AfterDawn logo

RIAA vs "Jane Doe" -juttu kiihtyy

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Juttu, jossa kalifornialainen naishenkilö on haastanut RIAA:n oikeuteen, vastustaen häntä kohtaan nostettua haastetta, jonka avulla RIAA saisi hänen henkilötietonsa hänen palveluntarjoajaltaan.

Juttu kiertyy Yhdysvaltain DMCA-lain ympärille, jonka mukaan tekijänoikeuden omistaja pystyy saamaan suoraan palveluntarjoajalta yksilöidyn käyttäjän henkilötiedot, jos tekijänoikeuden omistaja pystyy osoittamaan, että tällä on aihetta epäillä kyseistä käyttäjää tekijänoikeuksiensa rikkomisesta. Mitään siis ei tarvitse tässä vaiheessa näyttää toteen eikä henkilötietojen luovutuksenkaan jälkeen ko. käyttäjää tarvitse edes haastaa oikeuteen, riittää perusteltu epäilys.

Nyt kalifornialaisnainen, joka tunnetaan oikeuspapereissa nimellä "Jane Doe" (eli 'Maija Meikäläinen' tms), on asianajajiensa kautta antanut lausuntoja vakuuttaen syyttömyyttään tiedostojenjakoon Kazaa-verkossa. Hänen mukaansa hän on ostanut käyttämänsä tietokoneen käytettynä ja tietokoneen kovalevy oli ladattuna täyteen musiikkia -- myöhemmin nainen väittää käyttäneensä Kazaata kyseisten kappaleiden kuunteluun ja sanoo yrittäneensä saada ohjelman tiedostojenjakotoiminnon pois päältä useaan kertaan siinä onnistumatta.


RIAA on vastannut omilla lausunnoillaan "Jane Doen" väitteisiin, sanoen, että käyttäjän Kazaassa jakamien tiedostojen perusteella kyseessä on vakava ja pitkään jatkunut tietoinen tekijänoikeuden rikkomus.

Molempien osapuolten lausunnoista paistaa läpi se, että jutussa ollaan siirrytty jo varsinaiseen tekijänoikeusrikkomusoikeudenkäyntiin, sivuuttaen koko henkilötietojen luovutukseen liittyvä jupakka, joka nyt kuitenkin on ainoa käsitteillä oleva asia tässä tapauksessa. Oleellista on muistaa, että se, onko nainen syyllinen vai ei, ei liity millään tavalla siihen, onko hänen henkilötietojensa luovutus RIAA:lle laillista vai ei. Nainen väittää henkilötietojen luovutuksen rikkovan hänen yksityisyydensuojaansa sekä erinäisiä Yhdysvaltain perustuslain hänelle suomia muita oikeuksia.

Lähde: Silicon.com

3 KOMMENTTIA

Vone1/3

Naurettava kyl toi jenkkien oikeuslaitos.. maa jossa todellakin KAIKKI on mahdollista!!!

jylppy852/3

näemmä... saas nähdä miten tässä käy, mutta peukaloa näytän "Jane Doe.lle"

stomppa823/3

No näytää löytyvän pokaa sen verran kuitenkin Jane Doe.lta että on uskaltanut hastaa RIAA:n oikeuteen .

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT