Suomalaiset menettäneet viime aikoina runsaasti rahaa huijauksiin - suurin yksittäinen rikollisille päätynyt summa yli 160 000 euroa
Poliisi on jakanut tietoa viime aikaisista huijauksista, joilla suomalaiset ovat menettäneet rutkasti rahaa rikollisille.
Huijauksissa rikolliset yleisesti pyrkivät saamaan haltuunsa uhrien verkkopankkitunnuksia, pankki- ja luottokorttitietoja tai saada uhri siirtämään tekaistulla verukkeella rahansa rikollisten tileille.
"Rikolliset lähestyvät uhria pääsääntöisesti tekstiviestillä, sähköpostilla tai soittamalla. Teksti- tai sähköpostiviestit sisältävät yleensä jonkun linkin ja vastaanottaja yritetään eri verukkeilla saada avaamaan linkkiä, josta avautuu rikollisten hallinnoima sivu", kertoo rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista.
Tällaisia huijaussivustoja vastaan juuri Elisa ja DNA julkaisivat päivitettyjä puhelinliittymiä.
Poliisi on jakanut useita esimerkkejä tämän ja edellisen viikon aikana tapahtuneista huijauksista. Useita huijauksia on tehty Ajovarman nimissä.
Ajovarman nimissä tehdyllä huijauksella eräältä pariskunnalta vietiin peräti yli 160 000 euroa.
Ensiksi uhri sai puhelimeen tekstiviestin, jossa kerrottiin viivästyneestä pysäköintivirhemaksusta, joka tuli hoitaa samana päivänä perinnän välttämiseksi. Viestissä oli linkki, jota kautta asian voi hoitaa ja linkki näytti vievän Ajovarman sivulle, mutta todellisuudessa se vei rikollisten sivulle.
Kuopiolainen 50-luvulla nainen oli klikannut linkkiä ja kirjautunut sen jälkeen avautuneelle sivustolle mobiilivarmenteella etsiäkseen viestiin liittyen tarkempaa tietoa, jota ei ollut löytynyt. Myöhemmin samana iltana oli tullut puhelu ulkomaalaisesta numerosta, jossa hyvin suomea puhuva ja kohtelias mies oli kertonut olevansa viranomainen.
Mies oli kertonut naisen ja hänen miehensä käytössä olevaan tiliin oli tehty hyökkäys ja sen vuoksi tilillä olevat rahat piti siirtää turvaan tileille, joiden tilinumerot mies oli puhelimessa antanut. Pariskunta oli uskonut miestä ja siirtänyt tililtään rikollisten tileille yli 160 000 euroa.
Toisessa hyvin samankaltaisessa tapauksessa linkin klikkaamisen jälkeen nainen oli saanut puhelun, jossa soittanut henkilö oli kertonut olevansa pankkitoimihenkilö. Henkilö oli kertonut, että naisen Osuuspankissa oleva tili aiotaan kaapata ja pyytänyt naista siirtämään rahat antamalleen tilille turvaan. Nainen oli siirtänyt rikollisten tilille yhteensä 29 000 euroa.
Tämän viikon alussa kuopiolainen 40-luvulla syntynyt naine oli saanut puhelun, jossa Osuuspankin edustajaksi esiintynyt mies oli houkutellut kiireeseen vedoten naisen antamaan hänelle verkkopankkitunnukset. Rikolliset olivat vieneet naisen tilliltä laittomasti lähes 30 000 euroa.
Yhteensä huijarit veivät tämän ja viime viikon aikana lähes 400 000 euroa pelkästään itäsuomalaisilta.
Poliisi huomauttaa, että pankkitunnuksia tai korttitietoja ei tule syöttää teksti- tai sähköpostiviestin kautta saatuun sivustoon. Viranomaiset eivät koskaan sisällytä virallisiin viesteihin linkkejä, joissa pyydetään antamaan tunnukset.
Lisäksi pankki, poliisi tai kukaan muukaan laillinen toimija ei soita ja pyydä pankkitunnuksiasi tai pyydä siirtämään varojasi turvatilille.
1 KOMMENTTI
Lekovan1/1
Toivottavasti oppii virheistään. iltapäivälehdet sekä pankit ovat pulollaan ohjeita joilla välttää tämänkaltaiset huijaukset ja siitä huolimatta ihmiset antaa pankkitunnuksensa huijareille. ei voi muuta kuin syyttää itseään.
Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.