. Eipä onnistukkaan koska se vuoden mittainen "koeaika" on jo päättynyt eli joudut ostamaan Windows 10 licenssin, koska "koeaikana" se käyttää sen vanhan käyttöjärjestelmän licenssiä.

Windows 10:ssä on palautustoiminto, jolla käyttöjärjestelmän saa palautettua tehdasasetuksille. Tämä käytännössä vastaa formatointia ja uutta asennusta, mutta siihen ei tarvita asennusmediaa, vaan se voidaan suorittaa suoraan Windowsista. Tämä ei maksa mitään ja lopputuloksena on puhdas asennus käyttöjärjestelmästä.

Jos taas haluat asentaa Windowssin uuteen koneeseen, niin siitä vaan asennat sen vanhan version, johon sinulta pitäisi löytyä se mainitsemasi "licenssi" ja käytät sitä. Sinulla ei enää ole Windows kymppiä, mutta et toisaalta ole joutunut maksamaan lisäkulujakaan.

WereCatf9/10

Originally posted by Lumikki:

Onhan tuossa oikeasti yksi piilokulu vaikka ei sitä helposti tajua.

Windows päivityksiä saa tosiaan ilmaiseksi kuten jatkossa vaikka sen 10-vuotta. Mutta Windows käyttöjärjestelmän päivityksen saa vain vuoden ajan ilmaiseksi.

Mikä juju?

Miten sitten kun pitää asentaa se päivitetty käyttöjärjestelmä uudestaan vuoden käytön jälkeen jostain syystä. Eipä onnistukkaan koska se vuoden mittainen "koeaika" on jo päättynyt eli joudut ostamaan Windows 10 licenssin, koska "koeaikana" se käyttää sen vanhan käyttöjärjestelmän licenssiä.

Microsoft on jo sanonut useampaan otteeseen, että niin pitkään kun olet päivittäny koneesi tän ilmaisjakson aikana Windows 10:een, niin voit myös vetää jatkossa -- siis myös ilmaisjakson jälkeen -- koneen sileäksi ja silti asentaa asennusmedialta ilmasiks. Suosittelen Googlettamaan, asiasta on ollu vähintään vuoden verran jo puhetta netissä.

WereCatf10/10

Originally posted by G0lden_Kebab:

Se asunnusmedia muistitikulla/levyke maksaa kaupoissa jo nyt. Ei sitä mistään ilmaiseksi saa?

Saa. USB-tikku sisään, lataat netistä Media Creation Toolin Microsoftin sivuilta ja valitset vaihtoehdoksi, että haluat luoda asennusmedian. POOF, asennusmedia. Ei oo kovin vaikeeta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT