AfterDawn logo

Windows 10:ssä sisäänrakennettu MKV- ja HEVC / H.265 -videoiden tuki

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
6 kommenttia

Microsoft tulee sisällyttämään tuen sekä MKV (Matroska) -videotiedostoille että HEVC (H.265) -videotiedostoille tulevassa Windows 10-käyttöjärjestelmässään.

Tuen vahvisti Microsoftin WindowsInsiders -ohjelman työntekijä Gabriel Aul twiitissään:

Käytännössä tuki tarkoittaa käyttöjärjestelmän mukana tulevan videotiedoston purun mahdollistava koodekki. Koodekin avulla kaikki videotoisto-ohjelmat osaavat näyttää tuetut ohjelmat. Tällöin tarve koodekit sisäänrakennetuille videotoistimille, esim. VLC:lle, poistuu.


MKV on nykyisin yksi yleisimmistä videon ns. container -muodoista. Vastaavasti HEVC on "tulevaisuuden" standardoitu videoformaatti, joka on suunniteltu etenkin 4K-videon tarpeisiin.

6 KOMMENTTIA

xbkrypt0n1/6

Dekoodekki (katsotaan videoita) ja koodekki (luodaan videoita) pitää yhdistää pelkäksi koodekiksi eikä directshow dekoodekkia voi mainita, koska ilmeisesti tämä on liian englanninkielistä ja selkeyttäisi liikaa asioita, mutta sitten kuitenkin jätetään käyttämättä suomennettua termiä säiliöformaatti ja käytetään englanninkielistä termiä container...

Ihan jännä uutinen, mutta ei pahemmin vaikuta erillisten soittosoftien tarpeeseen ainakaan omalla kohdalla. WMP tuskin tulee tukemaan median streamausta molempiin suuntiin lähes kaikissa formaateissa (vrt. esim. VLC).

dRD2/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Dekoodekki (katsotaan videoita) ja koodekki (luodaan videoita) pitää yhdistää pelkäksi koodekiksi eikä directshow dekoodekkia voi mainita, koska ilmeisesti tämä on liian englanninkielistä ja selkeyttäisi liikaa asioita, mutta sitten kuitenkin jätetään käyttämättä suomennettua termiä säiliöformaatti ja käytetään englanninkielistä termiä container...

Myönnän rehellisesti, että mun moka. Kirjoittelen sen verran harvakseltaan nykyisin uutisia, että kotimainen, tiettyjen niche-aiheiden ~10v sisään syntynyt terminologia on vähän hukassa. Kirjoitin aikanaan julmetun määrän videoihin liittyvää teknistä materiaalia, aikana, jolloin ei ollut olemassa suomenkielistä terminologiaa alalle :-) Suomenkielistä "säiliöformaatti"-termiä en ollut ihan oikeasti koskaan edes kuullut. Toimari pysyköön lestissään jatkossakin..

Termi "koodekki" ei mitenkään rajaa sitä videon luontiin -- code/decode -- päinvastoin, pelkkä pakkerihan ei ole millään muotoa koodekki.

MSFT:n postaus ei täsmentänyt onko kyseessä DirectShow Filter vai "oikea" codec.

xbkrypt0n3/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Myönnän rehellisesti, että mun moka.

Ongelma on lähinnä kaikilla sivustoilla jotka uutisoivat mistään aiheeseen liittyvästä. On sen verran sekavaa tekstiä välillä, ettei uutisesta saa mitään tolkkua. Lähdeartikkeli yleensä paljastaa mistä oikeastaan oli alunperin edes kyse.

Tuo "virallinen" terminologia pitäisi päivittää erittelemään dekooderit ja enkoodaajat paremmin toisistaan. Nykyinen, ennen tietokoneiden aikaa laadittu/sieltä tuotu määritelmä ei oikein enää toimi. Esim. x264 ohjelmalla ei ole mahdollista dekoodata videota vaan sillä on ainoastaan mahdollista koodata tai pakata videota. Silti se on codec, vaikka decode osaa codec lyhenteestä ei voida sillä tehdä.

dRD4/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Myönnän rehellisesti, että mun moka.

Ongelma on lähinnä kaikilla sivustoilla jotka uutisoivat mistään aiheeseen liittyvästä. On sen verran sekavaa tekstiä välillä, ettei uutisesta saa mitään tolkkua. Lähdeartikkeli yleensä paljastaa mistä oikeastaan oli alunperin edes kyse.

Tuo "virallinen" terminologia pitäisi päivittää erittelemään dekooderit ja enkoodaajat paremmin toisistaan. Nykyinen, ennen tietokoneiden aikaa laadittu/sieltä tuotu määritelmä ei oikein enää toimi. Esim. x264 ohjelmalla ei ole mahdollista dekoodata videota vaan sillä on ainoastaan mahdollista koodata tai pakata videota. Silti se on codec, vaikka decode osaa codec lyhenteestä ei voida sillä tehdä.

Me oltiin hyvinkin tarkkoja terminologian oikeellisuudesta kun video oli vielä meidän ykkösjuttu artikkelipuolella. Sen verran harrastetaan nyt pilkkua:

x264 ei ole codec, vaan encoder.

codec = ajuri, ei normaalikäsityksessä "itsenäinen ohjelma". Ajuri, joka tuo käyttistasolla käyttöön formaatin X purku- ja pakkausominaisuudet, kaikille ko. käyttiksessä toimiville ohjelmille.

encoder = erillinen audion tai videon pakkausohjelma, joko GUI:lla varustettu tai komentorivipohjainen

Directshow Filter = Windowsissa käytettävä pelkkään audio/video-materiaalin purkuun tarkoitettu ajuri, joka mahdollistaa käyttistasolla formaatin X purkamisen kaikille käyttiksen päällä toimiville ohjelmille.

decoder = tyypillisimmin erillinen ohjelma, joka purkaa audio- tai videostriimin tavalla tai toisella. Tyypillisimmillään esim. MP3-tiedoston muuntaminen takaisin WAV-raakadataksi

...x264:ssa on API, jonka päälle on rakennettu kyllä ratkaisuja, joka kapsuloi x264:n Windowsin codeciksi, mutta pohjimmiltaan se on komentorivipohjainen, erillinen pakkausohjelma.

WereCatf5/6

A codec is a device or computer program capable of encoding or decoding a digital data stream or signal. -- http://en.wikipedia.org/wiki/Codec

Codec, tai Suomeksi koodekki, on ohjelma tai laite, joka voi pakata ja/tai purkaa mediaa. Ja toisin, kuin dRD tuossa ylempänä väittää, koodekki on koodekki, vaikka se ei olisikaan käyttistasolla tai sitä voisi käyttää vain yksi ainut ohjelma koko järjestelmässä. Järjestelmäkoodekki olis eri asia.

dRD6/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

A codec is a device or computer program capable of encoding or decoding a digital data stream or signal. -- http://en.wikipedia.org/wiki/Codec

Codec, tai Suomeksi koodekki, on ohjelma tai laite, joka voi pakata ja/tai purkaa mediaa. Ja toisin, kuin dRD tuossa ylempänä väittää, koodekki on koodekki, vaikka se ei olisikaan käyttistasolla tai sitä voisi käyttää vain yksi ainut ohjelma koko järjestelmässä. Järjestelmäkoodekki olis eri asia.

Määritelmäkysymys, tuo ehkä teknisesti oikein, mutta en ole koskaan kuullut kenenkään videopuoleen kunnolla hurahtaneen kutsuneen erillistä pakkausohjelmaa codeciksi (vaan aina encoderiksi).

Kuvailemani terminologia on, IMHO, yleisesti hyväksytty / de facto -määritelmä, millä pysyy kärryillä keskusteluista, jos esim. d9:n forumeita haluaa seurata (johon pieni, jäljelläoleva videopakkausscene on nykyisin keskittynyt).

Eli yleiskielessä / tietokoneisiin liittyen keskusteltaessa, oman näkemykseni mukaan: erillinen pakkaussofta = encoder, käyttistasolla formaatille tuen tuova ajuri = codec.

Mutta tämä nyt menee niin off-topiciksi itse uutisen kanssa, että lopetan vänkkäämisen omalta osaltani tähän, saahan noita kutsua vaikka lentäviksi hevosiksi, mutta jos haluaa googlettaa ratkaisua video/audio-ongelmaan X, kannattaa ainakin kokeilla noilla minun määritelmilläni :-)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki