AfterDawn logo

Tutkimus: iTunes suositumpi kuin suurin osa P2P-ohjelmista

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
9 kommenttia

Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos NPD Group julkisti tällä viikolla ensimmäistä kertaa tilaston, joka pyrkii tutkimaan yhdysvaltalaisten käyttäjien tottumuksia P2P-verkkojen ja laillisten verkkomusiikkipalvelujen kesken.

Tutkimus tarjosi varsin mielenkiintoisia tuloksia monella tapaa, mutta tärkeimpänä voitaneen pitää sitä, että lailliset verkkomusiikkikaupat näyttävät tulleen jäädäkseen Yhdysvaltoihin. Applen iTunes kiilasi itsensä koko listan kakkoseksi. iTunesia käytti musiikin ostamiseen verkosta maaliskuun aikana noin 1,7 miljoonaa yhdysvaltalaista kotitaloutta. Vastaavasti kolmanneksi jäänyttä P2P-ohjelma LimeWireä käytti hieman alle 1,7 miljoonaa kotitaloutta. Suosituin tapa ladata musiikkia verkosta Yhdysvalloissa oli tutkimuksen mukaan P2P-ohjelma WinMX, jota käytti maaliskuun aikana 2,1 miljoonaa kotitaloutta musiikin hakemiseksi verkosta.

Tutkimustuloksia tulkitessa tulee toki huomioida mm. se, että tutkimus ei erittele ladattujen kappaleiden määrää, eli kotitaloudeksi lasketaan myös kotitalous joka osti yhden kappaleen laillisesta verkkomusiikkipalvelusta. Ja voitaneen olettaa maalaisjärjellä, että P2P-verkkojen kautta siirrettiin kotitaloutta kohti hieman suurempia määriä musiikkia kuin laillisten musiikkikauppojen kautta.


Lisäksi on syytä huomioida, että tilasto koskee ainoastaan musiikin lataamista verkosta eli käyttäjät, jotka käyttivät P2P-ohjelmiaan ainoastaan esim. pelien, ohjelmien tai elokuvien lataamiseen, eivät sisälly tilastoihin ollenkaan, eli palvelusta on täytynyt ladata ainakin yksi musiikkikappale kuukauden aikana, ennenkuin tilastomerkintää on syntynyt.

Joka tapauksessa tilasto kuvastaa hyvin sitä, miten laillisille palveluille on olemassa oma tilauksensa ainakin Yhdysvalloissa, sillä top 10 -palveluiden listalle pääsivät laillisista musiikkikaupoista myös Napster sekä Realin musiikkikauppa.

Lähde: NPD press release

9 KOMMENTTIA

gerbiili1/9

Hmm. kieltämättä uskon että p2p-verkoista ladataan musiikkia kerralla useampia biisejä kuin iTunesista..
Mutta, silti ihan hyvä uutinen.

jmpk2/9

niin ja p2p-verkoissa musiikkia on .rar pakettina koko levy, tällöin ne eivät varmaan rekisteröityneet

jannne3/9

Joo, ehkä hiukan enemmän tulee P2P-verkoista tavaraa kerralla, esim torrenttina on tullut useamman gigan paketteja musiikkia kerralla. iTunesista tuomonen satsi olisi syössyt minut vararikkoon.

emagdnim4/9

Juu, itsekin heti ajattelin, että eihän se latausten määrä ole suoraan verrannollinen siihen kuina paljon kyseistä ohjelmaa käytetään. Esim. iTunes voi hyvinki olla ihan kertakäyttöinen verkkokauppa kokeilu monelle.

bloc5/9

Toisaalta iTunesin käyttäjät kuuntelevat ostamaansa musiikkia, kuin taas warettajat imevät useiden gigojen könttejä monesti vain kovalevyntäytteeksi.

admins6/9

kukapa tunnustaisi lataavansa laitonta tavaraa, etenkään nykyaikana

yuni7/9

"Toisaalta iTunesin käyttäjät kuuntelevat ostamaansa musiikkia, kuin taas warettajat imevät useiden gigojen könttejä monesti vain kovalevyntäytteeksi."

Lopun kanssa olen samaa mieltä, mutta ei kuuntelua varmaan lisää jos maksaa siitä ja kappale onkin huono.
No, mutta tottahan on että ilmasiks tulee ladattua sellastakin kakkaa mitä ei kuuntele ja poistaa sen samantien kun on todennut että - no olipa taas huono. Kun taas miettii kahdesti poistaako jotain mistä on maksanut..
Hyvä uutinen!

q-hub-op8/9

Ja onhan iTunesissa esikuuntelu toiminto ja jos warettaa niin voi tulla feikki kappale

ONSnaab9/9

Quote:
ja jos warettaa niin voi tulla feikki kappale
Aika harvoin kuule käy näin. Ja mitä sitte? Senku lataa jonku toisen version.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT