--->
AfterDawn logo

Monopolioikeudenkäynti Facebookia vastaan alkoi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yksi tärkeimmisstä monopolioikeudenkäynneistä alkoi Yhdysvalloissa. Oikeusjutussa Yhdysvaltain kauppakomissio FTC syyttää Facebookia eli nykyisin Metana tunnettua yhtiötä monopolilainsäädännön rikkomisesta.

Yhdysvaltain, kuten käytännössä kaikkien muidenkin demokratioien, lainsäädäntöön kuuluu pykäliä, joilla rajoitetaan monopoliaseman hyväksikäyttöä. Kyseessä ei yleensä ottaen tarvitse olla täydellinen monopoli, vaan lainsäädännössä käytetään mm. Suomessa termiä "määräävä markkina-asema".

Jos jollain yhtiöllä on tietyllä toimialalla määräävä markkina-asema, sen toimintatapoihin kohdistuu sellaisia rajoituksia, jotka eivät koske "tavallisia", heikommassa kilpailuasemassa olevia yrityksiä.

FTC:n oikeusjuttu Facebookia vastaan keskittyy kahteen yrityskauppaan, jotka yhtiö teki 2010-luvulla.

Vuonna 2012 Facebook osti itselleen vauhdilla kasvaneen Instagramin. Kauppahinta oli tuolloin miljardi dollaria, silloisella valuuttakurssilla noin 765 miljoonaa euroa.

MAINOS


Instagram oli tuolloin pieni yritys, jolla oli vain 13 työntekijää. Mutta se kasvoi tuolloin todella vauhdikkaasti ja siitä tuli nopeasti muodostumassa selkeästi uusi suosittu sosiaalisen median palvelu.

Toinen yrityskauppa, johon FTC oikeusjutussaan keskittyy, on vuonna 2014 tehty kauppa, jossa Facebook osti WhatsAppin itselleen.

Kauppasumma WhatsAppin tapauksessa oli selkeästi hurjempi kuin Instagramin aikoihin: Facebook maksoi WhatsAppista 16 miljardia dollaria. Toki WhatsAppilla oli jo tuolloin 450 miljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää ja se oli kasvamassa vauhdilla kohti miljardin käyttäjän rajapyykkiä.

FTC:n mukaan molemmat yrityskaupat tehtiin vain ja ainoastaan siksi, että Facebook pelkäsi yritysten muodostuvan sen uhaksi sen sosiaalisen median valta-asemalle. Facebook oli myös WhatsAppin suora kilpailija, omalla, vuonna 2011 perustetulla Messenger-pikaviestimellään.

Etenkin WhatsAppin oston jälkeen kilpailuviranomaiset niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin kiinnostuivat kaupasta tarkemmin. Itse asiassa Facebook itse pyysi EU:ta tutkimaan kaupan laillisuuden ennen sen toimeenpanoa.

Oikeudenkäynnin avauksesta uutisoineen Deadlinen mukaan Facebook oli 2010-luvun alussa täysin uuden tilanteen edessä. Maailma oli siirtymässä vauhdilla tietokoneista kännyköihin tärkeimpänä netin käytön muotona - ja yhtiö oli jäämässä jalkoihin kehityksestä.

Samaan aikaan sekä WhatsApp että Instagram olivat ns. mobile-first -palveluita, jotka oli suunniteltu nimenomaan kännykällä käytettäväksi. Molemmat palvelut saivat selainversion vasta vuosia julkaisunsa jälkeen, eli ne olivat lähtökohtaisesti mobiilisovelluksiksi suunniteltujakin.


Yhdysvaltain hallintoa eli FTC:tä jutussa edustava lakimies Daniel Matheson nosti jutun yhdeksi tärkeimmäksi avainkohdaksi Facebookin pääjohtajan Mark Zuckerbergin sähköpostiviestin vuodelta 2012, jossa Zuckerberg kertoi, että Facebookin "täytyy neutraloida kilpailija". Samassa sähköpostissa Zuckerberg kertoo, että ostamalla Instagramin, yhtiö ostaa itselleen lisää aikaa.

Metan puolustus puolestaan keskittyy painottamaan sitä, että yhtiöllä on kilpailua sosiaalisessa mediassa: Snap, TikTok ja Twitter. Lisäksi Meta puolustautuu sillä, että yrityskaupat hyväksyttiin alunperin Yhdysvaltain kilpailuviranomaisten toimesta.

FTC mainitsee todisteenaan myös Facebookin sisäisen sähköpostin vuodelta 2018, jossa yhtiö päättää lopettaa Instagramin vahvan suosittelun käyttäjilleen, koska Facebookissa käyttäjät tuottavat yhtiölle enemmän rahaa kuin Instagramissa.

Yhtenä mahdollisuutena oikeudenkäynnissä voidaan päätyä tilanteeseen, jossa Meta päätetään pilkkoa osiin - eli todennäköisimmin WhatsApp ja Instagram irrotettaisiin takaisin omiksi yhtiöikseen.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki