AfterDawn logo

Uusi USB-liitin saa DisplayPort-tuen

Panu Roivas Panu Roivas
4 kommenttia

DisplayPort-standardin kehittäjä VESA on ilmoittanut tänään uuden USB Type-C -liittimen tukevan myös DisplayPort-standardia, joten jatkossa uusilla USB-liittimillä voidaan kytkeä myös näyttöjä DP-standardin kautta.

USB Implementers Forum julkisti aiemmin uuden USB Power Delivery 2.0 -spesifikaation, jonka myötä tarjolle tulee uusi Type-C -liitin, joka tarjoaa laitteille maksimissaan 100W tehoa, ja ratkaisee ikuisen ongelman USB-liittimen asettamisesta aina väärin päin. Mukana spekseissä oli kuitenkin maininta USB Alternate Mode -tilasta, jonka avulla USB Type-C -piuhan läpi saadaan myös muita signaaleja.

PD Alt Mode -standardin myötä Type-C -piuha voi jatkossa siirtää natiivia DP-signaalia, joten uuden USB-piuhan kautta voidaan jatkossa teoriassa kuljettaa esimerkiksi näyttöön sen tarvitsema virta, videosignaali sekä USB-data. Vastavuoroisesti uusi DisplayPort 1.3 -standardi mahdollistaa USB-signaalien kuljettamisen DP-liitännän kautta. Anandtechin julkaiseman syväluotaavan artikkelin mukaan Type-C tukee myös konversioadaptereita, joten esimerkiksi Type-C - HDMI 2.0 -johto on mahdollinen. Ainoa C-liittimen puuttuva ominaisuus on Dual-Mode DisplayPort, joka mahdollistaa passiiviset DP-adapterit, eli kaikkien adapterien on oltava aktiivisia.


Uuden standardin myötä VESA:n vanhempi DockPort jäänee sen varjoon, ja tulevaisuudessa koko DP-standardi saattaakin päätyä USB Type C:n alle. Esimerkiksi läppäreissä ja tableteissa erilliset mini-DP -liittimet eivät ole olleet yleisiä, mutta uuden USB-standardin kautta jatkossa niitä ei välttämättä enää tarvitse, vaan kaikki signaalit saadaan hoidettua USB:n kautta. Käytännössä siis yhden piuhan kautta saadaan siirrettyä jatkossa 100W tehoa, 4K@60 Hz videosignaali sekä kaksi USB Superspeed+ -datalinjaa.

VESA odottaa ensimmäisten DP Alt Mode -tuettujen laitteiden ilmestyvän reilun vuoden päästä, eli samoihin aikoihin itse Type-C -liitinten tullessa markkinoille.

4 KOMMENTTIA

mcmopo1/4

Toivottavasti toteutus toimii yhtähyvin kuin teoria. Ja toivottavasti valmistajat alkavat vihdoin pistää enemmän kuin 3 usb-liitintä koneeseen.

tataka2/4

Originally posted by mcmopo:

Toivottavasti toteutus toimii yhtähyvin kuin teoria. Ja toivottavasti valmistajat alkavat vihdoin pistää enemmän kuin 3 usb-liitintä koneeseen.

Sillähän voisi korvata sen mini/micro hdmi liitännänkin.

Saa nähdä kuinka yleisesti yleistyy usb c, toivonmukaan nopeammin kuin usb3. Adaptereita varmaan käytetään paljon koska ei varmasti yleisty rakettimaisesti usb c tukevat hiiret, näppäimistöt yms

Edit minusta tosi hyvä jos tulisi yksi standardi jolloin ei tarvitsisi ostella paljon eri kaapeleita nimimerkki 2 koko hdmi, 1 mini hdmi, micro sekä mini displayport sekä lisäksi monien usb 2 kaapeleiden sekä jonkun usb 3 kaapelinkin omistajana.

Snifferr3/4

Sweeeeeet

hinuk4/4

yksi loistava lisä on myös se että tulevaisuudessa ei välttämättä tarvita mitää erillisiä usb to hdmi sovittimia esimerksi kännyköissäkään, tuskin kuitenkaan ihan heti tulee kännyköiden sub portista 100w ulos :D

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki