AfterDawn logo

AMD julkaisi Radeon R9 Fury X -näytönohjaimen

Panu Roivas Panu Roivas

Kauan odotettu AMD:n lippulaivanäytönohjain Radeon R9 Fury X on viimein nähnyt päivänvalon, ja sijoittuu arvostelujen mukaan kilpailemaan Nvidian GeForce GTX 980 Ti -mallin kanssa.

AMD:n Radeon R9 Fury X hyödyntää nestejäähdytintä 120 mm kennolla ja tuulettimella 275 watin lämpökuorman jäähdytykseen, ja onnistuu pitämään pienikokoisen kortin viileänä ja hiljaisena. Kortin pieni koko on saavutettu uudentyyppisellä HBM-muistilla, joka on sijoitettu neljään pinoon piirin vierelle. Muissa korteissa käytetty GDDR5-muisti vie huomattavasti enemmän tilaa piirilevyltä. Toistaiseksi AMD:n HBM-toteutus rajoittuu kuitenkin vain 4 gigatavun muistimäärään, siinä missä Nvidian GeForce GTX 980 Ti:ssä on muistia 6 gigatavua.


Useiden eri arvostelusivustojen tulosten perusteella Fury X vaikuttaisi olevan hieman GeForce GTX 980 Ti -näytönohjainta hitaampi erityisesti 1080p- ja 1440p-resoluutioilla, mutta 4K-resoluutiolla suorituskyky on varsin tasaväkinen.

Fury X:n puutteiksi on mainittu muun muassa HDMI 2.0 ja Dual link DVI -liitäntöjen puuttuminen. Fury X:n liitäntöinä toimii kolme DisplayPort-liitäntää sekä yksi HDMI 1.4a -liitäntä, joka riittää 4K-resoluutioon vain 30 Hz virkistystaajuudella. AMD:n mukaan markkinoille on tulossa myöhemmin tänä vuonna DisplayPort - HDMI 2.0 -adaptereita, mutta tarkempaa tietoa näistä ei ole saatu.

Kokonaisuudessaan AMD:n julkaisu on kohtuullisen kilpailukykyinen Nvidian vastaavan mallin kanssa, mutta jää osittain heikommaksi yllä mainittujen puutteiden (4 Gt muisti, HDMI 1.4a) lisäksi myös ylikellotusmahdollisuuksien suhteen. HBM-muistia ei ainakaan toistaiseksi voi ylikellottaa, ja itse GCN-ytimen kellotaajuudet jäävät 1100-1200 Mhz välimaastoon, ja jännitettä ei voi nostaa ohjelmistolla. Nvidian vastaava GTX 980 Ti sen sijaan kellottuu helpommin jopa 1400-1500 MHz kellotaajuuksille. Näin ollen AMD:n kortin kilpailuvaltiksi jää sen hiljainen ja viileä nestejäähdytin sekä pieni koko.

AMD pyytää R9 Fury X:stä 649 dollarin suositushintaa, joka on sama kuin Nvidian GeForce GTX 980 Ti:n. Suomessa halvimmat GTX 980 Ti -kortit ovat hinnaltaan noin 750€ tienoilla, joten AMD:n uutukainen asettunee todennäköisesti samoihin asemiin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT