AfterDawn logo

Viranomaiset kaappasivat rikollisten käyttämän Ghost-viestipalvelun

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Eri maiden viranomaisten yhteistyöllä on onnistuttu murtamaan "murtamattomaksi" kuvattu, etenkin rikollisten suosiossa ollut viestipalvelu Ghost.

Europolin johtamassa operaatiossa oli mukana viranomaisia mm. Ruotsista, Yhdysvalloista, Australiasta ja Kanadasta. Operaation tuloksena viranomaiset saivat selville viestipalvelun palvelinten sijainnit sekä viestipalvelua ylläpitävien henkilöiden fyysiset sijainnit.

Ghost salasi viestiliikenteen kolmen eri salausprotokollan avulla, mutta ilmeisesti viestitietoihin onnistuttiin pääsemään käsiksi, kun fyysiset palvelimet saatiin viranomaisten haltuun. Palvelimet sijaitsivat Ranskassa ja Islannissa.

Palvelua käyttivät erityisesti järjestyneet rikollisorganisaatiot sekä huumekauppiaat. Viestipalvelun ylläpitäjäksi paljastui 32-vuotias australialaismies, joka pidätettiin Australiassa.

Viestipalvelusta esiin kaivettujen tietojen pohjalta on pidätetty jo mafian, moottoripyöräjengien ja huumeita välittäneiden organisaatioiden jäseniä Italiassa, Ruotsissa, Kanadassa ja Irlannissa.


Rikollisten käyttämiä viestipalveluita on saatu viranomaisten haltuun aiemminkin, mutta kenties tunnetuin tapaus on vuodelta 2021, jolloin paljastui, että FBI itse pyöritti vuosien ajan rikollisille tarkoitettua "salattua" viestipalvelua. Vuosien viestiliikenteen seurannan jälkeen FBI:n pyörittämästä ANOM-palvelusta saatiin niin paljon tietoja, että sen avulla tehtiin satoja pidätyksiä ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Europolin menestys herättää myös kysymyksiä siitä, miksi ihmeessä EU haluaa kieltää salatun viestiliikenteen kaikilta kansalaisilta, kokonaan. Perusteluna on käytetty - tietysti - rikollisuuden ehkäisyä, mutta tämän kaltaiset uutiset kuvaavat, että rikollisuutta voidaan ehkäistä tehokkaasti myös ilman kaikkien kansalaisten sananvapauden ja yksityisyydensuojan menettämistä. On hieman epäuskottavaa, että rikolliset lopettaisivat salattujen viestikanavien käyttämisen vain siksi, että ne EU:ssa kiellettäisiin. Mutta tavallisilta, lainkuuliaisilta kansalaisilta lakialoite veisi oikeuden vahvaan yksityisyyteen.

Täydellisen salauksen kieltävä hanke on toistaiseksi jäissä, muttei suinkaan kuopattu.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki