Hyvitysmaksua ehdotetaan takaisin käyttöön
Kenties televisioluvan ohella Suomen vihatuimman, jo historiaan kadonneen veroluonteisen maksun titteliä kantanee ns. kasettimaksu eli viralliselta nimeltään yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu.
Aiemmin hyvitysmaksua perittiin mm. tyhjien C-kasettien, tyhjien CDR-levyjen, tyhjien DVD-levyjen ja tallentavien digiboksien kovalevyjen hinnasta. Suomalaiset jälleenmyyjät joutuivat lisäämään kyseisen hinnan myymiinsä tuotteisiin ja maksamaan sen sitten valtiolle hyvitysmaksuna.
Valtio puolestaan tilitti rahan tekijänoikeusjärjestöille, korvauksena siitä, että kuluttajat kopioivat musiikkia, elokuvia ja sarjoja omaan käyttöönsä.
Hyvitysmaksu aiheutti mm. sitä, että tyhjät DVD-levyt maksoivat niiden suosion kultavuosina Suomessa selkeästi enemmän kuin vaikkapa Saksassa - joten näppärät kuluttajat tilasivat tyhjät mediansa ja myös tallentavat digiboksinsa ulkomailta, jättäen kotimaiset verkkokaupat ja Suomen valtion nuolemaan näppejään.
Kasettimaksu poistui vuoden 2015 alusta, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö ehdotti hyvitysmaksun siirtämistä suoraan valtion budjetista maksettavaksi.
Hývitysmaksun perusteena on pidetty kuluttajien tapaa tallentaa musiikkia ja videoita omaan käyttöönsä. Mutta toisaalta suoratoistopalvelut ovat muuttaneet maailmaa niin, että harva kansalainen enää tallentaa itselleen lainkaan sarjoja, musiikkia tai elokuvia - koskaan. Miksipä tallentaisi, kun musiikki pääsääntöisesti pysyy "jemmassa" Spotifyssa ja eilen tullut TV-sarjan jakso on katsottavissa Areenasta huomennakin.
Valtio on kuitenkin kaikki nämä vuodet kiltisti maksellut hyvitysmaksuja tekijänoikeusjärjestöille. Nyt valtio harkitsee kuitenkin vanhan kasettimaksujärjestelmän tyylistä himmeliä takaisin, mutta aiempaa sekavampana.
Hallitus pyytää parhaillaan lausuntoja uudeksi hyvitysmaksulaiksi.
Lausuntopyynnössä ehdotetaan sitä, että hyvitysmaksua alettaisiin perimään jatkossa mm. kännyköistä, tietokoneista, ulkoisista kovalevyistä, muistitikuista ja MP3-soittimista. Etenkin MP3-soittimien lisääminen listalle on hieman villi veto, koska niitä myytäneen nykyisin yhden käden sormilla laskettava määrä vuositasolla.
Mutta lista ei suinkaan lopu tähän, vaan lausuntopyynnössä heitetään ilmaan ajatus siitä, että hyvitysmaksua perittäisiin myös tallennukseen sopivista pilvipalveluista (Dropbox, OneDrive, Google Drive, Google Photos ja vastaavat).
Kovin ehdotettu hyvitysmaksun perinnän kohde olisivat kuitenkin nettiliittymät. Lausuntopyynnössä pyydetään mielipidettä siihen vaihtoehtoon, että jokaisesta nettiliittymästä alettaisiin perimään hyvitysmaksua - olipa kyseessä sitten mobiililaajakaista, kännykkäliittymä tai kiinteä nettiliittymä.
Maksun määrä suhteutettaisiin tallennustilaan, olipa kyseessä sitten kännykkä, tietokone, kovalevy tai pilvitallennuspalvelu. Nettiliittymiltä perityistä maksuista lausuntoehdotus ei ota kantaa, vaan pyytää mielipiteitä siihen, miten eri tyyppisissä nettiliittymissä perittävän hyvitysmaksun määrä muodostuisi.
Mitenkään varmaa ei vielä ole se, että hallinnollista himmeliä vaativa kasettimaksu palaisi uudessa, ehdotetussa muodossaan takaisin: lausuntoehdotuksessa kysytään mielipidettä myös siihen, pitäydyttäisiinkö jatkossakin valtion budjetista maksettavan hyvitysmaksun mallissa. Tällä mallillahan on toimittu nyt noin 10 vuoden ajan.
Nykyisin hyvitysmaksu on ollut 11 miljoonaa euroa, mutta luovia aloja edustavan järjestön mielestä summa on aivan liian vähäinen.
7 KOMMENTTIA
Lekovan1/7
Ei muutakuin lataamaan torrentteja koko rahan edestä.
DeNiWar2/7
Sittenhän siihen pitäisi lisätä että kaikki kopiointi olisi jatkossa täysin sallittua koska siitä on maksut jo maksettu, Ja pitäisi olla jo nyt koska hyvitysmaksuja yksityisestä kopioinnista kerran nyhdetään ja tuo maksu on revitty siitä että yksityiseen käyttöön saa kopioida.
Kaikki syytteet ja oikeudenkäynnit laittomista kopioinneista on siis täysin aiheettomia.
Mutta kuten teostomafiaan kuuluu niin revitään rahaa asiasta joka samaan aikaan on heidän omasta määräyksestään laitonta, kai ne kohta keksii että voisi alkaa kasettimaksun tapaan perimään jokaiselta kansalaiselta rikosmaksujakin koska joku saattaa joskus tehdä rikoksia.
keskonen3/7
Pitäiskö jonkun kertoa näille virkamiehille ja poliitikoille Euroopan Unionista ja tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta?
korppuasema4/7
Laittakoot hinnankorotukset suoraan myytävään mediaan, niin kuluttajat voivat sitten tarvittaessa äänestää lompakollaan, eikä omien tiedostojen säilytystilasta tarvitse maksaa jotain hypoteettiseen menetykseen perustuvaa maksua.
Onzu5/7
Mitähän muuta aikansa elänyttä herätetään seuraavaksi henkiin? Videolaki?
terop16/7
lähinnä tuollaisessa on kysymysmerkki että millä perusteella sisällöntuottajat saa tuosta rahastosta apua omaan kehitystyöhön? Onko web sivujen kehittäjät tarpeeksi ammattimaista sisältöä että voidaan tukea? internetissä on 2.1 biljoonaa sivua jotka voisi tarvita kehitystyöhön rahallista apua? kenelle rahat jaetaan?
DeNiWar7/7
"Mitähän muuta aikansa elänyttä herätetään seuraavaksi henkiin? Videolaki?"
Kirkoilla menee huonosti kun porukkaa eroaa kirkoista kiihtyvällä tahdilla, niin voi olla että kohta kasettilain elvyttämisen innostamana ristilliset lähtee kaivamaan vanhaa kirkkolakia naftaliinista jotta kirkko saadaan elvytettyä ja kolehtirahaa kilisemään: https://rauhantervehdys.fi/artikkelit/k...npalveluspakko/
"Yhteiseen jumalanpalvelukseen osallistuminen varsinkin rukouspäivinä oli velvollisuus, jota yksikään ei saanut laiminlyödä. Kuudennusmiehet ja kirkonisännät valvoivat kaupunkilaisten läsnäoloa ja sitä, että kirkkoon ei tultu humalassa. Tavatonta ei ollut, että kirkossa pidettiin nimenhuuto ja ihmiset joutuivat tekemään selkoa poissaolostaan."
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT