AfterDawn logo

Xbox 360 esiteltiin MTVllä

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
36 kommenttia

Microsoft esitteli torstaina uuden Xbox 360 -konsolinsa musiikkikanava MTV:llä nauhoitetussa lähetyksessä. Microsoft toivoo teräpiirtografiikkaa tukevan uutuuden löytävän paikkansa olohuoneiden mediahubina. Laite on tarkoitus tuoda maailman markkinoille marraskuussa, mutta sen hinnasta ei ole vielä tietoa.

Hieman ennen julkaisua julkisuuteen vuotaneet tiedot laitteen ominaisuuksista osoittautuivat oikeiksi. Uuden valkoisen kuosin saanut Xbox kykenee näyttämään teräväpiirtografiikkaa, kun se on kytkettynä sopivaan HDTV-televisioon. Normaalien televisioiden kanssakin laitetta voi käyttää ongelmitta, grafiikkatila vain sopeutetaan television rajoitusten mukaan.

Pelejä laitteella voi pelata maksimissaan neljällä langattomalla ohjaimella yhtäaikaa. Ohjaimen kehutaan olevan edeltäjäänsä paremmin käteenistuvaksi viilattu. Kun laite kytketään verkkoon, mahdollistaa Xbox Live korkeintaan 64 pelaajan yhtäaikaisen pelin verkon yli.

Microsoftin mukaan julkaistu Xbox on ominaisuuksiltaan lähempänä PC:tä kuin mikään aiempi konsoli. Pelaamisen lisäksi laitteella voi katsella digikuvia ja soittaa musiikkia. Messengerin-kaltaisten pikaviestimien avulla voi pitää verkon yli yhteyttä pelikavereihinsa, ja online-shoppailu on mahdollista Xbox Live Marketplace -verkkokaupassa.


Xbox Live Marketplace tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden hankkia demoja ja trailereita uusista peleistä. Samoin palvelusta löytyy uusia kenttiä, asenteita ja muuta vastaavaa lisämateriaalia peleihin.

Muistia laitteesta löytyy 512 Mt, eli kahdeksan kertaa enemmän kuin edeltäjästään. Kovalevytila on paisunut 20 gigatavuun (kovalevy vaihdettavissa), ja vauhtia peleihin tuo kolmella ytimellä varustettu 3,2 GHz IBM PowerPC-pohjainen prosessori. Xboxin DVD-asema lukee kaksikerroksisia levyjä 12x-nopeudella. Laitteen voi yhdistää PC:hen ethernet-kaapelilla tai langattomalla Wi-Fi-yhteydellä (lisäoptio), jolloin sisältöä voi siirtää PC:ltä laitteeseen.

Mielenkiintoinen pieni lisäominaisuus on myös mahdollisuus vaihtaa pelissä soiva musiikki lennosta. Käyttäjä voi vaihtaa jokaisen pelin musiikiksi minkä tahansa CD:n musiikin menettämättä kuitenkaan pelin äänitehosteita.

Lisäarvoa käyttäjille haetaan myös personoitavan olemuksen kautta. Laitteen ulkokuoret on vaihdettavassa Nokian kännyköistä tuttuun tyyliin. Luvassa on mm. Jenkki-lippua imitoiva paneeli "isänmaallisille pelaajille". Myös laitteen käyttövalikot on muokattavissa enemmän itseään miellyttäviksi.

Xbox 360:lle on odotettavissa 25-40 peliä vuoden loppuun mennessä. Itse laite tulee kauppoihin joulun alla Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Japanissa. Microsoft ei kommentoinut, tuleeko uusi Xbox olemaan taaksepäin yhteensopiva vanhan Xboxin kanssa. Massiivisten uudistusten vuoksi laitteiden yhteensovittaminen voi olla hankalaa.

Microsoft ajoitti uuden konsolinsa esittelyn juuri E3-messuja edeltävälle viikolle, jotta se ehtisi esitellä laitteensa ennen kilpailijoitaan Nintendoa ja Sonya. Sonyn ja Nintendon odotetaan esittelevän omat uutuuskonsolinsa ensi viikolla.

Ensimmäinen Xbox julkaistiin vuonna 2001, joten uutuuskonsoli julkaistaan neljä vuotta edeltäjänsä jälkeen. Microsoftin varatoimitusjohtaja J. Allardin mukaan laitteen valmisteluun käytettiin kolme vuotta, tuplasti se mitä ensimmäiseen.


Asiantuntijat uskovat, että Microsoftin uudella konsolilla on hyvät edellytykset pärjätä markkinoilla. Useimmat uskovat, että konsoliherruuden valtakapula tulee olemaan vuoroin Sonylla, vuoroin Microsoftilla.

Lähteet:
MTV
Xbox.com
CNET News

36 KOMMENTTIA

-Dragon-1/36

Vaikuttaa hyvältä ku laitteen tiedot pitivät paikkaansa. Kyllähän toi on varmaan investoitava.

SatDude2/36

Quote:
Kovalevytila on paisunut 20 gigatavuun (kovalevy vaihdettavissa)
Jaahas, saa nähdä kuinkahan M$:n on tämänkin yrittänyt estää.
Yksi ainakin uutinen muualla on ollut se, että uusi xbox käyttää vesijäähdytystä.

.W.3/36

Hmmm.. Saakohan tuohon Linuxin asennettua.. :D

Agent_0074/36

http://msxb.vo.llnwd.net/o2/ourcolony/TheColony_v2_750k.zip
tuossa ihan hyvä promovideo (kokoa noin 30 megatavua).
Eli vesi/nestejäähdytys todella löytyy.
Myöskin MP3 soittimien ja digitaalikameroiden käyttömahdollisuus ja tuki Media Center streamaukselle tekee tuosta koko perheen medialaitteen.

Anga5/36

Liian paljon pc:n kaltainen, että omaan olohuoneeseen ilmestyisi. Pc on jo "mediakeskus" tässä asunnossa niin mihinkä sitä toista samanlaista tarvitsisi.

nuqmatti6/36

onkohan nyt myös se totta, että uusi xbox tukee usb 2sta?
Mikäli näin on, mahdollistaa se paljon uusia mukavuuksia linuxkäyttäjille, sitten kun sellainen saadaa tuossa uudessa moitteettomasti toimimaan.

nuqmatti7/36

Microsoft ei kommentoinut, tuleeko uusi Xbox olemaan taaksepäin yhteensopiva vanhan Xboxin kanssa. Massiivisten uudistusten vuoksi laitteiden yhteensovittaminen voi olla hankalaa.


"Also note some people are playing current-generation Xbox games on the Xbox360 in this video (MX vs. ATV Unleashed and Halo 2), this could mean that, at least in the testing stage, it is backwards-compatible."

Joten hyvin todennäköstä näyttäis olevan et vanhat pelit toimii myös uudessa.

Jep_8/36

SatDude:
No ilmeisesti Xboxin kovo ei ole ihan normaali pöytäkoneen kovo. Oletko huomannut sen pömpelin siinä 360:n päällä kun se on pystyasennossa noissa kuvissa? Se on se kovo, irroitettava sellainen. Vaikka en kyllä epäile etteikö jossain vaiheessa tulisi ohjeita kuinka tuohon saa jonku 200 gig normi kovon, mutta ei tuo ainakaan kovin esittelykelpoinen sen kanssa ole :D

vervex9/36

Eipä ole normikovo ei. Muutenkin kiinnostaisi onko tuossa pyritty jotenkin estämään modausmahdollisuuksia. Ja tietysti hinta kiinnostaa, luultavasti ei riitä ne epäillyt 300-400 dollaria, ennemminkin jotain 500 luokkaa. =)

Herra_abc10/36

^ Eka xbox oli myös 500€ aivan alussa nyt 170€

McGeek11/36

Muutama satanen on kohtuullinen hinta.

ONSnaab12/36

Totta kai ne laittaa aluksi mahottoman ison hinnan, sillä tyhmiltähän pitää ottaa rahat pois. Sitten kun toi maksaa 200e voisin toivoo sen joulupukilta.

konverter13/36

Musictv:n xbox 360 esitys oli omasta mielestä aika heikko, peleistä näytettiin tosi lyhyesti vain videoita, ja pelattiinhan siinä vissiin jotain perfect dark peliä, tosin itse peliä ei juurikaan näytetty vaan enemmän juontajaa ja pelaajia. Peli videoitten perusteella aika peeceemäiseltä grafiikka vaikutti vaikka potkua löytyykin moninkertaisesti nyky peruspc:heen verrattuna(3 ydintä prossussa)ja ne kaksi tuuletinta siellä takalevyssä varmaan pitää melkoista hurinaa kun vanhakin xboxi oli jo aika äänekäs. Nyt odotellaan sitten sonyn julkistusta...

yuni14/36

Kuulostaa melkoselta superilta, mutta artikkelissa jäi kaiken hienon ohella naurattamaan :
Jenkki-lippua imitoiva paneeli "isänmaallisille pelaajille".

Voi sentään.
Toivottavasti ei ainkaan tule laitteen mukana, hahaha... :D

mjk15/36

Niimpä taisi tulla ostettavaa, ja löytyyhän hyllystä jo 2 boxia ennestäänkin, modattu ja ei modattu....joten :-D

konverter16/36

SatDude:
No ilmeisesti Xboxin kovo ei ole ihan normaali pöytäkoneen kovo. Oletko huomannut sen pömpelin siinä 360:n päällä kun se on pystyasennossa noissa kuvissa? Se on se kovo, irroitettava sellainen. Vaikka en kyllä epäile etteikö jossain vaiheessa tulisi ohjeita kuinka tuohon saa jonku 200 gig normi kovon, mutta ei tuo ainakaan kovin esittelykelpoinen sen kanssa ole :D


No eiköhän tuossa boxissa ole usb liitäntä, siihen sitten jossain vaiheessa voi laittaa ulkoisen kovon jossa on usb 2.0 liitäntä. Varmaan joku softa modaus tarvitaan sitä ennen...

valky17/36

Vaikuttaa sen verran pätevältä, et joutuu ehkä itekkin vaihtamaan vanhan hyvän Dreamcastin uuteen. Johan tässä yks sukupolvi jäädäkkin väliin. Mut Soul Caliburista en luovu vieläkään...

nuqmatti18/36

No jos tuulettimet ovat liian äänekkäät ni voi siirtyä vesijäähyyn. Tästähän oli jo jossain juttua.

Räplääjä19/36

"vaikutti vaikka potkua löytyykin moninkertaisesti nyky peruspc:heen verrattuna"

Sanotaan mieluummin että potkua löytyy moninkertaisesti nyky teho pc:hen verrattuna!.

No ei tuo vielä mitään, aatelkaas! ps3 tulee olemaan vieläkin tehokkaampi, siitä pitää huolen jo se et ps3 tulee myyntiin huomattavasti myöhempään. Ja jos senkin "huhu specsit" pitää paikkansa kuten xbox360 kohdallakin, niin sillähän pyörittää ongelmitta xbox360 emua:).

Nixo20/36

Onko se vesijäähdytys nyt välttämättä parempi?
Epälen ettää microsoft joutuu korjailemaan palaneita konsoleita tuon oivan vesijäähdytyksen ansiosta.

mjk21/36

Tuo kovo sopisi kuvausten perusteella läppärin kovoksi..muistaakseni westernillä ja ibarilla oli joku tuon kokoinen.

Nixo22/36

Läppärin kovot onkin niitä halvimpia mahdollisia kyllä se siihen mahsollisesi voisi soveltua.

Shadown23/36

Kiintolevyksi oli ainakin suunnitteilla "Hybridi" kiintari. Flash-muistin ja magneettilevyjen sekoitus.

konverter24/36

No ei tuo vielä mitään, aatelkaas! ps3 tulee olemaan vieläkin tehokkaampi, siitä pitää huolen jo se et ps3 tulee myyntiin huomattavasti myöhempään. Ja jos senkin "huhu specsit" pitää paikkansa kuten xbox360 kohdallakin, niin sillähän pyörittää ongelmitta xbox360 emua:).


No tuskin pyörittää 360 emua, pitää muistaa se että aina kehutaan eukäteen omaa tuotetta ja kun konsolit tulevat markkinoille(ps3, xbox360) niin sitten nähdään taas että missä mennään. Pitihän ps2 aikoinaan olla emotion engine joka tuo tunteet peliin ja miten siinäkin kävi...

jmpk25/36

kuulostaa kätevältä. paljon otettu nykyisistä modatuista laitteista, mutta paljon on vielä ottamatta.

Shadown26/36

Mielestäni laillisuuden rajoissa on aika tarkkaan kaikki otettu.

Räplääjä27/36

Jes! PS3:ssa on blue ray, ja pyörittää kaikki dvd ja cd levyt, ja on alaspäin yhteensopiva.
512mt muistia, joka varmaankin lisääntyy 256 megalla myyntiin tullessa. Jännästi puole muistista on samaa tavallista 700mhz muistia kuin xbox360:kin. Hienon näköinenkin, jos tulee tollasena myyntiin, ei yhtään muovisen näköinen niiku xbox360

PS3 Overall performance point 2Teraflop. (xbox360 1tflop). Eli aivan eri teholuokassa kuin xbox360.

Shadown28/36

Niin noh. Pitihän Xbox:kin tulla aikoinaan 128 megalla, mutta lopullisessa julkaisussa olikin vain 64 megaa.

Noista tehoistakaan Sonyn suhteen en menisi vannomaan, kun pitihän PS2 olla tunteita matkiva sun muuta kivaa. Olihan se myöskin bannassa muutamassa maassa mukamas, koska epäiltiin sen olevan niin tehokas, että pystyttäisin jotain ydinpommeja tms. laskemaan sillä.

Ja jos toi ei ole lelumainen, niin ei mikään. Lähinnä joltain tasoscanneriltahan se näyttää.

Räplääjä29/36

Karsittuha tota on jo nyt, ei ole 4,2ghz niinkuin piti olla, eikä gigan muistia:). Mulla tuli heti mieleen ne bang olyfsen(vai mitkä ne oli) tuotteet, tuosta muotoilusta. Tyylikäs kone, mutta makuasiahan tuo;). Bill muistaakseni sanoi että jos sony lisää muistia niin xboxiin tuplataan muisti:). Ihan hauskaa toi konsoli taistelu, josta me ostajat tietysti hyödytään:).

Nixo30/36

Mistäs osotteesta tai linkistä sit uutta ps3 pääsis katsastamaan??? voisko joku informoida!!1

zapetu31/36

http://www.anandtech.com/tradeshows/showdoc.aspx?i=2424

Katsokaapa näitä XBox 360:sen kuvia ja verratkaa niitä, tuonne PS3:sen puolella laittamaani kuvaan http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/5/192000 . Kumpikohan mahtaa olla hiljaisempi.

http://images.anandtech.com/reviews/tradeshows/2005/E3/day2/xbox3...

http://images.anandtech.com/reviews/tradeshows/2005/E3/day2/xbox3...

http://images.anandtech.com/reviews/tradeshows/2005/E3/day2/xbox3...

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 25. toukokuuta 2005 @ 17:42

Edit: Siirsin kuvat linkkien taakse.

zapetu32/36

Uusi ja vanha boxi rinnakkain:

Nixo33/36

NO ei se paljoa pinempi ollu kun mitä se vanha kolkuttajakaan
yllättävää ettei Microsoft ole yrittänyt kutistaa sen kokoa.

Nixo34/36

Tietääkö kukaan paljonko tuo uusi boxi painaa ??

zapetu35/36

XBox360 mitat ovat:
309 mm (leveys) x 83 mm (korkeus) x 258 mm (syvyys)
Paino 3.5Kg

Vanha boxi:
320 mm (leveys) x 101 mm (korkeus) x 260 mm (syvyys)
Paino 4Kg

Oleellisinta on, että uusi boxi on ohuempi ja kovera ja siten huomattavasti siromman näköinen kuin kupera ja korkea vanha boxi.

http://news.teamxbox.com/xbox/8439/Xbox-360-Xbox-SideBySide-Picture/

zapetu36/36

Kuva Xbox360:sen grafiikkaprosessorista, Xenoksesta



Isompi kuva: http://www.beyond3d.com/articles/xenos/images/c1.jpg

Keskellä itse pääydin ja reunassa 'älykäs' eDRAM.

http://www.beyond3d.com/

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT