AfterDawn logo

ARM-prosessoreille kehitellään x86-sovelluksia ajavaa emulaattoria

Teemu Laitila Teemu Laitila

Venäläinen start-up-yritys Elbrus Technologies kehittää sovellusta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa nykyisten x86-sovellusten ajaminen ARM-alustalla. Emuloinnin tarkoituksena on madaltaa ARM-käskykantaisten prosessoreiden käyttöönoton kynnystä palvelinympäristöissä.

Yrityksen kehittämän sovelluksen avulla saavutetaan tällä hetkellä 40 prosentin suorituskyky verrattuna natiivisti ajettuun koodiiin, mutta kehittäjien tavoitteena on saada suorituskyky 80 prosenttiin tai yli vuoteen 2014 mennessä. Vaikka x86-sovellusten ajaminen ARM-pohjaisilla laitteilla saattaisi kuullostaa houkuttelevalta myös mobiililaitteiden tapauksessa, nykytrendin mukaan yhä suurempi osa sovelluksista siirtyy pilveen tai ne rakennetaan alusta asti alustariippumattomiksi kuten Microsoftin uudessa Windows 8 -järjestelmässä.

Palvelinkäyttöön soveltuvia ARM-siruja kehittelevät jo nykyään monet yritykset kuten Applied Micro, Calxeda, Cavium, Marvell, Nvidia ja Samsung, mutta laajemman käyttöönoton esteenä on nykyisten palvelinsovellusten ARM-tuen puute. ARM-prosessorit voisivat tarjota matalamman tehonkulutuksen, mutta saman suorituskyvyn tehokkaasti säikeistetyissä tehtävissä, jossa yksittäisten ytimien suorituskyky ei ole merkittävässä roolissa.


Yrityksestä kerrotaan EETimes-sivustolle, että tällä hetkellä kehitystyön suurin ongelma on ammattitaitoisen työvoiman puute: "Tällä hetkellä suur ongelma on se, että emme kykene löytämään sovelluskehittjiä, joilla on kokemusta binäärikoodikääntämisestä". Yritys on saanut yli mljoonan euron verran rahoitusta kehitystyöhönsä venäläiseltä investointirahastolta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki