AfterDawn logo

Tänään on oikea päivä varmuuskopioida tiedostot

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
21 kommenttia

Maaliskuun viimeinen päivä on mitä parhain päivä tehdä kaikista tärkeistä tiedostoista varmuuskopio -- onhan tänään varmuuskopiopäiväkin!

Nykyaikana ihmiset tallentavat elämänsä tärkeimpiä töitä ja hetkiä dokumenttien, valokuvien ja videoiden muodossa kovalevyille ja muistitikuille. Kahden kuukauden ajan työstetty pro gradu -tutkielma ja oman esikoisen ristiäisistä napatut videot ja valokuvat makaavat siististi digitaalisessa muodossa läppärin sisuksissa. Elämä sujuu mallikkaasti siihen asti kunnes kovalevy sanoo sopimuksensa irti tai pitkäkyntinen varastaa tietokoneen.

Tiedostojen häviäminen aiheuttaa äärimmäisiä tunnetiloja.

Näiden tuntemusten välttämiseksi tärkeistä tiedostoista kannattaa tehdä aina varmuuskopiot. Valitettavan moni laiminlyö varmuuskopiden teon. World Backup Day -sivston mukaan tänäkin vuonna noin 60 miljoonaa tietokonetta hajoaa, minkä seurauksena 45 miljoonaan tietokoneeseen tallennetut tiedot häviävät. Pelkästään Yhdysvalloissa häviää joka minuutti 113 puhelinta, joten älä unohda matkapuhelintasi varmuuskopioitavien laitteiden listalta.


Varmuuskopiointi pitää tehdä oikein, jotta siitä olisi jotain iloa (älä siis kopioi tiedostoja samalle kovalevylle). Tallenna varmuuskopiot aina toisistaan riippumattomiin paikkoihin. Kopioiden määrässä ei ole ylärajaa -- mitä enemmän sitä parempi.

Varmuuskopiointiin löytyy tuhoton määrä erilaisia sovelluksia, joilla homman pystyy automatisoimaan hyvin pitkälle. Sopivia ohjelmia löytyy Download.fi:stä eri alustoille ja eri käyttötarkoituksiin kymmenittäin. Nimeltä mainittakoon DriveImage XML, EaseUS Todo Backup ja FBackup.

Kerro kommentointiosiossa lempiohjelmasi ja miten olet itse hoitanut varmuuskopioinnin.

21 KOMMENTTIA

mcmopo1/21

Itse olen siirtynyt varmuuskopioinnissa pilvipalveluihin. Ja on pirun kätevää kun kaikki varmuuskopiot tulee automaattisesti. Eli tietokoneessa synkronoituu tietyt kansiot automaattisesti kun muutoksia tapahtuu. Otetaan vaikka esimerkkinä ms:n palvelu Skydrive. Kun otan puhelimella kuvan niin puhelin lähettää sen suoraan skydriveen. Kun taas käynnistän tietokoneen niin kuva latautuu automaattisesti tietokoneelle. Sillä hetkellä kuvan on puhelimessa, skydrivessä ja omalla tietokoneella, ja kaikki tapahtuu automaattisesti.

Itsekun olen menettänyt monia kuvia/videoita sen takia että en ole jaksanut vaivautua varmuuskopioimaan niitä.

squi2/21

Pilvipalvelut sopii kyllä pienempimittaiseen varmuuskopiointiin, mutta koitappa megabitin uppikaistalla ladata videota pilveen tallennettavaksi. Odotan kyllä sitä aikaa, että nettiin tallennetttu tiedosto liikkuu edestakaisin samaa vauhtia kuin omassa lähiverkossa koneiden välillä. Sitä ennen on kuitenkin pitäydyttävä näissä omissa pilvipalvelimissa.

Tomppa123/21

Minulla on käytössä Back in Time -ohjelma (siis rsync + cron + gui), joka varmuuskopioi kotipalvelimen NFS-jakoihin. Varmuuskopioitavat tiedot olen valikoinut niin, ettei tarpeetonta (esim. käyttöjärjestelmä) tulisi varmuuskopioitua. Huono puoli tuossa on se, että varmuuskopiot ovat tyypillisesti samassa huoneessa tietokoneiden kanssa.

Aiemmin käytössä oli 1M/512K ADSL-liittymä, jolla olisi ollut rasittavaa tehdä suuria varmuuskopioita pilveen, mutta nyt siihen olisi mahdollisuus sillä tänne korpeen saatiin 100M/100M valokuituyhteys. Sekin on tietysti hitaampi kuin gigabitin langallinen lähiverkko, mutta nopeampi kuin langattomat yhteydet (vrt. n-wlanin todellinen nopeus, tosin useimmiten käytössä g).

Nyt pitäisi vain keksiä sopiva pilvipalvelu. Tähän mennessä käytössä on ollut Dropbox, mutta ei varsinaisena varmuuskopiointipalveluna ja siihen sen tila olisikin turhan pieni. Jotain 30 GiB tai suurempaa tilaa voisi jo harkita, mutta eihän siitä tietysti kiinnostaisi maksaa.

dRD4/21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti squi:

Pilvipalvelut sopii kyllä pienempimittaiseen varmuuskopiointiin, mutta koitappa megabitin uppikaistalla ladata videota pilveen tallennettavaksi. Odotan kyllä sitä aikaa, että nettiin tallennetttu tiedosto liikkuu edestakaisin samaa vauhtia kuin omassa lähiverkossa koneiden välillä. Sitä ennen on kuitenkin pitäydyttävä näissä omissa pilvipalvelimissa.

...ja vaikka nettinopeus olisikin kohdallaan, kyllähän sinänsä 100 gigatavunkin backupit saisi hanskattua esim. 20Mbps uppikaistalla, kun kone olisi aina päällä ja voisi raksutella ne pikkuhiljaa. Tämän jälkeen vain muutokset lähetettäisiin palveluun. Mutta ongelmaksi tulee sitten se hinta, mikään cloud storage ei tarjoa järkihinnalla jotain teratavua storagea käyttöön, joten ainoa järkevä tapa on nykyisin 50 euron ulkoisen kovalevyn ostaminen ja sinne varmuuskopioiden kiskominen.

Itse olen toteuttanut homman kevyellä ja halvahkolla muutaman teratavun LaCien NAS-purkilla, johon kaikki kodin laitteet kiskovat varmuuskopiot Windowsin omilla backup-työkaluilla. Nyt vain pitäisi vielä selvittää tuon NAS-purkin itsensä varmuuskopiointi -- siihen _käsittääkseni_ saa kiinni tavallisen ulkoisen levyn, johon voi ajaa varmuuskopiot purkista itsestään.

Jostain kunnollisesta RAID-NASsista olen haaveillut pari vuotta, johon FreeNAS tms pyörimään.

Dokumentit, Excelit, jne hallinnoin 100% täysin Dropboxin kautta, juurikin tuon takia, että ne ovat saatavilla aina ja automaattisesti. Myös useat softat, kuten pikaviestimet, olen asentanut portable -asennuksena Dropboxin hakemistoon, jolloin viestihistoria, asetukset, jne ovat aina kaikilla koneilla saatavilla.

ExCoPy5/21

Dokumentit ja muu sälä sekä koneelta, että puhelimesta päivittyy automaattisesti Dropboxiin. Kuvat päivittyy viikottain NASilta omalla rsync scriptillä ja ulkoiselle kovolle satunnaisesti.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:


...ja vaikka nettinopeus olisikin kohdallaan, kyllähän sinänsä 100 gigatavunkin backupit saisi hanskattua esim. 20Mbps uppikaistalla, kun kone olisi aina päällä ja voisi raksutella ne pikkuhiljaa. Tämän jälkeen vain muutokset lähetettäisiin palveluun. Mutta ongelmaksi tulee sitten se hinta, mikään cloud storage ei tarjoa järkihinnalla jotain teratavua storagea käyttöön, joten ainoa järkevä tapa on nykyisin 50 euron ulkoisen kovalevyn ostaminen ja sinne varmuuskopioiden kiskominen.

Kapsi.fi tarjoaa puoli teraa tilaa varmuuskopioille, eikä maksa paljoa.

Datanen6/21

Cobian Backup ohjelmaa olen käyttänyt jo vuosia. Sillä varmuuskopioin tiedostot aina kahteen ulkoiseen levyyn. Tämä riittää hyvin ja otan aina toisen levyn usb liittimen irti jos en tarvitse sitä.

WereCatf7/21

Varmuuskopiointi on homojen hommaa. Ja sitä paitsi, minul ei ole tilaa varmuuskopioida 3 teratavua tavaraa minnekään.

Tomppa128/21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

-- Ja sitä paitsi, minul ei ole tilaa varmuuskopioida 3 teratavua tavaraa minnekään.


Onko se kaikki ihan pakko varmuuskopioida?

Tulikin mieleeni yksi lempilainauksistani:

Lainaus:

Only wimps use tape backup: real men just upload their important stuff on ftp, and let the rest of the world mirror it ;)
~Torvalds, Linus (1996-07-20)


http://en.wikiquote.org/wiki/Linus_Torvalds#1995-99

WereCatf9/21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomppa12:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

-- Ja sitä paitsi, minul ei ole tilaa varmuuskopioida 3 teratavua tavaraa minnekään.


Onko se kaikki ihan pakko varmuuskopioida?

Ei kaikki, mutta rankallakin kädellä raakaten minulle jäis ainakin 500 gigatavua varmuuskopioitavaa. Voisihan tuon ulkoiselle kovalevylle laittaa, mutta eipä se tulipalolta suojaa sen enempää, kuin ilmankaan, ja noin iso määrä ei yksinkertaisesti onnistu pilvipalveluna. Saati sitten, etten minä luota suurimpaan osaan palveluista, kun lähes kaikki niistä tallentaa tuon datan joko kryptaamattomana tai sitten niin, että he halutessaan voivat purkaa sen kryptauksen.

Datanen10/21

Mutta lähtökohtaisesti jos koneella on korvaamattomia tiedostoja niin niistä pitää aina ottaa varmuuskopio. Kyllä harmittaisi jos koneen levy menisi eräänä päivänä rikki ja varmuuskopioita ei olisi...

hmjhmj11/21

Varmuuskopiointi on kuin vakuutuksen otto, tai Lottoaminen jossa keskimäärin 0-5 % hyötyy. Itse en ole 15 vuoden aikana tarvinnut koskaan varmuuskopioita.

himpo12/21

Itse en pilveen koske, hyi! ;)

Vanhaan malliin mennnään ja kovoja on 7 ja varmuuskopiot tehdään käsin ristiin rastiin, wareksilla ei nyt niin väliä jos menevät kun löytyvät kuitenkin netistä mutta varmistettavaa jää silti 1,2Tt ja varsinkin kuvat ja videot olen laittanut kolmelle levylle ja kolmas levy olisi tarkoitus säilyttää toisessa talossa tulipalon varalta.

Ostettiin uusi kamera jossa videokuvaukselle oma nappi ja lapset alkoivat kuvailemaan 720p videoita kaikesta, 10min vie 2Gt joten voitte kuvitella että aika nopeasti tulee 32Gt muistikortti täyteen ja on varmuuskopioinnin aika.

edit: Ja mielestäni jos ei tee varmuuskopioita niin voisi samalla säästyä myös kuvaamisenkin vaivalta, sillä yhtä tyhjän kanssahan se sitten olisi vaikkei olisi mitään koskaan kuvannutkaan kun ne menee.

Agent_00713/21

Lainaus:

Only wimps use tape backup: real men just upload their important stuff on ftp, and let the rest of the world mirror it ;)
~Torvalds, Linus (1996-07-20)

Itse käytän varmuuskopioiden ottoon NSA:ta. Ei tarvitse kuin kirjoittaa sähköpostiin sanat "911 terrorist al-Qaeda bomb embassy Helsinki" niin seuraavana yönä tulee kasa siististi pukeutuneita miehiä kyläilemään, ja samalla ne sitten tekevät varmuuskopiot levyistä. Jatkossa myös pikaviestit, sähköpostit, tekstiviestit ja puhelut otetaan kätevästi talteen, eikä tarvitse sitten itse stressata varmuuskopioista.

Jos nuo kaupalliset pilvipalvelut eivät vaikuta luotettavilta niin oman vastaavan ratkaisun saa linjoille kohtalaisen helposti, kunhan vain on paikka palvelimelle jossain.
http://readwrite.com/2011/05/03/4-ways-to-build-your-own-dropbox

Lumikki14/21

Itse varmuuskopioin NAS:iin. Asia on omassa kontrollissa, se on nopea, niin automaattinen kuin haluaa, kukaan muu ei pääse käsiksi varmuuskopiohin jne.

Pilveen en koskisi tikullaakaan. Ongelma ei ole kätevyys tai toimivuus, vaan omien yksityisten asioiden siirtäminen kolmannen usein "tuntemattoman" osapuolen haltuun. Internet ei ole turvallinen missään mielessä, se on vähintäin "puoli" julkinen paikka. Pilvipalvelut on erinomainen keino kerätä muiden ihmisten ja yritysten informaatiota.

friis15/21

Pienemmät tiedostot, kuten dokumentit, koodinpätkät yms siirtyvät tasaisen väliajoin pilveen. Valokuvat, videot, softa yms isommat ovat muutamalla ulkoisella kovalevyllä. Ja mikä tärkeintä muutamassa eri paikassa.
Pilvessä oleva materiaali on asianmukaisesti kryptatty, joten niiden urkkiminen ulkopuolisten toimesta on *mahdotonta*. Eipä siellä kyllä mitään mielenkiintoista olekaan...
Tulevaisuudessa voisi harkita ostavansa varmistettua palvelintilaa ja laittausi oman pilven pystyyn.

DjZorlag16/21

Itsekin harrastaisin pilvipalveluiden käyttöä jos uppi olisi jotain muuta kuin 0,5 megaa. :/ Eiköhän tuo ulkoinen kovo aja asiansa.

mjk17/21

Tulipahan otettua valokuvista ja musasta backup jo klo 11:n aikaan :p, itselläni käytässä Kingstonin valmistama sata/usb kotelo jossa 1 tb levy, sinne mahtuu kaikki mitä tarvin ja vielä vähän päällekkin.

blokki18/21

Enpä ottanut backuppia kun ei ole minne ottaa, eikä kyllä kiinnostakkaan.

jarif19/21

Bacula ottaa joka yö kaikista laitteistani backupin. Näin on ollut jo 15 vuotta.

Zeitsei20/21

Helpointa on, jos ei ole mitään tärkeää varmuuskopioitavaksi ;)

Suurimman osan kovalevyn täytteestä saa uudelleen ladattua neitstä. Valokuvat ovat toki ainutkertaisia, mutta en nyt mieltäni pahoittaisi, jos satakunta kehnoa maisemaotosta tuhoutuu. Pienet dokumentit mahtuvat vaikka 2gb:n tiku(i)lle.

teme56521/21

Itsellä pyörii varastossa serveri, jossa tallennustilaa RAID5:llä. Levyt on kaikki eri ikäisiä, eli toivottavasti ei kaksi levyä laukea samaan aikaan. Tuolta vedetään toiselle koneelle varmuuskopioita rsyncillä ja kaikista tärkeimpiä filuja (pääasiassa kuvia) tulee polteltua vielä DVD-levyillekin. Ja osa omista henkilökohtaisista tiedostoistani on skydrivessä, dropboxissa ja google drivessä, joita käytän kahdella eri koneella.

Lainaus:

Enpä ottanut backuppia kun ei ole minne ottaa, eikä kyllä kiinnostakkaan.


Niitä kuuluisia viimeisiä sanoja, jonka jälkeen yleensä tullaan foorumeille huhuilemaan, että kovalevy vissiin hajosi, saiskohan tuolta millään tiedostoja pelastettua...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki