AfterDawn logo

Intelin uudet suorittimet mahdollistavat erittäin edulliset ja äänettömät miniläppärit

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
7 kommenttia

Intelin kauan odotetut Cedar Trail -piirit on vihdosta viimein julkaistu, mikä tietää entistä halvempia miniläppäreitä ja parempaa akkukestoa. Markkinoille tuli jo aiemmin vähävirtaisiin työpöytäkoneisiin tarkoitetut D2500 ja D2700.

Uusien Atom N2600- ja N2800-sirujen suurin etu on juuri hinta. Aiempien spekulaatioiden mukaisesti hinta on jopa puolet pienempi aiemman sukupolven malleihin verrattuna. Uudet mobiili-Atomit mahdollistavatkin erittäin edullisten, jopa 199 dollarin minikannettavien valmistuksen.

Suorittimista löytyy tehokas GMA 3600/3650 -näytönohjainpiiri, joka on oikeastaan sama kuin älypuhelimissakin nähty PowerVR SGX545. 640 megahertsin taajuudella (N2800) tikittävän grafiikkapiirin luvataan siivittävän tietokoneen graafisessa laskennassa kaksinkertaiseen suorituskykyyn. Se pitäisi myös riittää Blu-ray-elokuvien toistoon ja videokuvan streamaamisen Wireless Displayta (WiDi) pitkin toiseen laitteeseen. (WiDi tuki tulee kuitenkin vasta myöhemmin saapuvan ajuripäivityksen myötä)


32 nanometrin viivanleveydellä valmistettujen Cedar Trailien kerrotaan olevan erittäin pihejä mitä tulee tehonkulutukseen. Keskimääräisen tehonkulutuksen on sanottu olevan 2,62 wattia (N2800, N2600:ssa 1,9 wattia), minkä pitäisi Intelin mukaan riittää kymmenen tunnin tietokoneen käyttöön. N2600:n tehonkulutus on sirujätin mukaan niin pieni, että sille riittää pelkkä passiivijäähdytys (ei melua tuottavia tuulettimia).

Intel lupaa Cedareihin perustuvia miniläppäreitä ensi vuoden aikana Acerilta, Asukselta, HP:lta, Lenovolta, Samsungilta ja Toshibalta. Intel mainitsi Tizenin tuettujen käyttöjärjestelmien joukossa, joten saa nähdä tullaanko tällaista miniläppäriä näkemään esimerkiksi Samsungilta.

7 KOMMENTTIA

Tnoi1/7

Ja AMD:tä viedään taas kuin pässiä narussa.

VaraHerra2/7

Pepsiäkin viedään kuin lehmää teurastamossa

Tomppa123/7

Arvatenkin ajurit ovat yhtä kuraa kuin viimeksi, kun Intel käytti PowerVR:ää näytönohjainpiirinä.
http://en.wikipedia.org/wiki/GMA500#GMA_500_on_Linux

Agent_0074/7

Tuo samainen näytönohjainsiru on myös esim. iPhone 4:n sisuksissa, joten tältä osin olisin toivonut hieman parempaa panostusta Inteliltä.
http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR#Series_5_.28SGX.29

johtaja595/7

Ei sillä miniläppärillä olekkaan tarkoitus pelata, joten eiköhän tuo näyttis riitä tarkoituksenmukaiseen käyttöön.

BPVest6/7

Ei pärjää millään AMD Brazosille.

Agent_0077/7

Originally posted by johtaja59:

Ei sillä miniläppärillä olekkaan tarkoitus pelata, joten eiköhän tuo näyttis riitä tarkoituksenmukaiseen käyttöön.


Näytönohjaimia voi käyttää muuhunkin kuin pelaamiseen. esim. DIrectCompute ja OpenCL mahdollistavat kaikennäköisen kivan toiminnan, ja en ainakaan pikaisesti löytänyt tietoa, että tukeeko tuo piiri edes OpenCL 1.1:stä, joka on pakollinen WebCL:ssä.
http://webcl.nokiaresearch.com/faq.html

Lisäksi tuo antaa aika kummallisen kuvan Intelistä, kun tarjolla olisi ollut esim. SGX 543MP2 ja Mali-400, joita molempia ARM-ratkaisuja tekevät tarjoavat, ja niitä on käytössä esim. iPad 2:ssa ja Galaxy S II:ssa. Eli miksi Intel tarjoaa huonompaa kannettaviin kuin mitä kilpailijat tarjoavat mobiililaitteisiin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki