AfterDawn logo

Tutkijat 120-kertaistivat litiumioniakun latautumisnopeuden

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
6 kommenttia

Korealaisen uutistoimiston Yonhapin mukaan UNISTin (Ulsan National Institute of Science and Technology) tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen litiumioniakun, joka latautuu perinteistä akkua 30-120 kertaa nopeammin.

Teknologia on lupaava askel kohti nykyisten akkujen yhden pahimman ongelman ratkaisua, mikä on erittäin pitkä latausaika. Nopean latauksen ansiosta varauskapasiteetiltaan suurienkin akkujen käyttö mahdollistuu päivittäin käytössä olevissa laitteissa. Esimerkiksi sähköautoissa lyhyestä latausajasta on runsaasti hyötyä. Lisäksi se nopeuttaisi todennäköisesti sähköisten kulkuneuvojen yleistymistä.

Tutkijat havaitsivat latausajan lyhenevän kun litiummangaanioksidikatodi upotetaan grafiittia sisältävään liuokseen. Katodin pinnalle jäävä grafiitti muuttuu sähköä johtavaksi verkoksi, joka mahdollistaa akun eri osien latautumisen samanaikaisesti.

Löydön taakkana on kuitenkin se, että akkujen valmistaminen tällä tekniikalla on vielä turhan kallista.

6 KOMMENTTIA

G0lden_Kebab1/6

Jea! vieläkun sais käyttöön tällä vuosituhanella.

radous2/6

miellyttävä saavutus mutta jos voisin valita niin kasvattaisin mieluummin kulutettavan määrää.

Jursk3/6

akku kapasiteetti nykyisellään riittää mainiosti mikäli latausaika saadaan pariin minuuttiin tai alle, tähän päälle vielä langattoman latauksen mahdollisuudet..

DjZorlag4/6

Täytyy kyllä myöntää etä hiili on todella monipuolinen alkuaine. Taitaa olla jo olemassa kymmeniä ellei satoja uusia hiileen ja sen eri allotrooppeihin perustuvia keksintöjä yms. Vielä kun joitain niistä saataisiin käyttöön.

mcmopo5/6

Aika ihmeellistä on että kokoajan ilmoitetaan että uusi akkutegnologia on keksitty mutta sen valmistus on liian kallista käytäntöön.

JuhaW6/6

Pelkkä nopea lataus ei vielä riitä, vaikka helpottaakin kyllä. Joudut silti kantamaan sitä laturia mukanasi, jos omalla käytöllä ei akku riitä päiväksi.
Mahdankohan olla vielä elossa, kun akut kestää kuukauden ja lataus minuutin ja se on riittävän halpaa sarjatuotantoon.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT