AfterDawn logo

Doomin myyntikielto päättyi Saksassa 17 vuoden jälkeen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
10 kommenttia

Saksalaisviranomaiset ovat poistaneet Doom I- ja Doom II -kassikkopelien myyntikiellon. Medioiden haittavaikutuksia nuorisoon arvioivan BPjM:n mukaan Doomin historiallinen arvo on kohonnut jo niin suureksi, että vuonna 1994 säädetty myyntikielto voidaan purkaa.

Saksassa on voimassa äärimmäisen jäykkä lainsäädäntö haitallisiksi arvioituja medioiden statuksen purkuun liittyen. Mikäli esimerkiksi tietokonepelillä arvioidaan olevan negatiivinen vaikutus nuorten mieliin, niin se joutuu kiellettyjen pelien listalle vähintään kymmeneksi vuodeksi. Peli poistetaan tämän jälkeen listalta vain jos sitä pyydetään ja BPjM hyväksyy ehdotuksen. Kielto raukeaa automaattisesti 25 vuoden jälkeen.

Myyntikiellon kumoamista pyysi Bethesda Softworks, joka omistaa Doomin luoneen id Softwaren. Pelitalon mukaan 1990-luvun alussa ilmestyneiden Doom-pelien grafiikka ei vastaa nykypäivän tasoa, eikä niillä ole epärealistisuutensa vuoksi enää suurta vaikutusta nuorten mieliin. BPjM hyväksyi pyynnön Doomien historiallisen arvon takia. Päätös tuli voimaan elokuun viimeinen päivä.


Doom-pelien myynti on edelleen kielletty alle 16-vuotiailta. Yhdysvaltalainen versio Doom 2: Hell on Earth -pelistä pysyy kuitenkin edelleen pannassa, koska se sisältää natsien käyttämiä symboleja.

10 KOMMENTTIA

Tnoi1/10

Doom on erittäin haitallinen lasten mielille. Joku voi vaikka saada pähänsä lähteä Marssiin ampumaan mutantteja singoilla ja miniguneilla.

Terabitti2/10

Ja WoW on erittäin väkivaltainen sotapeli. Joku voi vaikka mennä metsään hakkamaan örvelöitä magemiekalla.

mjk3/10

WoW saakin joutua pannaan...meinaan joutuu koukkuun kuten wiinaan ja tupakkaan :p

ArttuH5N14/10

Tämä tulee turmelemaan Saksan nuorten mielet! (Silti WoWin kaltaista mielet saastuttavaa peliä myydään :D)

...kaikesta historiastaan huolimatta, Saksassa suositaan erittäin jyrkkää sensuuria. Erikoista. Minä kun luulin että sen nimeltämainitsemattoman valtion jäänteistä pyrittiin Saksassa irtaantumaan.

aj845/10

Juuri kyseisestä syystä varmaan väkivaltaista sisältöä pyritään sensuroimaan ! Ettei vain turmele kansalaisten mieliä. Hyvin ymmärtää kyllä, vaikka "heille" perseestä onkin :/

tonttila6/10

Vaikea kuvitella että pelejä sensuroidaan kun maa tuottaa tuhottomasti kovan luokan pornoa ja autoilla saa kaahata baanalla niin lujaa kuin haluaa.. Oliko bordellitkin laillisia?

Kaksinaismoralismia parhaaseen usa:n tyliin?

Jiiksi7/10

Löisvät vaan sen 18+ niihin peleihin eikä mitään myyntikieltoo.

OneMember8/10

En usko, että nuoruuden pitkistä Doom pelisessioista on jäänyt mitään negatiivista tähän pääkoppaan...

Josku alakoulu ikäisenä tuota tuli pelattua. Jotenkin nyt tuo K-16 leima tuntuu niin naurettavalta vitsiltä.

remix9/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jiiksi:

Löisvät vaan sen 18+ niihin peleihin eikä mitään myyntikieltoo.


Luin jostain muualta, että peli ei ole ollut varsinaisesti myyntikiellossa, vaan sitä ei saa myydä paikoissa, joissa lapset ja nuoret asioivat.

Mikä tietysti käytännössä vaikeuttaa myyntiä melkoisesti.

TAAVETTI-I (vahvistamaton)10/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Terabitti:

Ja WoW on erittäin väkivaltainen sotapeli. Joku voi vaikka mennä metsään hakkamaan örvelöitä magemiekalla.


Eikös youtubessa ole noita videoita pelleistä jotka heiluu metässä roolepeliasut niskassa ja taistelee mielikuvitushahmoja vastaan??

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki