AfterDawn logo

Copyleft

Copyleft on Richard Stallmanin ideoima käsite, joka on tapa levittää vapaita ohjelmistoja ja teoksia. Toisin kuin perinteinen tekijänoikeus (engl. copyright), copyleft sallii kenen tahansa käyttää ja muokata alkuperäistä teosta, kunhan myös tuloksena syntynyt muokattu työ noudattaa samaa lisenssiä. Vapaa levitettävyys ja muokattavuus säilyy siis kaikissa alkuperäiseen työhön pohjautuvissa töissä. Vaikka copyleft-lisenssi kumoaakin perinteisen tekijänoikeuden, eivät sen alla julkaistut teokset kuitenkaan ole julkista tietoa. Mikäli lisenssin ehtoja ei noudateta, uhkaa rikkojaa normaali tekijänoikeuslain mukainen rangaistus.

Kaikkein tunnetuin ja käytetyin copyleft-lisenssin muoto on Stallmanin laatima GNU General Public License, jolla myös Linux-käyttöjärjestelmä on lisensoitu. Myös Wikipedia on suojattu samalla lisenssillä.

Vapaudestaan huolimatta ovat Copyleft-lisenssin ehdot perusmuodossaan kohtalaisen tiukat, sillä ne vaativat lisenssin noudattamista myös siihen pohjautuvilta töiltä ja töiden käyttäjiltä. Siksi Copyleft-lisenssistä on laadittu eri tasoisia versioita, joista osa on sallivampia kuin toiset. Copyleft voi olla joko vahva tai heikko, joista ensi mainittu vaatii Copyleftin tiukkaa noudattamista, kun taas heikko copyleft mahdollistaa linkittämisen myös muihin lisensseihin. Copyleft voi myös olla täysi tai osittainen, eli lisenssillä voi suojata joko koko työn tai pelkästään osia siitä.

Itse termi "copyleft" on esiintynyt jo 70-luvulla ennen kuin Stallman otti sen käyttöön. Stallman itse kertoo saaneensa idean termin käyttöön ohjelmoija Don Hopkinsin kirjeestä, kun Hopkins oli kirjoittanut viestinsä loppuun vitsikkäästi "copyleft - all right reversed".

Katso myös Wikipedia.

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki