AfterDawn logo

Iran uhkaa Googlea raastuvalla

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
8 kommenttia

Iranin ulkoasianministeri on uhannut internetjätti Googlea oikeustoimilla, koska tämä on poistanut Google Maps -karttapalvelusta Persianlahden nimen. Iran pitää toimenpidettä kapinallisena iskuna sitä vastaan.

Iran vaatii Googlea antamaan lahdelle sille kuuluva nimi, joka on sen mukaan historiallisten lähteiden osoittama "Persianlahti". Lahden toisella puolella oikeana nimenä pidetään Arabianlahtea. Tämän erimielisyyden takia Google on päättänyt olla antamatta nimeä vesialueelle.

Persianlahti on tärkeä väylä öljytoimituksille, minkä Iran on uhannut tukkia jos maan ydinohjelmaa vastaan ehdotetut pakotteet tulevat voimaan. Nimikiista osoittaa kuinka tärkeä vesialue on Iranille. Vuonna 2010 Iran uhkasi kieltää sen ilmatilan käytön niiltä lentoyhtiöiltä, jotka käyttivät nimeä "Arabianlahti".

8 KOMMENTTIA

Boss931/8

Ikinä ole kuullukkaan nimitystä Arabianlahti. Persianlahti se on!

teme5652/8

Persianlahtena minäkin sen olen aina tuntenut, ensimmäistä kertaa tuli nyt vastaan että sen nimi voisi olla joku muukin.
Googlessakin hakusana "Persian Gulf" palauttaa 17 miljoonaa tulosta, "Arabian Gulf" vain neljä miljoonaa.

ep_3/8

Google voisi tehdä seuraavasti:
Näyttää Iranilaisille sen Persianlahtena ja rapakon toiselle puolelle Arabianlahtena. Muille sitten vaikka näyttää molemmat (tai sen tunnetumman "Persianlahden"). :)

ArttuH5N14/8

Asia vaikuttaa kovin vähäpätöiseltä, mutta kai se on tärkeä alueellinen seikka. Vähän tulee mieleen Myanmar/Burma-asia. Tosin, tuossa tapauksessa on helppo oikea ratkaisu, joka on maan kutsuminen Myamariksi, jos haluaa olla neutraali ja jos haluaa ottaa kantaa, kutsuu sitä Burmaksi. Tässä tapauksessa pidän tuota yleisesti käytettyä Persianlahta oikeana nimityksenä.

Lainaus:

Iran pitää toimenpidettä kapinallisena iskuna sitä vastaan.


Iran, nyt ihan oikeasti.

_Johny_5/8

Ainahan tuo iran uhkailee kaikkia.

G0lden_Kebab6/8

Mulla olis ratkasu tuohon nimikiistaan: persrabianlahti =D

mutta juu, itse kanssa aina vaan kuulut Persianlahtena, Gulf of Persia

johtaja597/8

Sielä on ilmeisesti pakko keksiä riidanaihetta, jos ei sitä ole.

Movieman718/8

Nuke 'em all

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT