AfterDawn logo

Pandoran toiminta loppuu tekijänoikeuskorvauksien takia?

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
4 kommenttia

Tekijänoikeuskorvauksien ja lisensointiongelmien takia useita takaiskuja kokenut Pandora-nettiradio saattaa sulkeutua lopullisesti nyt myös Yhdysvalloissa, ellei viime vuonna määrättyjen tekijänoikeuskorvausten suuruutta saada pienennettyä. Pandoran perustaneen Tim Westergrenin mukaan yritys tuhlaa vain sijoittajien rahoja, jos se jatkaa toimintaansa.

Demokraattien Howard L. Berman on yrittänyt neuvotella nettiradioille parempaa sopimusta tekijänoikeuskorvauksista päättävän SoundExchangen kanssa, mutta ainakaan tällä hetkellä tunnelin päässä ei näy valoa. Pandoralle nykyinen korvauskäytäntö takaisi noin 17 miljoonan dollarin laskun tekijänoikeuskorvausten takia. Pandoran koko vuoden liikevaihtoennuste on noin 25 miljoonaa dollaria, joten suuret tekijänoikeuskorvaukset muuttavat liiketoiminnan taloudellisesti kannattamattomaksi.


SoundExchangen mukaan nettiradioiden täytyy hyödyntää internetin tuomia mahdollisuuksia paremmin, jotta ne saavat liikevaihtonsa kasvuun ja suurempien voittojen myötä voivat sitten maksaa asianmukaiset tekijänoikeuskorvaukset SoundExchangelle. Tekijänoikeuskorvausten määrä nousee kuitenkin selvästi seuraavan kahden vuoden aikana, joten nettiradioiden pitäisi myös saada pidettyä itsensä selvässä kasvuvauhdissa, jotta ne voivat maksaa tekijänoikeuskorvaukset joka vuosi.

Toistaiseksi muut nimekkäät nettiradiot ovat olleet vaitonaisia siitä, että pystyvätkö ne jatkamaan toimintaansa kasvavien tekijänoikeuskorvausten puristuksessa.

4 KOMMENTTIA

badmf1/4

Sääli..kyseessä oli mielestäni kuitenkin kaikkien aikojen paras nettiradio.
Tosin, hiukan ihmetytti jo aikoinaan, että miten kyseinen sivusto pysyy pystyssä, kun muistaakseni ei sivulla minkäänlaista mainontaa tms ollut. (osasyy siihen miksi sitä tuli ahkerasti käytettyäkin, vaikka ei minua pari mainosta haitannut olisi.)

Ankhtify2/4

Levy-yhtiöt siirtävät näin myynnin kasvun vastuun jälleenmyyjille. Kuinka monella on varaa toimia, vai johtaako tämä vääjäämättä vain muutamaan suuren toimijaan.

Kaakatus3/4

Tämä oli se millä aloitin nettiradioiden kuuntelun. Monta hyvää levyä löytyy nyt hyllystä, mitä ei varmasti olisi osannut muuten etsiä. Nykyisin Last.fm:n käyttäjänä täytyy todeta ettei siitä jostain syystä löydy itselle sitä samaa "juttua". :\

robsku4/4

Nostavat tekijänoikeusmaksuja niin kauan kuin uskaltavat jotta saadaan korkeiksi muttei liian moni radio tipahtaisi että saadaan riistettyä maksimaalisesti veikkaamma...

Sitten kun alkaa liikaa n-radioita lopettamisuhan alle niin lopettavat nostamisen - tuskin ne ovat niinkään tyhmiä kuin ahneita.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT