AfterDawn logo

FBI:n muokkaamat Googlen Pixel -huijauspuhelimet käräyttivät rikollisjengit - ja nyt niitä myydään verkon toreilla

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Hiljattain uutisoitiin siitä, miten Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI oli onnistunut huijaamaan rikollisjengejä pitkän kaavan kautta. FBI oli perustanut valeyhtiön, rakentanut oman Android-käyttöliittymän ja oman "salatun" viestisovelluksensa joka kulki nimellä Anom.

FBI:n perustama yritys myi muokattuja >strong>Googlen puhelimia, mm. Google Pixel 3a ja Google Pixel 4a -kännyköitä huumekauppiaille ja muille FBI:n seuraamille tahoille. Matkkinointilupaus oli se, että puhelimet ovat ehdottoman turvallisia - ja puhelimen mukana toimitettava Anom -viestisovellus olisi täysin turvallinen, ilman mahdollisuutta salakuunteluun.

Todellisuudessa kaikki Anomin kautta käydyt keskustelut välittyivät sellaisenaan FBI:lle, joka seurasi viestiliikennettä ilmeisesti vuosien ajan. Kesäkuun alussa 2021 FBI ja eri maiden viranomaiset sitten lopulta laukaisivat ansan ja iskivät rikolisten kimppuun, myös Suomessa. Operaation seurauksena pidätettiin yli 800 ihmistä ympäri maailmaa.


Nyt ne rikolliset, joilla kyseisiä puhelimia on ollut hallussaan, mutta jotka eivät pidätyslistalle päätyneet, ovat pistäneet ne myyntiin verkon markkina-alustoilla. Sieltä ostettuja FBI:n muokkaamia kännyköitä tutkimalla FBI:n toiminnasta on löytynyt mielenkiintoisia piirteitä. Yhden puhelimista sai ostettua itselleen VICE, joka tutki puhelimen salaisuuksia tarkemmin.

Käytännössä kännyköissä on ollut muokattu Android, jonka päälle on rakennettu oma käyttöliittymä. Kyseinen käyttöliittymä / -järjestelmä kulkee nimellä Arcane OS.

Käyttöjärjestelmästä on otettu pois käytöstä käytännössä kaikki oletuksena asennetut sovellukset: mm. Instagram löytyy kyllä puhelimista, mutta sen kuvakkeen napauttaminen ei tee yhtään mitään. Sen sijaan puhelimissa on mielenkiintoinen ominaisuus: puhelimen kysyessä PIN-koodia, on käyttäjällä kaksi mahdollisuutta: toisella PIN-koodilla aukeaa näkymä, joka näyttää aivan tavalliselta Android-käyttöliittymältä. Toisella, salaisemmalla PIN-koodilla aukeaa erilainen näkymä, jossa ovat tarjolla eri sovellukset.

Salaisesta kotinäytöstä ei löydy sieltäkään ensi vilkaisulla mitään raskauttavaa, mutta taskulaskimen kuvakkeen takaa paljastuukin yllätys: juuri se kuvake avaa "turvalliseksi" väitetyn Anom -viestisovelluksen.

Lisäksi puhelimen pika-asetuksista, ylävalikosta, löytyy paperisilppuria kuvaava ikoni, jota napauttamalla puhelin pyyhkii itsensä täysin puhtaaksi kaikista sinne talletetuista tiedoista. Tai siis ainakin sen pitäisi tehdä niin - ja näin sitä on markkinoitu rikollisorganisaatioille.

Puhelimia on putkahdellut myyntiin sinne tänne, erittäin edullisilla hinnoilla. Vasta ostamisen jälkeen usealle ostajalle on selvinnyt, että puhelin ei olekaan aivan tavallinen Googlen Pixel -puhelin, koska kännykköihin ei voi mm. asentaa lainkaan omia sovelluksia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki