AfterDawn logo

Sony lopettaa CD-kopiointisuojausten käytön Japanissa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
5 kommenttia

Jo vuosia kestäneiden julkisten vastalauseiden jälkeen, joita on satanut sekä kuluttajajärjestöiltä, artisteilta sekä hallituksilta, on ainakin yhden suuren levy-yhtiön yksi maayksikkö tullut järkiinsä ja päättänyt lopettaa maksavien asiakkaidensa elämän vaikeuttamisen. Sony Music Entertainment on ilmoittanut, että marraskuun 17. päivästä lähtien kaikki Japanissa myydyt Sonyn CD-levyt ovat vapaat kaikista kopiointisuojauksista.

Virallinen syy kopiointisuojauksista luopumiselle on Sonyn mukaan japanilaisten kuluttajien kehittynyt laintuntemus tekijänoikeuksiin liittyvissä seikoissa sekä tiukentunut lainsäädäntö Japanissa. Mutta lienee täysin selvää, että Sony on vihdoinkin heittänyt pyyhkeen kehään, ainakin omilla kotimarkkinoillaan, tajuten, että kuluttajat jotka ostavat levyn, ostavat sen ja ne jotka eivät osta sitä, saavat sen kopiointisuojauksista huolimatta lähes sormea napsauttamalla verkosta joka tapauksessa. Päätös merkinnee myös sitä, että Sonyn myymiin levyihin voidaan jatkossa painaa taas virallinen CD-logo, ainakin Japanissa, sillä Philips -- joka omistaa CD-logoihin ja -spekseihin tekijänoikeudet -- on nostanut asiasta jonkinasteista meteliä, sillä kopiointisuojatut levyt ovat lähestulkoon aina CD-standardien vastaisia.


Lähde: The Register

5 KOMMENTTIA

handeran1/5

katos mokomaa,jos sony palaa "aitoihin" cd-levyihin euroopassakin niin kohta voi taas ostaa sonyn tuotteita,liityin kopiosuojaa boikotoivien rintamaan vuosia sitten,ainoa lipeäminen on tapahtunut "lordi":n levyjen kohdalla.

teme5652/5

Täytyy nostaa hattua Sonylle, kun tajuaa vihdoin viimein, että ei niistä suojauksista ole kuin haittaa kuluttajille.
Ne, jotka levyn ostaisivat, ostavat sen ja sadattelevat kun kopiosuojaus hankaloittaa levyn toistoa.
Ne taas jotka eivät sitä ostaisi, ohittavat kopiosuojauksen tai ottavat levyn netistä.

Onkohan toi suojaus oikeasti yhtään piratismia vähentänyt? Tuskinpa. Sellainenkin ihminen, joka juuri ja juuri osaa tehdä CD:stä suoran kopion, ihmettelee vähän aikaa ja antaa levyn sitten paremmin tietävälle kaverilleen, joka tekee kopion hänen puolestaan paremman tietotaidon avulla.

Ankhtify3/5

Ihan hyvä juttu... Toivottavasti Sony esimerkillään edesauttaa muita levy-yhtiöitä tekemään samoin.

mika4/5

Jaaha :)
Sonylla huomattiin, että työntekijöille maksetaan tavallaan tyhjästä. Ainahan noi suojat murretaan ja kuten ketjussakin jo tuli ilmi, niin hallaahan noi vaan kuluttajille tekee.

mcmopo5/5

Harmi vain että tuo tulee vain Japaniin. Kaipa tuokin idea eurooppaan leviää joskun (ainakin toivoa saa).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT