AfterDawn logo

Windowsin markkinaosuus tipahtamassa

Panu Roivas Panu Roivas
8 kommenttia

Microsoft on pitänyt pitkään monopoliotettaan kuluttajien käyttöjärjestelmissä, mutta uusimman analyysin mukaan Windowsilla varustettujen tietokoneiden osuus tulee laskemaan alle 90 prosentin.

Windows-käyttöjärjestelmien osuuden arvoidaan olevan 88,7% tänä vuonna toimitetuista tietokoneista, kun edellisvuoden vastaava lukema oli 90,4%. Markkinaosuuden syöjiksi ilmoittautuu Applen OS X ja Googlen Chrome OS. Arvioiden mukaan OS X kattaa tänä vuonna 6,9% toimituksista, ja Chrome OS 2,9%. Analyytikoiden mukaan Microsoftin käyttöjärjestelmän osuuden uskotaan laskevan vuoteen 2020 mennessä 86,7 prosenttiin Applen ja Googlen viedessä lisää markkinaosuutta. Linuxin odotetaan sen sijaan kyntävän paikallaan 1,1% markkinaosuudella.

Yhä suurempien phablet-puhelinten uskotaan jatkossa auttavan PC-markkinoita, sillä ne syövät markkinaosuutta erityisesti pienemmiltä tableteilta, ja kuluttajat ovat tämän myötä siirtyneet takaisin läppäreihin isompaa ruutua tarvittaessa. PC-toimistusten ennustetaan pysyvän n. 300 miljoonan yksikön tasolla vuoteen 2018 asti, osittain Windows 10:n odotetun menestyksen perusteella.

8 KOMMENTTIA

Mysticiza1/8

PC-myynnin sietääkin pysyä vielä pitkään elossa, sillä ainakaan itse en millään voi korvata pöytäkonetta tabletilla. Toisaalta puhelin on monin osin tablettia kätevämpi, ehkä siitä syystä oma iPadikin on jäänyt hyllylle pölyttymään.

Lumikki2/8

Sinänsä Windows markkinaosuuksien tippuminen ei yllätä, sen verran on uudemmissa Windows käyttöjärjestelmissä ollut ongelmia kuluttajien tyytyväisyyden suhteen.

Mutta hieman ihmettelen tuota että Chrome OS mainintaa eli että se saisi noin suuren markkinaosuuen PC-käyttöjärjestelmissä työpöytäkäytössä, kun se ei minusta edes ole täysiverinen PC-työpöytä käyttöjärjestelmä.

Eli oikeasti jos haluaa kunnollisen työpöytä PC käyttöjärjestelmä niin yleisimmät vaihtoehdot ovat Windows, OS X ja Linux jakeluversiot.

Mutta jokainen valitkoon laitteensa ja käyttöjärjestelmänsä siten kuin ne sopii jokaisen omiin tarpeisiin ja tarkoituksiin.

perhana3/8

Originally posted by Lumikki:

Mutta hieman ihmettelen tuota että Chrome OS mainintaa eli että se saisi noin suuren markkinaosuuen PC-käyttöjärjestelmissä työpöytäkäytössä, kun se ei minusta edes ole täysiverinen PC-työpöytä käyttöjärjestelmä.

Tuossa uutisessahan kylläkin puhutaan vain "toimitetuista tietokoneista" eikä pelkästään työpöytäkoneista, eli eiköhän siihen ole laskettu mukaan nämä Chrome OS kannettavat, ja kun muutenkin on uutisoitu kannettavien myynnin menneen jo muistaakseni pöytäkoneista ohi, voi tuo Chrome OS:n osuus selittyä sillä, mutta saattaa kylläkin silti jäädä vain hetkelliseksi ilmiöksi kun alkuhuuma menee ohi ja käyttäjät palaavat takaisin oikeisiin käyttöjärjestelmiin... eiköhän netin syövereistä ala jo nyt löytyä ohjeita siitä kuinka Chrome OS:n tilalle saa asennettua windowsin, aivan kuten näiden mini-läppäreiden tullessa markkinoille kohistiin kuinka ne kasvattivat linux-käyttöjärjestelmien osuutta, vaikka todellisuudessa halvan linux mini-kannettavan ostaneista useimmat asensivat siihen itse windows xp:n

hannibal_pjv4/8

Toisaalta mihin ihmiset tarvitsevat tietokonetta. Pitää päästä pankkiin, naamakirjaan. Kirjoittaa tekstiä, vastailla sähköpostiin ehkä täyttää veroilmoitus netissä... Ai niin ja lukea jotain uutisia nettipalstoilta... Kuulostaa aivan sopivalta toiminnalta chromebookeille. Parempi kirjoittaa kuin täppärillä ja ehkä vieläkin edullisemmin.

johku125/8

Originally posted by hannibal_pjv:

Toisaalta mihin ihmiset tarvitsevat tietokonetta. Pitää päästä pankkiin, naamakirjaan. Kirjoittaa tekstiä, vastailla sähköpostiin ehkä täyttää veroilmoitus netissä... Ai niin ja lukea jotain uutisia nettipalstoilta... Kuulostaa aivan sopivalta toiminnalta chromebookeille. Parempi kirjoittaa kuin täppärillä ja ehkä vieläkin edullisemmin.

Mitäs jos tietokonetta tarvitsee esimerkiksi suunnittelutyöhön, tarvitsee ison näytön, 2d, 3d softia, haluaa pelata tms. Riittääkö chromebook?

pentsu6/8

Originally posted by hannibal_pjv:

Toisaalta mihin ihmiset tarvitsevat tietokonetta. Pitää päästä pankkiin, naamakirjaan. Kirjoittaa tekstiä, vastailla sähköpostiin ehkä täyttää veroilmoitus netissä... Ai niin ja lukea jotain uutisia nettipalstoilta... Kuulostaa aivan sopivalta toiminnalta chromebookeille. Parempi kirjoittaa kuin täppärillä ja ehkä vieläkin edullisemmin.

Ai niin. Ja unohtuikoihan sulta että monet käyttävät tietokonetta työssään, jossa tableteilla on ihan turha pelleillä. Lisäksi harva firma haluaa koneeseensa mainosrahoitteisen yhtiön käyttistä pyörimään.

jartar7/8

Olisi muuten tosi hyvä homma tehdä noita analyysejä. Saisi hemmetisti rahaa ja voisi väittää mitä tahansa.

Sitä en missään nimessä pidä mahdottomana, että OS X suosio kasvaa. Hyvä menestys mobiilipuolella tuo varmasti nostetta tietokonemyyntiinkin.

Chrome OS menestystä ei puolla mikään. Edes hinta ei tee siitä vaihtoehtoa oikealle tietokoneelle.

Sakarias8/8

90,4% on aika kova osuus markkinoista. Onko Windows 8 koneelle järkevää vaihtoehtoa? Itse en tykkää Win8 ja onneksi olen pystynyt tuota välttelemään.. Tableteissa ja puhelimissa kai hyvä, mutta pöytäkoneeseen en ottaisi. Plussana voi pitää suht kevyttä työpöytää, jotta toimii vaatimattomammissakin koneissa. UEFI on tuonut omat hankaluutensa. Mac siitä kiva, että ei ole edes BIOSia. Ja monella mullakin tavalla fiksumpi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT