Trump hermostui, kun Apple ei siirräkään tuotantoa Yhdysvaltoihin vaan Intiaan
Donald Trump on toivonut Applen siirtävän tuotantoaan Yhdysvaltoihin. Trump on haaveillut tästä jo pitkään, sillä Apple vakuutteli jo Trumpin edellisellä presidenttikaudella (2017-2021) siirtävänsä Mac-tietokoneidensa tuotannon Yhdysvaltoihin.
Ensimmäistäkään Mac-tietokonetta ei ole valmistettu Yhdysvalloissa, eikä Apple ole yhtään kokoonpanolinjaa rakentanut Yhdysvaltoihin vieläkään.
Nykyisen kautensa aluksi Trump on jälleen hiillostanut Applea siirtämään tuotantoaan takaisin Yhdysvaltoihin. Vastineeksi Apple lupasi sijoittaa hurjat 500 miljardia dollaria panostaakseen Yhdysvaltojen toimintoihinsa.
Mutta mm. talousjulkaisu Forbesin arvion mukaan kyseinen summa ei todellakaan tarkoita sitä, että Apple alkaisi valmistamaan ensimmäistäkään kuluttajille tarkoitettua laitetta Yhdysvalloissa. Sen sijaan summa koostuu todennäköisesti palvelinkeskuksista, tekoälyyn panostamisesta ja sen sellaisesta toiminnasta. Eli ei siitä, mistä Trump haaveille - eli tavallisten duunareiden tehdastyöpaikoista Amerikassa.
Ja kun Trump aloitti kauppasotansa koko maailmaa vastaan huhtikuussa, oli siinäkin osittaisena tavoitteena pakottaa edes amerikkalaiset yhtiöt siirtämään tuotantoaan takaisin kotimaahan. Mutta Yhdysvaltain iskettyä Kiinalle muita maita korkeammat tullit, vastasi Apple tilanteeseen siten, että yhtiö aikoo kasvattaa Intiassa sijaitsevien tehtaidensa tuotantomääriä. Jatkossa valtaosa Yhdysvaltain markkinoille tulevista iPhoneista olisi valmistettu Intiassa, Kiinan sijaan.
Trump ei ole ollut kovin iloinen päätöksestä ja hiljattain hän kommentoi happamasti asiaa, toteamalla "Intian osaavan huolehtia itsestään". Samalla Trump toisti, että Applen pääjohtaja Tim Cook on luvannut Applen investoivan 500 miljardia dollaria Yhdysvaltoihin ja Trumpin mukaan se merkitsee "useita tehtaiita Yhdysvaltoihin".
Lähes kaikki suurimmat kännykkävalmistajat ovat itse asiassa noudattaneet Trumpin ajatusta siitä, että korkeiden tuontitullien vuoksi kannattaa tuotanto siirtää maan sisälle. Tämä tosin koskee vain ja ainoastaan Intiaa. Intia nosti vuosikymmen sitten elektroniikan tuontitullit hyvin korkealle ja sen seurauksena lähes kaikkia puhelinmerkkejä tehdään myös Intiassa.
Ongelmana konseptissa on se, että Intiassa tehdyt puhelimet ovat kalliimpia kuin Kiinassa tehdyt ja tämän vuoksi Intiassa tehdyt puhelimet myydään lähes pelkästään Intian sisällä. Samoin kävisi todennäköisesti myös Yhdysvalloissa tehdyille puhelimille, mutta Yhdysvaltojen ja Kiinan palkkatasojen ero on täysin eri tasoa kuin Intian ja Kiinan palkkojen ero.
Arvioiden mukaan "Made in USA" iPhonet maksaisivat noin kolme kertaa nykyistä enemmän, eli halvimmat iPhonet maksaisivat Yhdysvalloissa tehtynä noin 3000 euroa.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT