AfterDawn logo

BDA suuttui television teräväpiirrosta

Matti Robinson Matti Robinson
4 kommenttia

Yhdysvalloissa kilpailevien kahden suuren satelliittitelevisioyhtiön ja ranskalaisen kaapelioperaattorin teräväpiirtolähetykset ovat aiheuttaneet keskustelua Blu-ray-etujärjestö Blu-ray Disc Associationin sisällä. Erityisesti yhdysvaltalaisten televisioyhtiöden harhaanjohtava mainonta kyseenalaistetaan. Sekä Dish Network että DirecTV mainostavat omia teräväpiirtokanaviaan "1080p resoluutiolla, joka on samaa laatua kuin Blu-ray-levyillä".

Analyytikko David Mercer kertoo blogissaan BDA:n kiukkuisesta vastauksesta tv-yhtiöiden väitteille. "Moni yhtiö on kampanjoissaan väittänyt, että heidän tuotteensa kuvan- ja äänenlaatu on vastaava kuin Blu-ray-elokuvissaa. Nämä vertaukset ovat vastuuttomia ja kuluttajia harhaajohtavia. Ylöspäin skaalattu ja satelliitin välityksellä lähetetty materiaali ei voi vastata Blu-ray-teräväpiirtokokemusta".


BDA aikoo ottaa selvää tv-yhtiöiden materiaalin todellisesta laadusta ja varmistaa ettei täydellistä teräväpiirtokokemusta etsiviä kuluttajia huijata tulevaisuudessa.

Kuluttajia hämmentää lisäksi vielä se, että HD-kanavilla näkyvät ohjelmat eivät ole läheskään aina oikeata HD-sisältöä. HD-kanavien ohjelmista osa on oikeata teräväpiirtoa, jolloin lähdemateriaali ja lähetys ovat kumpikin HD-tasoisia, osa ennen pakkausta SD-lähetyksestä ylöspäin skaalattua lähetystä ja osa jopa täysin tavallista SD-lähetystä.

Suomessa Welhon kaapeliverkossa lähetettävä Nelonen HD on skaalattua SD-materiaalia. Ennen pakkausta tehtävä skaalaus parantaa kuvanlaatua huomattavasti, mutta kuvan tarkkuus ei parane. Nelonen Median Juha-Pekka Louhelainen kertoi kesällä Tietokone-lehdelle että lähetys "on lähes hd-tasoa, tavallisesta resoluutiosta parannettua kuvaa".

4 KOMMENTTIA

SSaarinen1/4

Lainaus:

Nelonen Median Juha-Pekka Louhelainen kertoi kesällä Tietokone-lehdelle että lähetys "on lähes hd-tasoa, tavallisesta resoluutiosta parannettua kuvaa".

Ei ole JP tainnut nähdä oikeaa 1080p-matskua

OneMember2/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SSaarinen:

Ei ole JP tainnut nähdä oikeaa 1080p-matskua


Tuo "on lähes hd-tasoa" väite on yhtä todenmukainen kuin torrentmaailman "R5 on lähes DVDRip tasoa" lause.
Eli todellisuudessa eroa on kuin yöllä ja päivällä.

Tai saattaa se olla osittain tottakin. Ainakin jos noita laatuja vertaillaan 15" mustavalkoisesta matkatelvisiosta :p

hentriz3/4

Taitaa mennä Blu-Rayllä odotettua huonommin? Kylläkai edes osa Amerikkalaista operaatoreista tarjoaa täyttä 1080p:n tarkuutta monikanavaäänillä? Itse olisin vieläkin haluunnut sen HD-DVDn, mutta mitä tässä enää voi tehdä, ei Blu-Rayn prostetoiminen auta pätkääkään.
- - -
Ottaa myös päähän sana HD ja Full-HD. Mainostetaan HD-kanavia, mutta kuitenkin sanotaan täysteräväpiirto. Eikö termit mene hieman sevakaksi, kun puhutaan "normaalista" HD-laadusta, mutta kuitenkin käytetään sanaa täysiteräväpiirto? Ihme puuhaa myyjiltä ja mainostajilta.

Daiz4/4

hentriz, jos nyt Japani otetaan esimerkkinä, niin siellä ainakin HD-kanavien lähetykset ovat pääosin anamorfista 1080i (1440x1080) -kuvaa MPEG-2-koodekilla pakattua 10-18 Mbps video bitratella, joka ei todellakaan vastaa täyttä 20-40 Mbps H.264/VC-1/MPEG-2 1080p Blu-ray-laatua.

Tiedä sitten millaiset systeemit jenkeillä on, mutta näin ainakin Japanissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT