--->
AfterDawn logo

Trumpin tullit nostavat elektroniikan hintoja käsittämättömän paljon Yhdysvalloissa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Donald Trumpin hallinto ilmoitti myöhään eilisiltana koko maailmaa koskevista rankoista tulleista, jollaisia maailmassa ei olla nähty lähes sataan vuoteen.

Erityisen pahasti tullit iskevät kahteen suureen elektroniikkaa valmistavaan maahan, eli Kiinaan ja Vietnamiin, joissa valmistetaan lähes kaikki maailman elektroniikka.

Kiina on ollut Trumpin hampaissa jo aiemminkin ja monet jättimäiset elektroniikkafirmat ovatkin pyrkineet hajauttamaan tuotantoaan jo useamman vuoden ajan. Mutta näyttää siltä, että monet yritykset päätyivät hajautusyrityksissään vain ojasta allikkoon.

Liikevaihdolla mitattuna maailman suurin kulutuselektroniikkaa myyvä yhtiö, Apple, on hajauttanut osan iPhonejen ja Macbookien tuotannosta muihinkin Aasian maihin, vaikkakin valtaosa yhtiön tuotteista valmistetaan edelleen Kiinassa.

Mutta esimerkiksi osa iPhoneista on jo pidempään valmistettu Vietnamissa. Tämän lisäksi Applella on tuotantoa myös Intiassa, mutta siellä yhtiön valmistaa lähinnä Intian omille markkinoille suunnattuja tuotteita, paljon pienemässä mittakaavassa.

MAINOS


Uusien tullien myötä näyttää siltä, että hajautuksesta ei ollut juurikaan hyötyä: Trumpin asettamat tullimaksut ovat Kiinan osalta 54 prosenttia, Vietnamin osalta 46 prosenttia ja Intiassa tehdyille tuotteillekin 27 prosenttia.

Käytännössä Yhdysvalloissa myytäviin Applen tuotteisiin lätkäistään rajalla noin 50 prosentin lisämaksu päälle, kun rahtikontti saapuu Aasiasta Amerikkaan.

Mikäli Apple ei suostu tinkimään omista katteistaan, tarkoittaa se rajuja hintojen nostoja kuluttajille. Esimerkiksi yhtiön edullisin iPhone 16 Pro -malli maksaa Yhdysvalloissa 999 dollaria. Mikäli puhelin on valmistettu Vietnamissa, sen hinta hyppäisi 1460 dollariin - ja mikäli puhelin on valmistettu Kiinassa, sen hinta nousisi 1540 dollariin.

New York Timesin haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että Applella ei ole mitään mahdollisuuksia kiertää tulleja millään tavalla. Yhtiö voi joko siirtää tullimaksut sellaisenaan kuluttajilta perittäviin hintoihin (eli aiemmin kuvaamamme malliin, jossa puhelimen ostohinta nousee noin 50%) tai sitten yhtiö voi tinkiä omista katteistaan.

Tullit ovat kuitenkin niin kovat, että Applekaan tuskin tekee yhtä puhelinta kohden niin paljoa myyntivoittoa, että se voisi ottaa tullit kokonaan omalle kontolleen. Todennäköistä on, että Apple nostaa kuluttajahintoja ensin jonkin verran ja mikäli kauppasotaan ei saada ratkaisua, siirtää se pikkuhiljaa koko tulleista syntyvän lisähinnan amerikkalaisten kuluttajien maksettavaksi.

Ainoa vaihtoehto tullien välttämiseksi on se, että Apple siirtäisi tuotantonsa Yhdysvaltoihin. Mutta silloinkin tullit pitäisi maksaa kaikista Aasiasta saapuvista osista, vaikka kokoonpano tapahtuisikin Yhdysvalloissa, joka sekin nostaisi väistämättä tuotteiden hintoja. On myös epävarmaa, pystyykö edes Apple rakentamaan kannattavaa korkean elektroniikan tuotantoa Yhdysvaltoihin. Vuonna 2019 Apple lupasi siirtää tietokoneiden valmistustaan Yhdysvaltoihin, kun Trump sitä oli vaatinut. Kuudessa vuodessa asialle ei ole tapahtunut mitään - yhtään Applen tuotetta ei valmisteta edelleenkään Yhdysvalloissa.


Sama ongelma toki koskee myös kaikkea muutakin elektroniikkaa, sillä lähes kaikki elektroniikka valmistetaan Kiinassa. Ja vaikka kokoonpano saataisiinkin siirrettyä Yhdysvaltoihin, ovat komponenttien toimitusketjut globaaleja - ja kaikkiin ulkomailta saapuviin pieniin muttereihinkin lisätään samat tullimaksut. Eli amerikkalaisten pitää tottua lähiviikkoina siihen, että olipa kyseessä sitten läppärit, televisiot, kännykät tai robotti-imurit, niin niiden hintoihin on odotettavissa jopa 50 prosentin nousu.

1 KOMMENTTI

SUPERHAMSTERI1/1

Osa Mac Proista on Yhdysvalloissa koottu tjsp
https://www.macrumors.com/2023/06/12/ne...l-assembly-usa/

https://www.apple.com/newsroom/2019/09/...-made-in-texas/

Toki tuossa ehkä päällimmäisenä syynä varmaan se, että kokoonpanot myydään räätälöitynä, jolloin toimitusajat menisi aivan kohtuuttomaksi. (Vrt. Koneiden kasauspalvelut)

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

33 vuotta vanha Amigan käyttöjärjestelmä sai virallisen päivityksen

AfterDawn

Ja taas mennään... EU:n vihattu, vahvan salauksen kieltävä Chat Control -lakiesitys palasi taas uudella nimellä

AfterDawn

Posti muutti rankasti käyttöehtojaan: ryhtyy profiloimaan käyttäjiä, kohdentaa tiedoilla mainoksia - näin estät

AfterDawn

Dystopia? Britannia kehittää työkalua, joka ennustaisi todennäköisimmät murhaajat

AfterDawn

Nyt se tapahtui: Linkkivero iski Suomeen - Amppareiden kilpailija suljettiin, Kopiosto vaati rahaa otsikoista

AfterDawn

Osuuspankin verkkopankki, mobiilipankki ja tunnistautuminen ovat nurin

AfterDawn

Kaksi läppärivalmistajaa keskeytti tietokoneidensa myynnit Yhdysvalloissa - tullien takia hinnoittelu on mahdotonta

AfterDawn

Trumpin bluffi petti hyvinkin nopeasti: Puhelimet ja tietokoneet välttyvät tulleilta

AfterDawn

Applen uutuuskännykkä myy hurjalla tahdilla - yhtiö nousi ensimmäistä kertaa ikinä alkuvuodenkin myydyimmäksi kännykkävalmistajaksi

Puhelinvertailu

Powered by HIGH.FI

Powered by HIGH.FI
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki