AfterDawn logo

LG:n ja Philipsin allianssi tähtää yhtenäiseen Smart TV -ekosysteemiin

Matti Robinson Matti Robinson
4 kommenttia

Televisiomarkkinoiden uusin villitys on niin kutsuttu Smart TV -ominaisuus. Kaikilta johtavilta televisiovalmistajilta on markkinoilla älytelevisioita, jotka on varustettu esiasennetuilla ja asennettavilla älytelkkarisovelluksilla. Valitettavasti ne eivät ole lainkaan vailla ongelmia.

Verkkoyhteydellä varustetun älytelevision saa valjastettua monipuolisemmaksi viihdekeskukseksi, kun tarjolla on muun muassa elokuvien vuokrauspalveluita, Twitter-sovelluksia ja pelejä. Ongelmana kuitenkin on, että älytelevisiot käyttävät sovellusalustanaan usein poropietariratkaisuja. Tämä tarkoittaa, että sovelluskehittäjät joutuvat tekemään useita versioita sovelluksestaan eri laitemerkeille ja -alustoille.

LG Electronics ja TP Vision (vastaa Philipsin TV-liiketoiminnasta) ovat perustaneet Smart TV Alliance -organisaation, jonka tarkoituksena on taklata tämä ekosysteemien sekasotku. Allianssi pyrkii yhtenäiseen, alustariippumattomaan ekosysteemiin, jolla sovelluskehittäjille taataan helppo tie useampaan järjestelmään.


Tiedotteessa kerrotaan, että kehittäjätyökalujen ensimmäinen versio saapuu ladattavaksi sovelluskehittäjille ilmaiseksi. Työkalu luottaa muun muassa HTML5:n kaltaisiin avoimiin verkkoteknologioihin. Vielä tämän vuoden puolella luvassa on SDK:n kakkosversio, jolla onnistuu sovellusten kehittäminen ensi vuonna ilmestyviin älytelevisiohin.

Julkistettu yhteistyö on vasta alkutaipaleella eikä kahden televisiovalmistajan mukanaolo välttämättä tee vielä kesää, mutta tiedotteessaan allianssi lupaa, että mukaan on tulossa myöhemmin "muita japanilaisvalmistajia". Yksi valmistajista saattaa olla IFA-messuilla mukana ollut Sharp.

4 KOMMENTTIA

yussef1/4

Hyvältä kuulostaa kunhan vanhojen sovelluksia tukevien telkkareiden alustat voidaan päivittää uusille sovelluksille sopivaan versioon.

dRD2/4

Mulla ei mene jakeluun, miksei hommaa voida tehdä näin:

1) Sovitaan videoformaatista standardit - kodekit, DRM:t, jne joita "smarttv"-lätkän saavat TV:t tukevat.

2) TV-kanavat ja videopalvelutarjoajat sopivat yhteisen API-standardin, jokainen maailman videofirma alkaa tukemaan tuota. APIsta speksataan tyyliin "top 10"-lista, haku, yksittäisen videostreamin nouto, eri resoluutioversioiden haku, jne. HTTP-requesteja ja XML:ää.

3) Jokainen töllövalmistaja saa ihan vapaasti vääntää itse UI:sta just sellaisen kuin ikinä haluaa.

That's it. Vuonna 2035 kun lisään vuonna 2012 ostamaani SmartTV:hen uuden kanavan, riittää että heitän listaan uuden urlin, tyyliin h**p://api.kanavaviisitoista.fi/ ... ja toimii.

Lumikki3/4

Siis sovitaan yhteisesti asioista on hyvä juttu. Mutta miksi ei luoda yhteisiä standardeja joita kaikki noudattaisi, kuten dRD tuossa jo sanoi?

dRD4/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Siis sovitaan yhteisesti asioista on hyvä juttu. Mutta miksi ei luoda yhteisiä standardeja joita kaikki noudattaisi, kuten dRD tuossa jo sanoi?

Toki varsinaisten sovellusten, Twitter, FB, pelit, jne suhteen sopimalla hommat pitääkin tehdä. Mutta IMO tuo television "kova ydin" eli ne nettitv-palvelut pitäisi juurikin raahata standardoitavaksi. Vaikka väkisin. EU vois olla hyvä taho pakottamaan kaikki samaan pöytään..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT