AfterDawn logo

Linuxilla varustettu kivääri ampuu "aina" kymppiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
6 kommenttia

Hardware.fi ei yleensä uutisoi sota- ja aseteknologiaan liittyvistä asioista, mutta tällä kertaa teemme poikkeuksen.

Teknologiasivusto ArsTechnica pääsi kokeilemaan 59 henkeä työllistävän TrackingPoint-yrityksen kehittämää asejärjestelmää, joka on kuin tehty ikänsä first person shooter -pelejä pelanneelle nörtille. Yhtiö esitteli tarkkuusohjattuja aseitaan (PGF, Precision Guided Firearms) jo tämän vuoden CES-kuluttajaelektroniikkamessuilla.

TrackingPointin aseissa kohteeseen tähdätään kiikaritähtäintä muistuttavan laitteen kautta, missä näkyy varsinaisen kohteen sijaan videokuvaa kohteesta. Laitteesta löytyy muokattu versio Ångström-nimisestä Linux-jakelusta, jota pyörittää ARM-pohjainen suoritin. Laukaisujärjestelmään liitettynä tämä mahdollistaa TrackingPointin luoman Tag-Track-Xact-tähtäyksen.


Tag-Track-Xactissä on kyse siitä, että tähtäimessä oleva kohde tägätään eli merkitään liipaisimen vierestä löytyvällä näppäimellä. Merkinnän jälkeen ase lukitsee kohteen ja määrittää (kalibroi) tähtäimen oikean sijainnin lämpötilan, kohteen etäisyyden (mitataan sisäänrakennetulla laserilla), tuulen, painovoiman ja ilmankosteuden perusteella. Ampujan tehtävänä on nyt siirtää tähtäin kohteeseen, jonka jälkeen järjestelmä aloittaa liikkuvan kohteen jäljityksen. Kun tähtäin on tarkalleen oikeassa pisteessä ja liipaisin pohjassa, ase laukeaa. Jos liipaisimen painaa pohjaan ja tähtäin ei ole oikeassa pisteessä, ase ei laukea (hengitys ei siis vaikuta tarkkuuteen).


Linuxilla varustettu kivääri ei ole halpa, hintaa kertyy mallista riippuen 17.000-22.000 dollaria.

TrackingPoint ei ole unohtanut sosiaalisuutta. Ampumaradalla olevat kaverit voivat nimittäin katsella Wi-Fin turvin tähtäimen näyttämää videokuvaa realiaikaisesti omasta iPadistä TrackingPointin kehittämän iOS-sovelluksen ansiosta. Omat ampumakokemukset voi myös tallentaa ja julkaista YouTubessa.

6 KOMMENTTIA

tetuan1/6

Aika noloo joutuu käyttää aimbottia.

squi2/6

Originally posted by tetuan:

Aika noloo joutuu käyttää aimbottia.

Totta :D

Käyttäisin silti.

DjZorlag3/6

Aimbot in real life, En ois IKINÄ uskonu. :D

Sotilaat voivat sitten kentällä kivasti viestittää toisilleen että kuinka monta tappoa on jo saanut. Ja tietenkin myös jakaa videot toiminnasta facebookissa, twitterissä ja youtubessa. ;)
Kuitenkin sotateollisuutta ajatellen jos liikutaan tuossa hintaluokassa liikutaan niin eiköhän jo olisi sama rakentaa automaattinen search&destroy sotarobotti ja laittaa pari tommosta automaattikivääriä sille selkään.

Junafani4/6

Tuossa tähtäimessä on kaaviokuvan mukaan USB-portti... Voiskohan siihen laittaa kiinni jonkun näppäimistön ja ruveta irkkaamaan ampumaradalla, jos sieltä löytyy vaan WLAN.

Bodomed5/6

Millonkohan tulee ne kuuluisat dna/bio tunnistimet aseisiin. Joilla vois määrittää tietyn omistajan tietylle aseelle? Kyllähän tuosta tablet ominaisuudesta voi olla todella paljonkin hyötyä esim Navy Seal joukoille. Ei tartte enään välttis sitä toista henkilöä siihen vierelle. Varsinkin jos tuohon keksitään joku jäljitys systeemi mikä näyttäis kuvan reali ajassa tabletilla.

mcmopo6/6

Originally posted by Bodomed:

Millonkohan tulee ne kuuluisat dna/bio tunnistimet aseisiin. Joilla vois määrittää tietyn omistajan tietylle aseelle? Kyllähän tuosta tablet ominaisuudesta voi olla todella paljonkin hyötyä esim Navy Seal joukoille. Ei tartte enään välttis sitä toista henkilöä siihen vierelle. Varsinkin jos tuohon keksitään joku jäljitys systeemi mikä näyttäis kuvan reali ajassa tabletilla.

Eihän esim. Jenkkien sniput ole tarvinnut toista vierelle kohta kymmeneen vuoteen. Automaattitähtäystä ei löydy mutta kivääri laskee itse tuulen nopeuden, etäisyyden ja maapallon pyörimisuunnan. Uusimmat taitaa ottaa jo ennakonki huomioon.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT