AfterDawn logo

DVD-CCA vs. Bunner -- eriäviä näkemyksiä

Jari Ketola Jari Ketola

DVD-CCA:ta ja Andrew Bunneria edustavat lakimiehet ovat esittäneet argumenttinsa Kalifornian korkeimmassa oikeudessa torstaina. DVD-CCA toisti näkemyksensä, jonka mukaan DeCSS -ohjelmakoodi on suunniteltu tiettyä toimintoa varten, jolloin se on työkalu eikä sananvapauslain suojaamaa puhetta.

First Amendment -projektin puolesta Bunneria edustava asianajaja David Green puolestaan totesi tietokoneohjelmien olevan puhetta, vaikkei käytetty kieli olekaan kaikkien ymmärrettävissä. Silti kielellä välitetään ideoita samalla tavalla kuin millä tahansa muullakin kielellä.

Tietokoneohjelmahan voidaan kirjoittaa painetun kirjan sääntöjen pohjalta. Eikö siinä tapauksessa sekä kirja että ohjelma kuvaa samoja tapahtumia -- ainoastaan käytetty kieli on eri. Näin yksinkertaisella analogialla ongelma ei kuitenkaan ratkea. DVD-CCA nimittäin väittää DeCSS:n sisältävän myös liikesalaisuuksiksi luokiteltavaa tietoa. Tällöin ohjelman kirjoittamiseen käytetty kirja olisi tullut varastaa ennen ohjelman kirjoittamista. Norjan laki kuitenkin sallii syvällisempää ohjelmistojen tutkimista, kuin esimerkiksi Yhdysvaltain laki. Lisäksi DeCSS:n käyttämä purkurutiini löydettiin huolimattomasti suojatusta DVD-toisto-ohjelmasta.


Jutussa onkin kyse lähinnä periaatteista. DeCSS:n levittämisellä ei enää ole kummallekaan osapuolelle mitään merkitystä.

Lähde:
The Register

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT