AfterDawn logo

Ubuntu päivittyy tänään versioon 13.10 - saatavilla myös puhelimille

Sami Koivunen Sami Koivunen
3 kommenttia

Ubuntun tänään julkaistava 13.10 -versio ei tarjoa serveri- ja työpöytäkäyttäjille paljoa uusia ominaisuuksia, sillä suurin osa kehityksestä on kohdistunut mobiili-Ubuntuun. Canonical tarjoaa nyt ensimmäistä kertaa vakaan Ubuntu-version myös puhelimille.

Saucy Salamander -versiona tunnettu 13.10 tarjoaa työpöytäkäyttäjille Linux-ytimen päivityksen versioon 3.11 ja Smart Scopesin Unity-valikkoon (Dash), joka laajentaa hakutuloksia sisältämään tietoja internet-sivuilta, kuten Wikipediasta, redditistä ja Foursquaresta. Myös LibreOffice, RhythmBox ja Firefox ovat päivittyneet.

Alun perin Ubuntun piti sisältää myös uusi Mir-ikkunointijärjestelmä, mutta koska XMir-järjestelmä ei toimi vielä täysin usean näytön kokoonpanoilla, siirtyi julkaisu seuraavaan 14.04 -versioon. Mirin voi kuitenkin ladata lisäpakettivarastona.

Ars Technican mukaan Ubuntu 14.04 -version odotetaan saapuvan huhtikuussa ja Canonicalin tavoitteena on käyttöjärjestelmä, joka pyörii kaikilla mahdollisilla alustoilla, kuten puhelimilla, tableteilla, pöytäkoneilla ja servereillä. Tällä hetkellä Ubuntusta ei ole vakaata versiota isommille kosketusnäytöille.


Ubuntu keräsi huomiota kesän aikana keräämällä joukkorahoituksella rahaa Ubuntu Edge -puhelimen kehittämistä varten. Hanke ei onnistunut keräämään tarpeeksi rahaa Edgen valmistusta ajatellen, mutta projekti antoi runsaasti näkyvyyttä Ubuntulle. Ubuntu-käyttöjärjestelmän sisältäviä puhelmia odotetaan markkinoille ensi vuoden ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana.

Virallinen lista päivityksen tuomista muutoksista löytyy täältä.

3 KOMMENTTIA

johtaja591/3

Sitten vielä linkki mistä sen saa:
link

Datanen2/3

Ubuntun suomenkielistä sivua kannattaa käyttää lataukseen: link

Lauzi3/3

Kai se sitten on pakko hypätä pää edellä linuxiin ja asentaa ensimmäistä kertaa Ubuntu kakkos PC:hen ja kakkos puhelimeen.

Tuo mobileubuntu ilmoittaa käyvänsä arm-laitteisiin,. Täytyy varmaan kaivella googlesta, että käykö se muka suoraan kaikkiin arm-vekottimiin, vai onko siinä jotain mutkia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT