AfterDawn logo

LG lopetti Blu-ray -soitinten valmistuksen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Fyysinen media alkaa olemaan pikkuhiljaa kuollut, ainakin elokuvien osalta. Korealainen kuluttajaelektroniikkajätti LG on päättänyt lakkauttaa Blu-ray -soitinten valmistuksen.

Aiemmin saman tempun ovat tehneet mm. Sony, Oppo ja Samsung. LG:n päätöksen jälkeen viimeinen suuri Blu-ray -soitinten valmistaja on japanilainen Panasonic.

Toisen iskun Blu-ray otti aiemmin tänä kesänä, kun poltettavien Blu-ray -levyjen valmistus lopetettiin.

Vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä oli meneillään repivä sota kahden teräväpiirtoisen optisen formaatin kesken, kun HD DVD ja Blu-ray taistelivat siitä, kummasta tulee megasuositun DVD:n seuraaja. Vuosia kestäneen väännön voitti lopulta Blu-ray, mutta riemusta tuli hyvin lyhytaikainen.

Kun formaatit taistelivat keskenään, takavasemmalta ilmestyi Netflix, joka lähes ilmiömäisen nopeasti muutti maailmaa ja siirsi kuluttajat elokuvien ostajista suoratoistopalveluiden tilaajiksi.


Toki, Netflixin hegemoniaa ja eräänlaista kuluttajien helppoa elämää kesti sitäkin vain hetken. Aluksi Hollywood ei juurikaan uskonut Netflixin menestykseen ja yhtiö sai raavittua itselleen elokuvia lähes puoli-ilmaiseksi ja käytännössä kaikilta studioilta. Mutta kun suoratoisto osoittautuikin menestykseksi, alkoivat studiot perustamaan omia palveluitaan.

Ja nyt olemme tilanteessa, jossa fyysiseen mediaan ei oikein kukaan haluaisi palata, mutta samalla sisältö on hajaantunut useisiin eri kuukausimaksullisiin palveluihin.

LG:n päätöksestä uutisoineen FlatpanelsHD:n mukaan LG:llä on vielä jonkin verran myymätöntä Blu-ray -soitinten varastoa jäljellä. Yhtiö luonnollisesti myy varastonsa tyhjäksi, mutta uusia tuotteita ei enää tule, vaan tehdaslinajstot on nyt lakkautettu LG:n Blu-ray -soitinten osalta.

2 KOMMENTTIA

extralow1/2

Sonykin on lopettanut, mutta PS5 on samalla blueray soitin, 4K

DeNiWar2/2

Kun fyysinen media jää pois ja kaikki on netissä, niin pitäkää kivaa elokuvakokoelmienne kanssa kun palvelu päättää että valikoimaa voidaan karsia tai koko palvelu lakkaa olemasta.
Tai kuten muutama elokuvapalvelu tekee että sarjojen tuotantokausia myydään sillointällöin toiseen palveluun joko kokonaan tai tietyksi määräajaksi, jolloin ne poistuvat olemasta nykyisessä palvelussa, joten päästäkseen katsomaan sarjaa pitää ostaa myös sen toisen palveluntarjoajan palvelu.

Tai kun suunnitelmissa on hirmupakkasten tai lumimyräkän keskellä pitää leffailtaa kun ulos ei voi mennä, ja nettiyhteydessä sattuu olemaan myräkästä aiheutuvaa ongelmaa, soronou leffailta kun palvelin ei ole tavoitettavissa ja bluray leffatkin keretty jo heivaamaan jätteeseen.

Tosin tuo nettiyhteyden häiriintyminen kovassa lumimyräkässä koskee ainoastaan suomea jossa kiinteisiin kohteisiinkin tarjotaan lähes ainoastaan mobiiliverkkoa (4G tai 5G) "kun pitää olla mobiilin kärkimaa", samalla kun useimmissa muissa maissa (joita suomalaiset pilkkaavat kun jäävät mobiilidatassa taakse) kiinteisiin kohteisiin tarjotaan poikkeuksetta kuitua joka on vakaampi ja huomattavasti energiatehokkaampi kiinteisiin yhteyksiin jotka eivät liiku (talot harvemmin liikkuvat paikaltaan) eivätkä siis tarvitse mobiiliverkkoa.

(Esimerkkinä pilvipalveluiden ongelmista: on tullut jo parikin ongelmaa lähipiirissä, kuten se että eräs tuttava digitoi kaikki valokuvansa ja hävitti tilaavievät valokuva-albuminsa. No, muutaman vuoden päästä kyseinen pilvipalvelun ylläpitäjä päätti yllättäen lakkauttaa palvelunsa. Hups! Sinne meni bittiavaruuteen hänen koko valokuvahistoriansa eikä ainuttakaan muistoa ollut enää valokuvien muodossa olemassa eikä niitä koskaan enää takaisin saanut.)

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki