AfterDawn logo

Kid Rockin mukaan iTunes ryöstää artisteja

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
5 kommenttia

Bawitdaba- ja Cowboy-kappaleistaan tunnettu Kid Rock on avannut sanaisen arkkunsa iTunesista ja P2P-latauksista BBC:lle antamassaan haastattelussa. Kid Rockin mukaan Applen iTunes ei ole artisteille taloudellisesti kannattava kauppapaikka, koska suurin osa iTunesin myyntivoitoista päätyy Applen ja levy-yhtiöiden taskuun. Tämän samaisen syyn takia kaikkia Kid Rockin levyjä ei voi ostaa iTunesin kautta.

Kid Rockin ohella iTunesista puuttuvat miljoonia levyjä myyneet The Beatles, Garth Brooks ja AC/DC. Kid Rockin muistissa ovat kauhutarinat Otis Reddingin ja Chuck Berryn taloudellisista ongelmista, joita levy-yhtiöiden toimet heille aiheuttivat. Kid Rockin kertoi BBC:lle, että internetin avulla asiat olisivat voineet muuttua, jolloin kuluttajat olisivat saaneet musiikkia kohtuulliseen hintaan, artistit olisivat ansainneet rahaa musiikin myymisestä ja samalla myös levy-yhtiöt olisivat saaneet jonkinlaista korvausta. Kid Rockin sanoo kuitenkin ettei muutosta tapahtunut, vaan levy-yhtiöt jatkoivat vanhaa toimintamalliaan, jossa he saavat enemmän rahaa.


Kid Rock voisi omien sanojensa mukaan myydä 10-20 prosenttia enemmän musiikkiaan, jos sitä olisi saatavilla iTunesin kautta. Hän uskookin, että tulevaisuudessa myös hänen on laitettava musiikkiaan myyntiin iTunesiin, mutta toistaiseksi CD-levyjen myyminen ja kiertueet tuovat Kid Rockille tarpeeksi vohveleita ja takuurahoja. Kid Rockia ei haittaa se, että ihmiset lataavat hänen albumiaan ilmaiseksi P2P-ohjelmien avulla, mutta itse hän ei lataa luvatta toisten levyjä, sillä mies on omien sanojensa mukaan rikas, eikä hänen tarvitse varastaa muilta.

5 KOMMENTTIA

xenico1/5

Asiaa!! Paljonkohan se iTunes sitten kahmaisee siitä biisien voitoista itselleen? Suomesta, ja muistakin Euro maista tulee lisää rahaa, kun me joudumme ostamaan musiikkia sieltä 0,99€, ja ameriikoissa 0,99$. Eli aika hyvin on dollarin suhde euroo näköjään. Oikea hinta meille olisi n. 60cent.

edit: Korjattu £=>$

esavolai2/5

Lainaus:

kun me joudumme ostamaan musiikkia sieltä 0,99€, ja ameriikoissa 0,99£.

Kai sentään 0.99$?

ischeinin3/5

Ai se on Applen vika, että levy-yhtiö vetää välistä?

TuneCoren kautta näkee tilanteen ilman levy-yhtiötä:
US: kuluttaja maksaa $0.99, artisti saa $0.70
EU: kuluttaja maksaa 0,99€, artisti saa 0,71€

Se nyt vaan on tyhmää ottaa levy-yhtiö välikädeksi viemään se leijonanosa siitä välistä.

Lähde: http://www.tunecore.com/index/faq#HowPaid

zya4/5

ischeinin: Väärin meni levy-yhtiö ja itunes vievät välistä 99% ja artisti saa sen 1%. 1 eur biisistä siis artisti saa sen 0.01 eur eli 1 centti. Itunes ja levy-yhtiöt vievät 0.99 eur.

AvenZer5/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:

ischeinin: Väärin meni levy-yhtiö ja itunes vievät välistä 99% ja artisti saa sen 1%. 1 eur biisistä siis artisti saa sen 0.01 eur eli 1 centti. Itunes ja levy-yhtiöt vievät 0.99 eur.

ZYA itse olet laskenut täysin väärin. Tiedosi perustuvat täysin väärää tiedoon.

Artistit saavat JOKAISESTA myydysta kappeleesta 0.70$ eli 0.70/0.99*100 = 70.7 prosenttia.
Lähde: http://www.tunecore.com/index/faq#HowPaid

Taulukko samalta sivulta:

Lainaus:

Tunes Stores Worldwide: You receive
iTunes U.S. Store US$0.70 (no exchange required)
iTunes Australia Store Australian Dollars AU$0.99 (EXCEPTION BELOW!)
iTunes New Zealand Store New Zealand Dollars NZ$1.17 (EXCEPTION BELOW!)
iTunes Canada Store Canadian Dollars CAD$0.78
iTunes Japan Store Japanese Yen ¥100 (EXCEPTION BELOW!)
iTunes U.K. Store British Pounds £0.49
iTunes Europe Store Euros €0.71 (after September, 2007)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT